Windows 10'u XP'den güvenli yapan 6 şey!

Windows XP'yi bırakıp Windows 10'a geçmenizi sağlayacak 6 önemli nedeni sıraladık...

Windows 10 için 6 neden!

Bazı kullanıcıları ve şirketleri Windows XP'ten vazgeçirmek için Microsoft'un uyarıları ve internetteki güvenliğe yönelik sayısız teknoloji yazısı yeterli olmadı. Bunun şaşırtan nedenlerinden bir tanesi, 15 yaşındaki Windows XP'yi yeni Windows 10'dan daha kullanışlı ve daha iyi bulanların hala bulunması.

Ancak gerçek şu ki Windows XP, Windows 10'dan daha iyi bir işletim sistemi değil. Windows XP sahiplerinin kaçırdığı yeni özellikler bir yana, işletim sisteminde birçok güvenlik eksiği var. Aşağıda da bu konuya odaklanacağız.

Internet Explorer vs. Microsoft Edge

Microsoft'un yeni web tarayıcısı Edge'in eleştirildiği birçok yanı var. Ancak selefi Internet Explorer'ı ezip geçtiği bir alan varsa, o da güvenlik. IE, çoğu kullanıcının sistemine giren zararlıların, adware'in ve virüsün sorumlusuydu. Yeni tehditlere karşılık verme konusunda yavaş kalan web tarayıcısı, hantallığıyla da ünlüydü.

Edge ise araç çubukları, ActiveX, VBScript gibi eski öğeleri bir kenara bırakarak HTTP Strict Transport Security (HSTS), sandbox'lar ve SmartScreen gibi yeni teknolojilere yer veriyor. Yani Edge, IE'den çok daha çevik ve güçlü bir tarayıcı.

Microsoft desteği

Windows XP'nin destek süresi 8 Nisan 2014'te doldu ve işletim sistemi, ortaya çıkan yeni tehdit ve virüsler nedeniyle daha güvensiz bir hale geldi. XP'nin tarihin en çok saldırıya uğrayan işletim sistemi olduğunu da unutmamak gerekiyor.

Microsoft, Windows 10'a mecburi güncelleme işlevini getirerek (Home sürümünde) kullanıcıların tepkisini çekse de bu, her zaman en son güvenlik güncellemelerini yüklemiş olacağınız, hacker'ların ise kafalarını başka yere çevirecekleri anlamına geliyor.

Windows Hello ve fazlası

Windows Hello ve fazlası

Windows Hello

Microsoft'un "parolaları öldürecek" çözümü Windows Hello, bu havalı iddiayı yerine getirecek mi henüz bilmiyoruz. Ancak bu yeni biyometrik güvenlik çözümü, parola tabanlı korumadan daha pratik ve daha güvenli. Windows Hello, bilgisayarınızdaki özel donanım yoluyla yüzünüzü veya gözünüzü tarayarak Windows kilidini açabiliyor. Windows XP'li, eski bir PC'niz varsa, bu yeteneklere sahip bir cihaz satın almayı düşünebilirsiniz.

Device Guard

Device Guard, sıfırıncı gün açıklarını çözmeyi amaçlıyor. Antivirüs programlarıyla birlikte çalışan Device Guard, ".exe dosyası ve script tabanlı" zararlıları tarayarak, bu dosyalara güvenilip güvenilmeyeceği konusunda bir karar veriyor. Dosya güvenilmez olarak kabul edilirse kullanıcıya karar vermesi için bir uyarı gösteriliyor.

Windows XP ise sıfırıncı gün açıkları konusunda yetersizdi. Hizmet Paketi 2 bazı bellek hatası açıklarına karşı koruma sunsa da, bununla yetiniyordu.

Salı yamalarının sonu

Windows 10'la birlikte Microsoft, aylık "Salı yaması" gününü beklemekten vazgeçiyor. Güncellemeler, artık devamlı olarak sunuluyor. Böylece Salı yamalarının dezavantajları Windows 10 sahiplerini etkilemiyor.

Windows Defender'daki geliştirmeler

Windows Defender, Windows 8'de ayrı bir virüs tarayıcısı haline gelmişti. Windows 10 ise yazılımın potansiyelini tam olarak kullanmaya başlıyor. Hafif bir araç olan Defender, zararlı bulduğunda sizi uyarıyor ancak sizi uğraştırmıyor, onu otomatik olarak karantinaya taşıyor. Virüs tanımlamaları otomatik olarak Windows Update üzerinden güncelleniyor. Araç, bir antivirüs tarayıcısından bekleyeceğiniz gerçek zamanlı koruma ve bulut tabanlı koruma yeteneklerine de sahip.

Alternatif bir antivirüs kullanmak isterseniz, Windows Defender otomatik olarak devre dışı bırakılıyor, yani hiçbir şey yapmanıza gerek kalmıyor.

Okuyucu Yorumları