Windows 7'de küçük ama önemli detaylar

Windows 7 çok sevildi ama yine de daha iyi olabilirdi. Nasıl mı? İşte atlanan detaylar...

Windows 7'de kaçan balıklar

Microsoft Windows 7 Beta sürümleriyle kullanıcılardan büyük takdir gördü. Bazı kullanıcılar XP'den uzun süre daha vazgeçmek niyetinde değil. Ama Windows kullanıcılarının büyük çoğunluğu hem masaüstünde, hem dizüstünde Windows 7'ye geçmek için sabırsızlanıyor. Bunda Windows Vista'nın başarısızlığının da büyük payı var. Kullanıcılar zaten bir işletim sistemi atladı, çoğunluk artık yenilik istiyor.

Bu yazımızda Windows 7'nin başardıklarına değil de kaçırdıklarına değineceğiz. Windows 7 nasıl daha iyi olabilirdi? İşte kaçan fırsatlar:
Kaçan ilk fırsat multi-touch. iPhone sonrasında dokunmatik kontrollerin çıtası da yükseldi. İşte bu yüzden sytlus ile uğraşmadan dokunmatik ekran rahatça kullanılabilir olmalı. Microsoft resmi mühendislik blog'unda dokunmatik teknolojisini klavye ve mouse'a alternatif olacak derecede geliştirdiğini söylüyor.

Küçük detaylar, büyük farklar

Küçük detaylar, büyük farklar
Apple'ın tabletinin dokunmatik kontrolü muhtemelen daha iyi olacak

Gerçekten de temeller atıldı, dokunmatik API'si sayesinde geliştiriciler mükemmel dokunmatik kontroller oluşturabilecekler. Bu özellik .NET 4.0 ile birlikte daha da gelişecek.

Fakat Microsoft, Windows 7'nin kendisini dokunmatik dostu yapmadı. Dell'in çoklu dokunmatik ekrana sahip tablet PC'si Latitude XT2'de Windows 7 ile yapılan denemeler eksiklikleri gösteriyor.

Apple'ın tabletinin dokunmatik kontrolü muhtemelen daha iyi olacakInternet Explorer'da kaydırma yaptırmak gayet kolay. Ancak Windows'u tamamen dokunmatik kullanmak oldukça zor. Görev çubuğundaki küçük oklara tıklamak çok zor ve Sticky Notes gibi uygulamaları görünür hale getirmek oldukça güç. Alışmak mümkün ama olması gerektiği kadar iyi değil. Apple'ın tablet PC'sinin yolda olduğunu unutmamak lazım.

Uyarılar ve uzantılar

Uyarılar ve uzantılar
Windows 7 görev çubuğunda Windows Live Messenger başta gizli geliyor

Microsoft'un elden geçirilmiş uyarılar bölümü de tatmin edici değil. Windows uygulamalarından hangilerinin ikon ve uyarı göstereceğini seçme seçeneği çok kullanışlı. Sorun şu ki bütün bu ikon ve uyarılar baştan hiç görünmeyecek şekilde ayarlanmış. Bu da kullanıcılarda kafa karışıklığına sebep oluyor.

Windows Live Messenger da eskiden bu alanda yer alırken şimdi görev çubuğunda yer işgal ediyor. Kullanıcıların işini kolaylaştırmak isteyen diğer yazılım geliştiriciler de bu yolu takip ederlerse boş bir uyarı alanı ancak çok kalabalık bir görev çubuğu ile karşılaşacağız demektir.

Uzantılar
Windows 7'de de daha önceki Windows sürümlerinde olduğu gibi dosya uzantıları görünmüyor. Elbette görünecek şekilde ayarlanabiliyor ama çoğu kullanıcı dosya ismi değiştirirken kazayla uzantıyı değiştirmemek için bu özelliği açmıyor.

Dosya uzantılarının gizli olması küçük bir güvenlik sorunu da oluşturuyor. Kullanıcılar indirdikleri dosyaların uzantılarını görmedikleri için resim zannettikler bir dosyaya çift tıklayarak zararlı uygulamaları kazayla çalıştırabiliyorlar.

Dökümanlar ve IE'de gizli menüler

Dökümanlar ve IE'de gizli menüler
Menülerde biraz karışıklık var, alışmak zaman alacak

Windows Vista'nın çözdüğü küçük bir problem de Windows 7'de geri geliyor. Belgelerim klasörü altındaki dosyalar bazen isme göre sıralamada yanlış sırada gözükebiliyor.

Menülerde bu tür ufak tefek sorunlar kullanımı zorlaştırıyor. Mesela Internet Explorer'ın menüsü standart olarak gizli ve bu menü olmadan bazı özelliklere ulaşmak zor.

Yeni Libraries, yani kütüphaneler özelliği çeşitli klasörleri tek bir yerde toplama imkanı sunsa da burada düzenleme yapmak için "Arrange by" ve "Group by" adında iki seçenek bulunuyor. Yani düzenleme ve gruplama iki ayrı seçenek ve bu kafa karıştırıyor. Group by seçeneğini bulmak için çubuktaki dar sol kısma tıklamak gerekiyor.

Sonuç itibariyle ilk başta belirttiğimiz gibi hiçbiri Windows 7'yi yıkacak boyutta hatalar değil. Ancak kullanıcıların işini zorlaştıran veya rakiplerin eline koz veren detaylar ve haliyle kaçan balıklar.

Okuyucu Yorumları