Windows 7 ve DirectX 11 işbirliği

AMD ve Nvidia ile birlikte çalışan Microsoft bakın DirectX11'in gücünü Windows 7'de nasıl kullanacak

Windows 7 ve DirectX 11

Windows 7'nin görselliğini geliştirmek ve görsel arabirimdeki ekran kartı kullanımını arttırmak isteyen Microsoft, donanım yapımcılarıyla yakın bir çalışma içerisinde. Uzun zamandan beri beklenen bazı işlemlerin CPU'dan GPU'ya kaydırılması ve çok çekirdekli işlemcilerde işlemlerin etkin bölünmesi gibi özellikler Windows 7 ve DirectX 11 ile kullanıcıları bekliyor olacak.

Yeni işletim sistemi Windows 7, malum DirectX 11 destekli geliyor. Oyun geliştiriciler de en son sürümdeki yeniliklerden faydalanarak çok daha yüksek kalitede grafikleri oyunlara taşıyacak.Daha gerçekçi grafikler ve daha hızlı çalıştırılan medya dosyaları bu sayede gerçek olacak.

DirectX 11'in önemi, işlemleri çekirdeklere bölerek performansı arttırmasından ve CPU ile GPU arasında karar vermesinden geliyor. Windows 7 video işlerken ana işlemciden değil, ekran kartının grafik işlemcisinden faydalanarak bu işi çok daha hızlı yapacak. Bu sayede aynı anda CPU başka işlemlerde uğraşabilecek. Sadece video işlemek de değil, Photoshop gibi programlarla resimler üzerinde değişiklik yapmak, film izlemek gibi işlemler de CPU yerine GPU'yu kullanacak.

Microsoft devlerden destek alıyor...

Microsoft devlerden destek alıyor...

AMD ve Intel'le birlikte çalışan Microsoft her iki firmadan da Windows 7 için DirectX11'de destek alıyor. AMD haziran ayında prototip bir DirectX 11 GPU sergilediyse de henüz ürünü ortaya çıkartmadı.

Bu konuda Apple, Microsoft'la rekabet içerisinde. Snow Leopard isimli Mac OS X 10.6'da işlemci ve ekran kartına işlem dağıtmak, paralel işlem yürütme ve çok çekirdeği verimli kullanmak gibi özelliklerin yanı sıra OpenCL isimli programlama araçları seti desteği de bulunuyor. Üstelik hem Nvidia hem de AMD hem DirectX 11'i, hem de OpenCL'i destekleyeceklerini açıkladılar.

Okuyucu Yorumları