Windows 7 ile ucuzluk çağı başlıyor!

Windows 7 ile birlikte dizüstü bilgisayarların fiyat etiketleri de değişiyor. Peki ama neden?

Win 7 ile ucuzluk başlıyor!

Netbook'ların bir etkisi mi bilinmiyor ama bir yanda daha az sistem kaynağına ihtiyaç duyan Windows 7 geliyor, öteki yandan dizüstü bilgisayar fiyatları düşüyor da düşüyor.

Yurt dışındaki fiyatlar, ülkemizde olduğundan daha düzgün bir şekilde segmentlere ayrılmış durumda. Ayrıca şirket politikaları ve fiyat değişiklikleri daha hızlı yansıyor. İşte bu yüzden fiyatı düşen örnek bazı modellerin yurt dışı fiyatlarına bakacağız. Göreceğimiz şey aslında belli, dizüstü fiyatları büyük bir düşüşte ama özellikleri yükselişte. Ama yine de merak etmemek elde değil, bir zaman binlerce dolarlık özellikleri bu fiyatlara bulmanın şaşkınlığını yaşamamak mümkün değil.

HP ProBook 5310m'nin fiyatı 699 dolardan başlıyor ve iş amaçlı. Eski fiyatı neydi dersiniz? 1000 dolardan başlıyordu! Piyasa analizcileri artık 800 dolar üstündeki fiyatlarda dizüstü satmanın çok zorlaştığını belirtiyorlar. Bu öyle bir hız kazandı ki firmalar duruma inanamıyor ama bir yandan da indirime devam ediyorlar.

Daha bir ince, daha bir alüminyum...

Daha bir ince, daha bir alüminyum...
Ülkemizdeki örnekleri görmek içint Test Merkezi'mize uğrayın

Eskiden 1000 dolar üstü pazar çok zengindi. Hatta oyun oynanabilecek bir dizüstü almak için bir zamanlar 3000 doları gözden çıkartmak gerekiyordu. CHIP Test Merkezi'nin hazırladığı 1000 dolar altı Top 10 dizüstü bilgisayar'a bakmayı unutmayın.

Günümüzde 13 inçlik HP Probook 5310m 2.3 cm inceliğinde, hafif, alüminyum ve magnezyum alaşım kasaya sahip ve evet 699 dolara satılıyor. Örneklere devam edersek HP EliteBook 2530p iş amaçlı dizüstü serisinden 800 dolar daha ucuz. İkisi de Windows 7 ile birlikte geliyor.

HP Pavillion dm3 dizüstü 549 dolarlık etiketiyle bir netbook fiyatına satılıyor. 700 dolar civarına daha çok RAM ve daha büyük sabit diske sahip olmak mümkün. Üstelik bunlar işlemcileri ve bataryaları da oldukça gelişmiş dizüstü bilgisayarlar.

Toshiba'ya gelirsek, yüksek fiyatlı ultra-taşınabilir modelleri 2099 dolardan başlayıp bir SSD takviyesiyle 3000 dolara fırlıyordu. 12 inçlik Portege R600'ün fiyatına bugün inanmak zor gelebilir. Güçlü Core 2 Duo işlemcisi ve tonla özelliğine karşın yeni hafif ve çok daha uygun fiyatlı Satellite T100 serisi varken pek yeğlenmiyor. Toshiba T115 449 dolara satılıyor ve çift çekirdekli, çok verimli Pentium SU4100 işlemciye ve 9 saat pil ömrüne sahip.

Apple fiyatları artık tüketiciye fazla geliyor

Apple fiyatları artık tüketiciye fazla geliyor
Dell Adamo'yu görmek için galerimize uğramayı unutmayın

Dell, 449 dolara Inspiron 14 ile çift çekirdekli Pentium işlemci, 2Gb hafıza ve 160GB sabit diski uygun fiyatlı sunuyor. Ucuz bilgisayarlarının dışında, diğer üreticilerin aksine boşalan yüksek fiyat segmentinden faydalanmak ve Apple ile rekabet etmek için 2299 dolarlık Adamo'yu sunuyor. İnanılmaz incelikteki bu dizüstü ve 1800 dolar üstü Latitude Z'nin çok fazla rakibi yok.

Apple'ın 999 dolarlık MacBook'u artık fiyatıyla göze batmaya başlıyor. Apple 1000 dolar üstünde kral çünkü diğer bilgisayar üreticileri bu pazarı hızla terk edip ucuza yöneliyor. Ancak Dell'in gördüğünüz modeli, Sony'nin bazı modelleri rekabeti devam ettiriyor. Karbon fiber kasalı Sony Vaio X'in fotoğraflarını da galerimizden görebilirsiniz.

Sonuç itibariyle yöneticiler için 2000 dolardan daha pahalı özel dizüstü bilgisayarlar tarihe karışıyor. Intel'in CEO'su Paul Otellini de böyle söylüyor. Bugün ve yarın Windows 7 kurulu, daha da ucuz, daha da güçlü dizüstü bilgisayarlar masaüstüyle yarışır seviyede olacak, tüketiciler karlı çıkacak.

Okuyucu Yorumları