Windows 7 bilmecesi en sonunda çözüldü!

Windows 7'nin tarayıcı bilmecesi nihayet çözüldü; her şeye karşı çıkan Opera yine sona kaldı...

Windows 7 bilmecesi çözüldü!

Avrupa Komisyonu uzun süredir tartışılan meseleye son noktayı koydu.

Microsoft'un Windows XP zamanında Internet Explorer 6'yı bu işletim sistemiyle birlikte dağıtması, neredeyse bütün dünyanın Internet Explorer 6 kullanmasıyla sonuçlanmıştı. Bu haksız bir rekabet olarak görüldü ve bu duruma karşı hareket, Microsoft'un umutlarını bağladığı Windows 7'ye denk geldi.

Microsoft Avrupa Komisyonu'nun onayıyla seçim ekranı çözümünü devreye sokuyor. Uzun süredir tartışılan ve Windows 7'nin Internet Explorer'sız özel bir sürümünün bile düşünülmesine sebep olan sorun, seçim ekranıyla çözülecek.

Rakipler seçim ekranının yeterli olmadığı konusunda tartışmaları derinleştirmişti. Microsoft'un yeni işletim sisteminin çıkmasına ise çok az zaman kaldı. Komisyon sonunda Microsoft'un çözümünün yeterince rekabet ortamı yarattığına karar verdi. Şimdi Microsoft seçim ekranının resmi Pazar testini uygulayabilecek. Kullanıcılar önce internet tarayıcıların ne olduğunu anlatan bir ekranla karşılaşacak.

Seçim ekranı nasıl çalışacak?

Seçim ekranı nasıl çalışacak?
Tarayıcı tanımları firmalardan gelecek

Avrupa Komisyonu, Microsoft'un seçim ekranının, Internet Explorer'ın eşit rekabet etmediği eleştirilerine uygun bir karşılık olacağına inandığını açıkladı.

Komisyon açıklaması seçim erkanının detaylarını da açıklığa kavuşturdu. Komisyon, bununla birlikte ileride durumu tekrar değerlendirme hakkını da elinde tutacağının altını çizdi. Avrupa Komisyonu "Microsoft'un öneride yaptığı değişiklikler, tüketicilerin özgür ve tamamıyla bilgilendirilmiş bir internet tarayıcı seçimi yapmasına imkan tanıyor. Microsoft, internet tarayıcıların ne olduğunu açıklayan ilk sayfayı da kabul etti" dedi.

Açıklama şöyle devam etti "Daha fazla bilgi edinmek için bulunan bağlantılara tıklayan kullanıcılar, kurmak isteyebilecekleri internet tarayıcılarla ilgili daha fazla bilgi edinebilecekler. Kullanıcı tecrübesi daha iyi olacak ve bu ekran rakip internet tarayıcıları geliştirenleri de daha iyi temsil edecek" dedi.

Avrupa Komisyonu, kullanıcıların karşılarına çıkacak olan internet tarayıcı seçim ekranında, Microsoft'Un değil, tarayıcıları geliştirenlerin verdiği bilgilerin bulunacağını ve bunun da sağlıklı bir seçime olanak tanıyacağını belirtti. Seçim ekranı eşit bir rekabet platformu olarak görülüyor.

Seçim ekranı nasıl gözükecek?

Seçim ekranı nasıl gözükecek?
Seçim ekranı belli bir sürüme özgü değil, Windows Update ile dağıtılacak

İnternet tarayıcı seçim ekranı için 5 yıllık bir zaman dilimi düşünülüyor. Avrupa Ekonomik Bölgesi'nde, Windows Update mekanizması ile sunulacak olan seçim ekranı, Windows XP, Windows Vista ve Windows 7'de kullanıcılara internet tarayıcı seçeneği sunacak. Hatta bu 5 yıllık sürede, Microsoft'un yeni bir işletim sistemi çıkarsa; örneğin Windows 8, onda da aynı seçim ekranı yer alacak.

PC üreticileri de farklı internet tarayıcılar kurulu ürünler satmakta serbest. Bilgisayar üreticileri de bu durumun açıklığa kavuşmasından memnuniyet duyduklarını belirttiler. Komisyonun kaygısı, kullanıcıların etki altında kalmadan karar verebilmesi oluyor. Komisyon, Microsoft'un çözümüne güveniyor. Kullanıcılar ilk güncellemede internet tarayıcı seçim ekranıyla karşılaşacaklar. Bu sayede Microsoft bütün dünyada sattığı sürümleri Avrupa'da da satabilecek.

Windows Update'in kullanılması bütün karışıklıkları ortadan kaldırıyor. PC üreticileri istediklerini kuracaklar, ilk güncellemede de kullanıcılar kararlarını verecek. Microsoft'un Internet Explorer'ı böylece iptal edilebilecek. Ancak yine de Microsoft sorunun çözülmüş olmasından ve dünyada sattığı sürümleri Avrupa'da da satabilecek olmaktan memnun.

İlk tepkiler: Opera yine bildiğiniz gibi...

İlk tepkiler: Opera yine bildiğiniz gibi...
Opera yine mutlu olmadı

Seçim ekranı ve Windows 7'de tarayıcı seçimi konularını Avrupa Birliği'nin gündemine getiren isim, başından beri Opera olmuştu. Opera, her zaman olduğu gibi, seçim ekranı kararına yine temkinli yaklaşıyor. Opera yöneticisi Hakon Wium Lie, yaptığı açıklamada seçim ekranı konseptine başından beri destek olduklarını; ama asıl sorunun bunun nasıl uygulanacağı olduğunu söyledi. Kısacası Opera cephesi, seçim ekranın aslında göründüğü kadar "sempatik" bir çözüm olmama ihtimali üzerinde yoğun olarak duruyor.

Wium Lie, Avrupa Birliği tarafından yapılan açıklamayı büyük titizlikle incelemeyi sürdürdüklerinin de altını çiziyor. Yani Opera henüz son sözünü söylemiş değil. Örneğin seçim ekranının Windos Update üzerinden dağıtılacak olması Opera'nın pek hoşuna gitmiyor. Ama şimdilik bu konuda sessiz kalmayı tercih ediyorlar.

Opera için diğer bir soru işareti ise, MS'in tarayıcıları dizme yöntemi. Şu an seçim ekranında tarayıcıların alfabetik sırayla dizilmesi kesin gibi görünüyor. Bu durumda Opera son sırada kalıyor. Herhalde en son istedikleri şey de bu olsa gerek...

Okuyucu Yorumları