Windows 7 Starter, Home Premium'a karşı

Netbook'larda hangi Windows 7 sürümünü kullanmalı? CHIP Online öne çıkan iki sürümü kapıştırdı...

Windows 7 düellosu

Aynı anda en fazla üç program çalıştırabiliyor, tüm ülkelerde sunulmuyor: Windows 7 Starter hakkında birçok dedikodu yapılıyor. En küçük Windows 7 sürümünün ardındaki bulmacayı çözmek için yeterli sebebimiz var. CHIP Online, mini paketin hangi fonksiyonları sunduğunu, ne kadar performans verdiğini ve bu sürüme kimin ihtiyaç duyacağını açıklıyor.

Windows 7 Starter Edition varlığını ufak taşınabilir bilgisayarlar olan netbook'lara borçlu. Bu cihazların tipik donanım özellikleri Windows Vista gibi modern bir sistemi pürüzsüz bir şekilde çalıştırmaya yetmiyor. İşte bu performans farklı Windows XP'nin sanal hayatını bugüne kadar uzattı.

22 Ekimnden itibaren XP kenara çekilmek zorunda kalacak; çünkü Windows 7, kaynak açısından kıt netbook'larda da rahatlıkla çalışıyor. Microsoft, iş ortaklarının ve kullanıcılarının ricaları üzerinde Starter sürümünün bazı temel kısıtlamalarını kaldırdı. İlk açıklamaların aksine artık Windows 7 Starter, üçten fazla programı aynı anda çalıştırmaya izin veriyor. Ayrıca Microsoft bu sürümü Hindistan gibi sadece yeni endüstrileşmiş ülkelerde değil, tüm ülkelerde sunacak.

Fonksiyonlar: Starter Edition

Fonksiyonlar: Starter Edition
Windows 7 Starter: Microsoft'un tasarruflu sistemiyle sade güzellik.

Windows 7 Starter bir dizi sınırlamayla beraber geliyor. Bu sınırlamalardan en çok göze çarpanı yarı şeffaf Aero tema düzeni oluyor; tabi onunla beraber Aero Shake, Aero Peek ve görev çubuğu ön izlemelerinden de feragat edilmiş oluyor. Aynı zamanda masaüstünüzü kişiselleştirmekten, hızlı kullanıcı değiştirmeden ve birden çok monitör desteğinden de feragat etmek zorunda kalıyorsunuz.

Ev ağında dosya paylaşımını basitleştiren bir Ev Grubu'na dahil olabiliyorsunuz; ama kendiniz bir Ev Grubu oluşturamıyorsunuz. Bunun dışında DVD oynatımı, tümleşik multimedya aktarımı ve Windows Media Center yok. Ağ sürücüsüne yedekleme, XP modu veya çoklu dokunmatik yönetim gibi profesyonel özellikler eksiklikler listesini kabartıyor. Tüm farklılıkların gösterildiği listeyi ilerleyen sayfalarda bulabilirsiniz.

Netbook'lar için daha fazla performans?

Netbook'lar için daha fazla performans?
Lenovo Ideapad S12: Testimizde örnek netbook olarak kullandık.

Sınırlamalar listesine bakıldığında özellikle netbook kullanıcılarının bu eksik fonksiyonlar ve programlarla sistemlerini düzenleyebilecekleri ortaya çıkıyor. Zaten uygun optik sürücü bulunmadığı için DVD oynatımı ve Media Center'dan vazgeçmek kolay. Aynı zamanda mobil bir cihaz için bir Ev Grubu'na girebilme imkanı yeterli. Peki, görsel oyunlardan feragat etmek netbook'ların performansını pozitif yönde etkileyebilir mi?

Bunu öğrenmek için Windows 7 Starter'ı genel standart sürüm olan Windows 7 Home Premium ile karşılaştırdık. Donanım temelini bir Lenovo S12 (Intel Atom N270 1,6 GHz, 1 GB RAM, 160 GB sabit disk, Intel GMA 950 tümleşik grafik) oluşturuyor. Performans testimizin sonucu: Windows 7 Starter birçok fonksiyondan ve grafiksel süslemelerden yoksun olmasına rağmen benchmark'larda ön sıralarda yer alamadı. Dosya işlemleri, kurulum, sıkıştırma ve sistem başlangıcı iki sistemde de aynı hızda gerçekleşti. Home Premium, grafik performansını daha iyi değerlendirdiği için PCMark05 testinde 1476 puan ile tepeye yerleşti. Starter sürüm ise toplamda sadece 1309 puan alabildi.

<strong>Lenovo Ideapad S12:</strong> Testimizde örnek netbook olarak kullandık.Testte depolama alanı kullanımı bizi şaşırttı: Fonksiyon yelpazesi açısından arada dağlar kadar fark olmasına rağmen iki sistem de neredeyse aynı miktarda sabit disk kullanıyor. Sadece ortalama RAM kullanımında Windows 7 Starter 340 MB ile yetinirken Home Premium, programları daha hızlı çalıştırmak için boşta iken 480 MB'ı kendine tahsis ediyor.

Pil süresinde de Starter ve Home Premium arasında bir fark yok. Test netbook'umuzda WLAN sürekli kullanımda iken batarya her iki Windows sürümünde de 5 saat sonra pes etti.

Sonuç: Win 7 Home Premium ile daha fazla eğlence

Sonuç: Win 7 Home Premium ile daha fazla eğlence
Netbook'lar için de Home Premium çok daha mantıklı bir seçim.

Bir netbook'un görevlerine mükemmel bir biçimde uyum sağlayan çok sade bir Windows, güzel bir fikir. Fakat performans testlerimiz Windows 7 Starter'ın ne bir performans artısına ne de daha uzun pil süresine sahip olduğunu gösterdi. İşte bu sebeple şu soru akla geliyor: Kullanıcı aynı performansta niye daha fazla özellikten vazgeçsin ki?

Ayrıca Windows 7 Starter, ucuza işletim sistemi satın almak isteyenler için de uygun değil; zira kutulu bir sürümü çıkmayacak. Starter yüklü bir netbook'un, Home Premium yüklü olana göre daha ucuz olup olmayacağı ise şüphe götürür bir durum. Bu sebeple yeni bir netbook alırken sahip olduğu birçok ek özellik sebebiyle Windows 7 Home Premium'u tercih etmenizi öneriyoruz.

DETAYLI BENCHMARK SONUÇLARI
Windows 7 Starter Windows 7 Home Premium
PCMARK 2005 (Toplam) 1309 1476
CPU Test Suite 1384 1354
Memory Test Suite 2319 2333
Graphics Test Suite 387 428
HDD Test Suite 4719 4349
BELLEK KULLANIMI
Sabit diskte 6,68 GB 6,77 GB
Sistem belleğinde (Ortalama; yüksüz) 360 MB 480 MB
PERFORMANS VERİLERİ (Tüm değerler saniye cinsinden)
Dosya işlemleri
Dosya kopyalama (3247 dosya, tipik kullanıcı dosyaları, 2,84 GB) 181 185,2
Program kurma/kaldırma (2 MSI paketi, 67,7 MB) 189,93 206,2
ZIP Sıkıştırma
Zip (262 dosya, tipik kullanıcı dosyaları, 50 MB) 14,53 14,1
UnZip (262 dosya, tipik kullanıcı dosyaları, 50 MB) 5,67 6,47
Müzik kodlama/ayıklama
Kodlama (FFMPEG MP3->WAV, 10 şarkı, 60,6 MB) 71,63 72,4
Ayıklama ((FFMPEG WAV->MP3, 10 şarkı, 389 MB) 448,53 448
Önyükleme süresi (10 tekrarın ortalaması) 53,2 51,6
PİL SÜRESİ
Sürekli internette sörf (WLAN) 310 dakika 312 dakika

Starter vs. Home Premium: Özellik tablosu - I

Starter vs. Home Premium: Özellik tablosu - I
Netbook'lar için de Home Premium çok daha mantıklı bir seçim.

Starter vs. Home Premium: Özellik tablosu - II

Starter vs. Home Premium: Özellik tablosu - II
Netbook'lar için de Home Premium çok daha mantıklı bir seçim.

Starter vs. Home Premium: Özellik tablosu - III

Starter vs. Home Premium: Özellik tablosu - III
Netbook'lar için de Home Premium çok daha mantıklı bir seçim.
Okuyucu Yorumları