Windows 10'un gizli disk bölümleri...

Windows 10'un Disk Yöneticisi'nde gördükleriniz kafanızı karıştırdıysa, bu yazımızı okuyun!

Diskinizde boş alan mı gizli?

Bilgisayarınızda birden fazla defa Windows yükleyip kurduysanız veya Windows 10'a yükselttiyseniz, Disk Yöneticisi'nde kullanılmayan disk bölümlerine rastlamış olabilirsiniz. Peki bu "kullanılmıyor" gibi görünen disk bölümlerini geri kazanabilir misiniz?

Öncelikle uyaralım: Disk bölümlerini (partition) kurcalamak, işlerin yolunda gitmemesi halinde Windows'u ve verilerinizi bir anda erişilmez duruma getirebilir. İşlerin yolunda gitmeme olasılığının bulunduğunu ve devam etmeden önce mutlaka verilerinizi yedeklemeniz gerektiğini, hatta imaj yedeği almanızın doğru bir karar olacağını hatırlatalım.

Birkaç GB kazanmak için verilerinizi kaybetme riskini göze alıyorsanız; öncelikle hangi bölümleri gerçekten silebileceğinizi belirlemeniz gerekiyor. Diskiniz üzerindeki tüm bölümleri görüntülemek için Windows 10'da Başlat menüsünü açın ve "Disk bölümleri" yazın, çıkan sonuca tıklayın (Windows 7'de Disk Yönetimi'ni açın).

Windows 10'un gizli disk bölümleri...

Açılan pencerenin üst kısmına baktığınızda sürücü harfi bulunmayan bölümler görebilirsiniz. Buradan diskinizin bir kısmının boşa gittiği fikri ortaya çıkıyor. Ancak biraz bekleyin, çünkü Disk Yönetimi size doğru bilgi vermiyor. Bu "boş" bölümler, başka disk bölümleme yazılımlarıyla incelendiğinde dolu görünüyorlar.

Windows 10'un gizli disk bölümleri...

Bu bölümlerden ilki, Windows yüklenirken oluşturuluyor ve Windows'un açılması için gerekli bilgileri içeriyor. Muhtemelen Windows'u baştan yüklemek istediğinizde gerekecek dosyalar da burada bulunuyor. Dolayısıyla "System Reserved" başlığıyla görünen bu bölüme dokunmamanız gerekiyor.

Bu bölümle C: arasında bir başka boş bölüm görüyor olabilirsiniz; bu bölüme de dokunmanızı tavsiye etmiyoruz. C: sürücüsünden sonra gelen bölümlerin işlevsiz olma ihtimali daha yüksek. Ancak bu bölümlerin boyutu genellikle küçük olduğundan, gireceğiniz riske değmeyebilir.

Windows 10'un gizli disk bölümleri...

Diskinizin son kısmında birkaç GB'lık devasa bir boş bölüm varsa, bu bölüm donanım sağlayıcınız tarafından diskinizi fabrika çıkışına döndürmeye yönelik eklenmiş olabilir. Windows 10'a geçtiyseniz, eski Windows sürümünü artık kullanmadığınıza göre bölümün işe yaramadığı anlaşılıyor. Boyutu 8GB ile 20GB arasında değişebilen bu bölümü silmenizin sakıncası yok gibi görünüyor.

Risk alıp sözkonusu bölümü silecekseniz, başta da söylediğimiz gibi tüm diskinizi kapsayan bir imaj yedeği alın (yedekleme yazılımınıza imaj yedeğinin sağlamasını da yaptırın). Bölümü silmek için Windows'un kendi Disk Yönetimi aracını veya EaseUS Partition Master gibi üçüncü parti araçları kullanabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları