Windows 7 ne anlama geliyor?

Bizim için yeni bir Windows, PC devleri için yeni bir umut... Peki Microsoft için?

Windows 7 ne anlama geliyor?

Microsoft'un Vista'daki başarısızlığı bir yana Apple'ın iPhone-App Store ikilisiyle yakaladığı başarı, RIM ve Palm'in dokunmatik cihazlarla dirilmesi, Google'ın online projelerinin geldiği aşama ve daha pek çok etken, hissedarların gözünde Steve Ballmer'ın pozisyonunu sarstı.

Ballmer yönetimindeki Microsoft, daha önce hiç yapmadığı işleri yaptı. Xbox oyun konsolu ve yazılım ile oyun piyasasında başarılı oldu. Windows için cep telefonlarında bir yer kazandı. Ama bununla birlikte başta söylediğimiz gibi Google ve Apple gibi rakiplerin oluşturduğu yeni trendlerin gerisinde kaldı.

Bing'e yatırılan milyarlarca doların kendi cebinde olmasını isteyen yatırımcılar, Microsoft'u dikkatle takip ediyorlar. Microsoft'un yatırım yaptığı ama karşılığını almadığı her şey onlar için ceplerine gireceğine sokağa atılmış para oluyor. Wall Street boş durmuyor ve Ballmer'ı tartışıyor.

Yatırımcıların gözünden...

Yatırımcıların gözünden...
Ballmer, Bill Gates'le boy ölçüşecek bir başarıya imza atabilecek mi?

Rowe Price Group'tan portfolyo yöneticisi Ken Allen "Windows 7, Microsoft'un Vista sonrasında pazardaki imajı için çok önemli. Bu yıl gerçekten Ballmer'ın bir CEO olarak durumunu belirleyecek" diyor.

ISI analizcisi Heather Bellini, uzun süredir Microsoft yatırım analizleri yapıyor ve Ballmer'ın Bill Gates'in gölgesinden kurtulmak için Windows 7 ile başarılı olmanın ötesine geçerek, kendi izini bırakması gerektiğini belirtiyor. Bellini'ye göre "Başka birisinin yaptığını alıp sürdürdüm" demek, kötü bir miras değil; ancak yeterince büyük de değil. Şirkete Ballmer'ın kendi eseri olan bir şeyler miras kalmalı.

Ballmer'ın CEO'luğunu hayal kırıklığı olarak görenler de var. Hardesty Capital Management fon yöneticisi Dave Stepherson, hissedarların hayal kırıklığına uğradığını ve Ballmer'ın emekliye ayrılması gerektiğini düşünüyor.

Ballmer'ın kozu

Ballmer'ın kozu
Windows 7, Microsoft ve Ballmer için hayati önem taşıyor

Ancak Ballmer'ın en büyük kartı Windows 7'nin başarısı. Bu başarı Apple için işleri karıştıracak. Windows 7'nin başarısının sinerji etkisi ile Google'a karşı da küçük bir etki sağlanacak. Bu da Microsoft'a nefes alıp başarısını yeni projelere çevirebilecek bir alan kazandıracak.

Şimdi Bing'e yapılan yatırımların ötesinde, diğer departmanlardan alınan kadrolar ile hızlı bir mobil cihazlar planı ortaya konuluyor. Xbox'ta işler Natal ile ileriye yönelik olarak da parlak duruyor.

Vista'da yaşananlar Microsoft'un yapısını değiştiren bir tecrübe olmuş. Öyle ki Windows 7 hakkında Apple'ın tanınmış savunucuları bile nispeten olumlu yorumlar yapıyor. Bunlar arasında Walt Mossberg de yer alıyor, Mac OS'u daha kolay, ucuz, kompakt ve güvenli bulmakla birlikte Windows 7'yi kafa kafaya bir rakip olarak görüyor. Bu yorum da yazarın normal değerlendirmelerinin yanında oldukça olumlu kalıyor.

Windows 8, 9, 128 bit

Windows 8, 9, 128 bit
Microsoft'un ve Ballmer'ın geleceği

Vista faciası sırasında işi rahat olan Apple'ın da çok çalışması gerekecek. Windows 7'nin ardından gelecek olan Windows 8 ve Windows 9 planları, 128 bit projesi ve daha pek çok Microsoft projesi rakiplerinin çok önünde.

Yeni nesil işletim sistemi, ofis yazılımı, bulut bilgi işlem projeleri derken Windows 7 ile birlikte ve hemen ardından Microsoft'un dev adımlarla ilerlemesi mümkün. Elbette Ballmer'ı çekiştiren yatırımcılar için önemli olan geliştirilen teknolojiler değil, hisselerinin değerinin yükselmesi.

İşte bu yüzden Ballmer'ın, şirketin geleceğine yaptığı yatırım ile şirketi ayakta tutan, cebindeki parayla destekleyen yatırımcıları memnun etmek için hisselere akıtması gereken paranın ideal bir dengesini bulması gerekiyor. Windows 7 ve diğer projelerden gelen para akışı ile rahatlar ve hissedarları memnun edebilirse, Ballmer yola devam edebilir, geleceğe yönelik projelere de daha çok para ayırabilir.

Okuyucu Yorumları