Windows 7'de XP Mode: Neden?

Windows 7'nin göze çarpan özelliklerinden XP Mode'u kim, ne amaçla kullanacak? İşte önemli sorular

XP Mode: Ne işe yarayacak?

Windows 7'nin çıkışına çok az kala heyecan yükseliyor. Üretime Ağustos ayında verilen işletim sistemi Ekim ayının 22'sinde tüketicilerle buluşacak.

Bu kadar sabrı olmayanlar ise Windows 7 parti paketlerinden çıkan, iş yerlerinden ve okullardan sızan paketleri satın alıyor. eBay'de 200 dolar üstü fiyatlarla alıcı bulabiliyor.

Windows 7 kurulumda Windows Vista'dan daha az sabit disk alanı kaplıyor, daha az sistem kaynağı tüketiyor ve bu sayede daha zayıf bilgisayarlarda bile sorunsuzca çalışıyor. Hafif ve hızlı, Windows 7'yi tanımlıyor. Performans geliştirmeleri dikkat çekiyor. Kullanıcı arayüzünün altındaki değişiklikler çok önemli. Ancak kullanıcıların aklında kalan, göze çarpan özelliklerin başında XP Mode yer alıyor.

Business ve Ultimate sürümlerinde yer alan XP Mode, kullanıcılara tam sürüm Windows XP çalıştırma imkanı sunuyor. Sanal bir işletim sistemi olarak çalıştırılan Windows XP, Windows 7 uyumlu olmayan yazılımları çalıştırma imkanı sunuyor. Yazılıma büyük ücretler ödeyen şirket kullanıcıları için büyük tasarruf demek.

Buraya kadar her şey güzel. Peki Windows XP sıradan kullanıcılar için önemli mi?

XP Mode sizin için önemli mi?

XP Mode sizin için önemli mi?
Artık antika denebilecek bir işletim sistemi, en son sürümün içinde kullanılabilecek

Windows XP 2001 yılında çıkmıştı, 2009'a geldiğimizde ve 2010'a yaklaştığımız bugünlerde bu 8 yaşındaki işletim sistemi inanılmaz bir yaygınlığa sahip. Bir işletim sistemi olarak gerçekten çok yaşlı. Ancak geriye dönük bu uyumluluğun, yazılım geliştirmeyi yavaşlatıp yavaşlatmayacağı da merak ediliyor.

Böyle bir imkan olunca yazılım üreticileri eski yazılımları için Windows 7'ye destek sunmakta daha yavaş davranabilirler mi? Daha doğrusu yazılım geliştiriciler bu kadar yavaş mı? İşte bu önemli bir soru ve cevabını Windows 7 çıktıktan sonra göreceğiz. Elbette bahsettiğimiz yazılımlar özellikle profesyonel kullanıma yönelik, yüksek lisans ücretinse sahip özel yazılımlar. En önemli örnekler arasında muhasebe yazılımları gösterilebilir.

Daha da önemlisi tüketicilere sorulması gereken bir soru. Windows 7'ye geçecekseniz ve XP Mode kullanacaksanız amacınız tam olarak nedir; nasıl bir yarar sağlamayı düşünüyorsunuz? Mesela yeni yazılımları test için bir sanal ortam olarak mı görüyorsunuz, uyumsuz yazılımlar için çözüm olarak mı? Elinizde Windows 7 uyumsuz, XP gerektiren yazılımlar neler? Bunları bizimle forumda paylaşın.

Okuyucu Yorumları