Dünden Bugüne Windows Yükleme Ekranları!

Windows 1.0 ile başlayan ve bugün Windows 10 ile devam eden yolculukta, işletim sistemleri bizleri işte bu ekranlarla karşıladı...

Yükleme ekranları böyle değişti

Windows 10 ile birlikte gelişmeye devam eden Windows işletim sisteminin tarihi oldukça gerilere dayanıyor. 30 yılı aşkın süredir hayatımızda olan Windows'un her sürümü, bizleri farklı yükleme ekranları ile karşıladı. Windows sürümlerinin bazılarını unutmak istediğimiz gibi bazılarının da başımızın üzerinde yeri oldu. Aynı durum, aslında yükleme ekranları için de geçerli. Bazılarını hiç unutamadık, bazılarını ise hatırlamak bile istemiyoruz.

Bilgisayarınızı açtığınızda ilk gördüğünüz ekranlardan biri olan ön yükleme ekranı, Windows'un önceki sürümlerini bir bakışta gözden geçirmek için en iyi yollardan bir tanesi. Bu ekranlar elbette Windows'un sunduğu özellikleri ve yenilikleri yansıtmıyor, ancak yine de onları hatırlamaya değdiğine inanıyoruz.

Windows 1.0

Windows 1.0

Dünyadaki tüm PC kullanıcılarının hayatını değiştirmeye başlayacak olan işletim sistemi, Microsoft'un eski logosuyla açılıyordu.

Windows'un 20 Kasım 1985'te yayınlanan bu sürümünde pencereleri üst üste taşıyamıyordunuz, tüm pencereler ancak ekrana döşenebiliyordu. Belki inanmayacaksınız ancak Microsoft, Windows 1.0'ı Aralık 2001 sonuna kadar destekledi.

Windows 2.1

Windows 2.1

2.03 sürümü 1987'de çıkmış olsa da tamamlanmış sürüm olan Windows 2.1, 1988'de 286 ve 386 işlemciler için iki ayrı sürüm olarak yayınlandı. Ön yükleme ekranı, yeni Microsoft logosu dışında çok fazla değişmemişti. Word ve Excel'in ilk sürümleri, Windows 2.0'da çalışıyordu.

Windows 1.0'ın aksine, Windows 2.1'de pencereleri üst üste getirmeniz mümkündü.

Windows 3.0

Windows 3.0

'90'ların işletim sistemi Windows 3.0, grafiklerde bir önceki 2.x sürümüne göre önemli gelişmeler gösteriyordu. Microsoft logosu, bu kez arka plana gömülmüş, Windows logosu ortaya çıkmıştı. Ön yükleme ekranı, artık 2 değil 3 belirgin renkten oluşuyordu.

Dosya yöneticisi MS-DOS Executive, bu sürümle birlikte yerini Program Manager'a bırakmıştı. Windows 3.0, genellikle Apple'ın Macintosh OS'unu gerçek anlamda tehdit eden ilk Windows sürümü olarak değerlendiriliyor.

Windows 3.1

Windows 3.1

Mayın Tarlası oyununun ilk defa ortaya çıktığı Windows 3.1, gelişmiş kişiselleştirme özellikleri ve 32-bit disk erişimi desteği sunuyordu. Windows 3.1 aynı zamanda renkli Windows bayrağını ön yükleme ekranına taşıyan ilk Windows'tu.

İşletim sistemi, TrueType yazı tiplerini ilk defa masaüstüne getirmişti. Sonraki güncellemeler ise ona CD-ROM'lardaki medyaları açabilme yeteneğini kazandırdı.

Windows for Workgroups 3.11

Windows for Workgroups 3.11

Ekim 1992'de ortaya çıkan Windows for Workgroups, doğal ağ ve paylaşım desteğiyle gelmekteydi. Bu özellikler, 1990'ların başlarında iş birimleri için kaçınılmazdı. Ancak ön yükleme ekranı, Windows 3.0'ın üzerine çok şey koymuyor, hatta sanki bir adım geri gidiyordu.

Windows'un bu sürümü, diğerlerine göre oldukça uzun yaşadı. Windows for Workgroups 3.11'in OEM lisanslama desteği, 2008 sonuna kadar sürdü.

Windows 95

Windows 95

Ön yükleme ekranında bize bulutları gösteren Windows 95, bizi kısıtlı da olsa internetle tanıştırdı. Önceki Windows sürümlerinden çok daha iyi görünen Windows 95, bunun sonucunda başarılı bir işletim sistemi oldu. Windows 95, bugün kullandığımız Windows'un grafik temellerini oluşturuyor.

Windows 95 o kadar önemli bir işletim sistemiydi ki Windows 10'da geri getirilen Başlat menüsü ve neredeyse her Windows'un en önemli öğelerinden görev çubuğu, bu sürümde ortaya çıktı.

Windows NT

Windows NT

1996'da çıkan Windows NT, Windows 2000 çıkana kadar şirketlerin vazgeçilmezi oldu. Buna karşın işletim sisteminin çok stabil olduğunu söylemek zor.

Windows 98

Windows 98

Haziran 1998'de yayınlanan Windows 98, şaşırtıcı derecede çok kullanıcı sayısına ulaştı. Windows 95'in bulut temasını sürdüren Windows 98, 1999'da çıkan Second Edition (SE) yoluyla gelişmiş USB desteği sunmaya başladı.

Windows 98'in temel desteği, Haziran 2002 gibi erken bir tarihte sona erdi.

Windows 2000

Windows 2000

Windows 2000, bizlerde iyi hatıralara sahip bir işletim sistemi. NT gibi Windows 2000'in de iş yerlerinde önemli bir geçmişi var. Bir dönem çoğu şirket Windows XP kullansa da, Windows 2000 kullanma bilincine sahip olanlar, işletim sistemini hep iyi hatıralarla hatırlıyor.

Windows ME

Windows ME

Vista'yı nefretle anıyorsanız, Windows ME'yi kullanmadınız demektir. Windows 2000'in bazı geliştirmelerini Windows 98'e ekliyordu. Ancak bunun dışında pek de iyi değildi.

Windows XP

Windows XP

2001'de çıkan Windows XP, temel aldığı NT kod tabanı sayesinde gelişmiş güvenlik, çok geniş sürücü desteği sunuyordu. Home ve Professional sürümleri bulunan Windows XP'nin 2006'da 400 milyon kopyasının kullanıldığı tahmin ediliyor (IDC).

Windows XP için sunulan uzatılmış destek, 8 Nisan 2014'te sona erdi, ancak birçok büyük kurum ve devlet, çok yüksek destek ücretlerini ödeyerek XP'yi kullanmaya devam etti. Bugün ise artık, XP kullananların sayısı oldukça azalmış durumda.

Windows Vista

Windows Vista

Sizce de biraz garip değil mi? Microsoft'un bu ekranı hangi fikirle tasarladığını bilmiyoruz. Firma belki de ön yükleme süresini kısaltmak istemişti.

Windows 7

Windows 7

Windows 7'nin bu animasyonlu ön yükleme ekranı, işletim sisteminin kendisi gibi güzel görünüyordu. Windows 10'a geçişlerin çoğu, muhtemelen Windows 7'den oldu, çünkü işletim sistemi, Başlat menüsü ve başka birçok nedenden dolayı Windows 8'den daha sık tercih edilmişti ve uzun süre terk edilmedi.

Windows 8/8.1

Windows 8/8.1

Eleştirilerden payını alan Windows 8, ön yükleme ekranında önemli bir sıçrama göstermedi ve yine siyah arka planın üzerinde logo kullanmaya devam etti. Logonun kendisinde ise bir değişiklik vardı - açılı bir görünüm alan logo, eski açık-mavimsi renge dönüş yapmıtşı.

Bununla birlikte ön yükleme ekranının Windows 8'in kendisinden daha heyecan verici olduğunu söylemek mümkün. Windows 8'in eksikliklerini kapatmaya çalışan Windows 8.1, aynı kilit ekranıyla geliyordu.

Windows 10

Windows 10

Microsoft, Windows 10'da bugüne kadar nadir gördüğümüz köklü değişiklikler yaptı ve sürekli olarak da yapmaya devam ediyor. Ne yazık ki aynısını açılış ekranında göremedik - ön yükleme ekranına baktığımızda yeni bir işletim sistemi kullandığımızı anlamıyoruz bile.

Okuyucu Yorumları