Windows 10'daki 5 Windows XP izi!

Windows 10'a dikkatle baktığınızda, Windows XP'den bazı izleri görebileceğinizi biliyor muydunuz?

Windows 10'da XP izleri!

Windows 10, sıfırdan oluşturulmuş bir işletim sistemi değil, önceki Windows'ların geliştirilmiş bir sürümü. Yeterince iyi baktığınızda Windows'un geçmişinin izlerini, 14 senelik Windows XP'nin izlerini bile Windows 10'da görebilirsiniz. İşte bunlardan sadece 5'i:

Windows 10'daki 5 Windows XP izi!

Ekran koruyucusu ayarları

Ekran koruyucuları eskide kalmış olabilir ancak Windows'ta onları kullanmanız halen mümkün. Konumu değişen ayarlara en hızlı biçimde ulaşmak için Başlat menüsüne "ekran koruyucu" yazarak çıkan sonuca tıklayabilirsiniz.

Görünen o ki Microsoft, bu pencerede pek değişiklik yapmamış. Penceredeki monitör görseli bile Windows XP'dekine çok benziyor. Windows 10'u CRT monitörde kullananların kaldığını pek sanmıyoruz.

Windows 10'daki 5 Windows XP izi!

Disk kotası

Sistem yöneticileri, disk kotası işlevi sayesinde kullanıcıların diskin ne kadarını kullanacağını ayarlayabiliyorlar. Daha çok iş ortamında kullanılan işlev, kullanıcıların sürücüyü doldurmasına engel oluyor.

Disk kotası ayarlarına Dosya Gezgini'nde bir sürücüye sağ tıklayıp Özellikler'e tıklayarak (buradaki yeni simgelere dikkat edin), ardından Kota sekmesine ve "Kota ayarlarını göster" üzerine tıklayarak ulaşılabiliyor. Kota penceresindeki hoş görünümlü trafik lambası simgesinin yenilenmediği açık.

Kaldırma çakışması

Kaldırma çakışması

Denetim masası, son senelerde değişiklik yapılan yerler arasında. Bugünlerde Ayarlar uygulaması, Denetim Masası'ndan daha önde bulunuyor ancak program kaldırırken Windows XP'den kalan bir pencereye rastlayabilirsiniz.

Yukarıdaki kutucuk, iki programı aynı anda kaldırmaya çalıştığınızda görüntüleniyor. Ekranı kendiniz görmek için bir programın kaldırma yazılımı açıkken, diğer bir programı kaldırmayı deneyebilirsiniz.

Windows 10'daki 5 Windows XP izi!

Google Chrome parolaları

Bu pencereyi görebilmek için Google Chrome'a ve parolayla korunmuş bir Windows kullanıcı hesabına ihtiyacınız var. Chrome'u açın ve adres çubuğuna chrome://settings/passwords yazın. Burada Kayıtlı şifreler bölümünün altında herhangi bir site için Göster düğmesine basın.

Windows parolanızı yazmanızı isteyen bir iletişim kutusu açılacak. Göreceğiniz gibi pencerenin üst tarafındaki görsel, Windows XP'den kalma. Bunun nedeni, Chrome'un oturum açma için eski bir Windows API'sını kullanması. Google'ın yeni bir API olmasına rağmen bu API'yı kullanmasındaki amaç, muhtemelen daha iyi uyumluluk sunmak.

Windows 10'daki 5 Windows XP izi!

Windows Journal

Journal kelimesi için bir sistem araması yaptığınızda Windows Journal'a rastlayacaksınız. Belki de varlığından bile haberdar olmadığınız bu araç, ilk olarak Windows XP Tablet PC Edition ile gelmişti. Amacı ise kullanıcılara el yazısıyla yazılmış notlarını organize etme olanağı sunmaktı.

Okuyucu Yorumları