Windows 11'in önceden yüklü olarak gelen uygulamaları, diskinizde ne kadar yer kaplıyor? Cevap belli oldu!

Windows 11'in önceden yüklenmiş olarak gelen ve çoğu zaman kaldırılması pek kolay olmayan uygulamaları, diskinizde ne kadarlık bir alanı kaplıyor?

Windows 11'in önceden yüklü olarak gelen uygulamaları, diskinizde ne kadar yer kaplıyor?

Pek çok farklı işletim sistemi gibi, Microsoft da Windows 11, Windows 10 ve diğerleri ile bir dizi önceden yüklenmiş farklı uygulama sunuyor. Bazı kullanıcılar için bu uygulamaları kullanmak faydalı olurken, diğerleri muhtemelen onların daha çok yer kaplayan gereksiz uygulamalar (bloatware) olduğunu düşünüyor.

Eğer bu uygulamaları kullanmayan kullanıcıların arasındaysanız, genellikle bu uygulamaların diskinizin depolama alanının ne kadarını kapladığını merak edebilirsiniz. Oofhours'un haberi bu soruya yanıt veriyor.

Site, PowerShell tarafından sağlanan avantajları kullanarak, resimde görebileceğiniz gibi önceden yüklenmiş varsayılan Windows 11 uygulamalarının raporlanan boyutlarını bulabildi. Uygulamalar, azalan düzende boyutlara göre (bayt cinsinden) sıralanmış durumda, yani Microsoft Teams, görünüşe göre kapladığı 91 MB alan ile diğer tüm uygulamalardan daha büyük.

Ancak site, Microsoft Store Satın Alma uygulaması gibi listelenen uygulamalardan bazılarının yalnızca 11 kB yer kapladığının görülmesi ile beraber, biraz daha araştırma yaptığını söylüyor. Ve bu sayede bu uygulama için iki ayrı klasör olduğu ve uygulamanın toplam boyutunun aslında 37MB civarında olduğu tespit edilmiş. Bu boyut da 11 kB boyutuna göre yaklaşık 3.500 katlık muazzam bir artış.

Benzer bir şekilde, bu araştırma tüm varsayılan Windows 11 uygulamaları için tekrar gerçekleştirildi ve tüm uygulamaların boyutlarının toplamının yaklaşık 1,6 GB'a ulaştığı ortaya çıktı.

Bu, önceden yüklü olarak sunulan Windows 11 uygulamalarını kullanan kullanıcılar için çok büyük bir disk alanı olmasa da, bu uygulamaları nadiren veya hiç kullanmayan diğerleri için önemli bir alan olabilir. Özellikle de 128 GB gibi düşük kapasiteli bir SSD'ye sahipseniz...