Windows 7 MacOS'tan esinlendi mi?

MS çalışanından garip açıklama: Windows 7'yi geliştirirken gerçekten Mac OS'tan "esinlendiler" mi?

Windows 7 "esinlendi" mi?

Microsoft, Windows'un ilk günlerinden bu yana Apple'ın işletim sistemlerinin görünüş ve işlevinden "esinlenmekle" itham ediliyor.

Buna verilen örnekler çok; mesela Windows 95'e geri dönüşüm kutusunun eklenmesi. Bu özellik Windows'a, Apple'ın işletim sistemlerinden 10 yıl sonra gelmişti ve Mac hayranlarının uzun süre eleştirilerinde önemli bir malzemeydi.

Mac işletim sistemleri grafik arayüzde yaratıcı yeniliklere imza attıktan sonra, çıkan yeni Windows sürümünde bu özelliklerin benzerlerini gören kullanıcılar bu alanda Mac'in önde olduğunu belirtiyor.

Microsoft aradan geçen uzun yıllardan sonra ve Apple'ın "Im a PC" reklamlarının etkisi geçtikten sonra bu konuda bir açıklama yaptı...

Microsoft çalışanı "Evet esinlendik"

Microsoft çalışanı
Vista ile başlayan süreçte Windows görsel arayüzde büyük gelişme kaydetti

Microrosft'tan Simon Aldous PCR'ye verdiği demeçte şunları söyledi:

"İnsanlar Apple Mac işletim sisteminin fantastik olduğunu sıkça söylüyor. Özellikle söyledikleri grafik açıdan zengin ve kullanımı kolay olması. Windows 7 ile biz de bunu yapmak istedik. Hem geleneksel formatta, hem de dokunmatik formatta Mac görünümü ve grafik olarak tarzını yakalamak istedik. Grafik kullanıcı arayüzünü muazzam bir şekilde geliştirdik. Güçlü ve istikrarlı temel Vista teknolojisi üzerine kurulu olan Windows 7, mevcut Mac platformundan çok daha istikrarlı."

Aldous, Windows 7'yi Windows Vista'nın bir sonraki sürümü olarak da tanımladı. Vista, Mac OS X'in Widget'larını Gadget olarak; fotoğraf depolama ve düzenleme yazılımında da Apple'ın iPhoto yazılımını kopyalamakla itham edilmişti.

Bu konuda "Win 7 vs. Mac OS X 10.6" makalesine göz atabilirsiniz. Ayrıca galerimizde Apple'ın ve Microsoft'un birbirinden esinlendiği özellikleri görebilirsiniz...

Microsoft bu açıklamaya ne dedi?

Microsoft bu açıklamaya ne dedi?
Vista ile başlayan süreçte Windows görsel arayüzde büyük gelişme kaydetti

Microsoft yaptığı açıklamayla Aldous'un sözlerini yalanladı:

"Internette gezen ve bir Microsoft çalışanından alıntılanan sözler tutarsızdır.

Windows 7'nin tasarım kökenleriyle ilgili olarak yapılan bu açıklamada görüntünün ve işlevlerin Mac OS X'ten "ödünç alındığını" iddia eden bu açıklama, Windows 7'nin tasarımında hiçbir katılımı olmayan, geliştirmeyle ilgisiz bir Microsoft çalışanından gelmiştir.

Kendi çalışanımız hakkında bunu söylemekten memnun olmasak da yaptığı yorumlar tutarsızdır."

Kısacası Aldous'un açıklamasının resmi bir açıklama değil, talihsiz bir kişisel açıklama olduğu ortaya çıktı.

Okuyucu Yorumları