Windows 7 donanım piyasasının umudu oldu

MS'nin yeni işletim sistemi Windows 7, getirdiği yeniliklerle nasıl donanım verimini arttıracak?

Win 7 donanımları uçuracak

Sizlere Microsoft ve Intel'in daha hızlı bir Windows 7 için iş birliğine gittiğini daha önce duyurmuştuk. Intel'in, Microsoft ile iş ortaklığı yöneticisi Joakim Lialias geçtiğimiz günlerde iki firmanın beraber yürüttüğü çalışmaların içeriğine dair bilgileri paylaştı. Lialias'ın açıklamalarına göre iki firmanın ortaklaşa olarak üzerinde durdukları en önemli konuların başında aynı anda çok sayıda program çalıştıran işletim sisteminin, bu görevi yüksek performanstan taviz vermeden gerçekleştirmesi geliyor.

Bunu gerçekleştirmek için yapılan işlem ise Windows 7'nin, Intel'in Hyper-Threading teknolojisini tam olarak desteklemesini sağlamak. Bu sayede işletim sisteminin tek çekirdekli bir işlemciyi çift çekirdekli olarak algılaması sağlanabiliyor. Benzer şekilde 4 çekirdekli bir işlemci ise sistem tarafından tam sekiz çekirdekli olarak algılanıp ona göre işlem görebiliyor.

Elbette yenilikler sadece işlemci çekirdeklerini verimli kullanmakla kalmıyor. Windows 7'yle beraber gelen DirectX 11'in sunduğu "compute shader" sayesinde ekran kartları sadece oyunda kullanılan bileşenler olmaktan çıkacak ve genel hesaplamalar için de kullanılabilecek. Grafik işlemciler bir nevi ana işlemcinin yardımcısı (co-processor) gibi çalışacak. Nvidia'nın ürün yöneticisi Sumit Gupta şu örneği veriyor: "Örneğin Google Picasa'yı açma süreci tamamen CPU'ya yük bindirir. Fakat bir resmi seçip filtre uyguladığınız anda GPU devreye girecek."

Bunun dışında katı durum diskleri de (SSD) Windows 7'den nasibini alacak. Yeni işletim sistemindeki "Trim Command" ismindeki teknoloji sayesinde SSD'lerden daha fazla verim alınacak.

Okuyucu Yorumları