Windows 7'de olmayan Vista özellikleri

İşte Windows 7'de olmayan, Vista'da kalan, ama kimsenin özlemeyeceği özelliklerden 5 tanesi...

Vista'da var, Win 7'de yok!

Windows 7 geliyor ve Windows Vista devri geride kalıyor. İşte Vista'da hiç kimsenin eksikliğini hissetmeyeceği 5 özellik...

1 - UAC
Vista'nın User Account Control (UAC) özelliği bir güvenlik önlemi olarak geliştirilmişti. İşini "fazlasıyla" iyi yapan UAC, her kurulumda ekrana fırlayarak işlemi bölüyor, kullanıcıyı uyarıyordu. Birbiri ardına gelen bu uyarılardan sonra ekran kararmaları da yaşanıyordu.

Kullanıcıları en sıradan işlemler sırasında bile devamlı rahatsız eden UAC'den kurtulmak isteyen kullanıcılar, internet forumlarına koştu. Windows 7'nin güvenlik özellikleri Vista'daki gibi rahatsız edici olmayacak.

2 - Yavaşlık

2 - Yavaşlık
Vista şık görünüyordu ama ancak güçlü bir bilgisayarda hızlı çalışıyordu

Vista'nın grafikleri oldukça etkileyici; Aero arayüz ve çeşitli masaüstü araçlar oldukça şık bir görünüm sunuyor. Bununla birlikte minimum sistem ihtiyaçlarına sahip bir bilgisayarda Vista çok yavaş çalışıyor ve hiç de hoş bir deneyim değil. Bununla birlikte Vista güçlü sistemlerde çok iyi çalışıyor ve çok iyi görünüyor.

Ancak Windows 7, çok daha düşük sistem ihtiyaçlarıyla ve sadece biraz daha az süsle çok daha hızlı çalışacak. Özetle Windows 7, XP'ye çok daha yakın bir performans sunuyor, Windows Vista ise çok daha yavaş ve kullanıcılar bu yavaşlığı özlemeyecektir.

3 - Vista uyumlu donanımlar!

3 - Vista uyumlu donanımlar!
Donanımlar Vista uyumlu olarak satılıyordu ama aynı şeyi sürücüler için söylemek mümkün değildi

Donanım uyuşmazlıkları Vista'ya ilk geçenlerin en büyük sorunu oldu. Bunun sebebi sürücü desteğiydi. Sorunun ili kaynağı vardı, bunlardan biri donanım için sürücüleri yazanlardan kaynaklanıyordu.

Endüstri uzmanları, sorunun diğer kaynağının ise Microsoft'un sürücü test sürecinden kaynaklandığını vurguluyor. Sürücüler daha iyi test edilseydi, kullanıcılar bu kadar çok sorun yaşamazdı.

Windows 7 ile birlikte bu sorunun yaşanma ihtimali çok düşük. Erken test sürümleri bile XP devrinden kalma eski bilgisayarlarda pek sürücü sorunu olmadan başarıyla çalışıyor. Sorun hiç mi yok? Var ama kabul edilebilir düzeyde, Vista'daki gibi değil.

4 - Dosya yedekleme aracı

4 - Dosya yedekleme aracı
Dosya yedekleme aracı her şeyi yedeklemiyordu

Dosya yedekleme aracı elbette ki yararlıydı. O zaman neden özlenmeyecek diyoruz?

Vista'nın dosya yedekleme aracı çok zayıftı. Özel seçilen dosya ve klasörleri yedekleme imkanı sunmuyordu. Üstelik işletim sisteminin parçası olduğunu düşündüğü dosyaları da es geçiyordu. Vista'nın özlenmeyecek özelliklerine böylece dosya yedekleme araçları da katılıyor.

Windows 7'deki gelişmiş yedekleme merkezi bu eksiklikleri gideriyor. Üstelik ağ üzerindeki dosyaların yedeklenmesine de imkan tanıyor. Ancak bu özellik sadece Windows 7 Professional ve Ultimate sürümlerinde bulunuyor.

5 - Ekstralar

5 - Ekstralar
Daha az ekstra program, daha hafif işletim sistemi demek

Vista kullanıcılarının pek yaygın olarak kullanmadığı pek çok araç, işletim sistemiyle birlikte geliyor ve boyutu şişiriyordu. Windows Movie Maker ve Windows Mail, beklenen yaygın kullanıma kavuşamadı. Windows 7, farklı bir anlayışa sahip ve işletim sistemini Vista'daki kadar yan uygulama ile doldurmuyor.

Windows Photo Gallery de Windows 7'de yer almayan uygulamalar arasında. Kullanıcılar bunları kullanmak isteyenler, Windows Live Essentials üzeriden ücretsiz olarak indirebiliyor. Kısacası, Windows 7 olabildiğince hafif olmaya çalışıyor. Kullanıcıların çok yaygın kullanmadığı yazılımları beraberinde getirip sormadan kurmak yerine, indirme veya indirmeme kararını kullanıcılara bırakıyor.

Peki siz ne düşünüyorsunuz? Windows Vista'da olup da Windows 7'de olmayan ve eksikliğini hissedeceğinizi düşündüğünüz özellikler var mı? Varsa bunları bizimle forumda paylaşın...

Okuyucu Yorumları