Windows 7 ve Windows Azure: MS'in geleceği

PDC 2008 başladı: Microsoft'un geleceğini belirleyecek projelerle ilgili önemli detaylar burada...

Windows 7 ve daha fazlası

Los Angeles'ta gerçekleşen Professional Developers Conference (PDC) etkinliğinin ön sıralarında Windows 7'nin kesin çıkış tarihi hakkında dedikodular yapıldı. Birçok kaynak Vista-halefinin 2009'un haziran ve ekim ayları arasında dağıtıma hazır hale geleceğini söylüyor. Resmi bir çıkış tarihi henüz belli değil.

Bazı özellikler ve yapılacak geliştirmeler şimdiden umuma ulaştı. Mesela Microsoft şefi Steve Ballmer çoklu dokunmatik özelliğinin sunulacağını teyit etti. El hareketleri ile nesneler değiştirilebiliyor, doğrudan ekrana dokunuş ile programlar başlatılabiliyor. Ayrıca Windows Live Mail, Movie Maker ve Photo Gallery gibi yazılımların işletim sistemiyle beraber sunulmayacağı da duyuruldu. Bazı Vista kullanıcıları tarafından sinir bozucu bulunan UAC de (Kullanıcı Hesabı Denetimi) Windows 7'de uysallaşacak ve seviye seviye ayarlanabilecek. Bunların dışında Office 2007'den tanınmış Ribbon arayüzü Windows 7'nin bazı bütünleşik programlarında kullanılacak.

Windows Azure ve Office 14

Önceleri doğrulanmamış fakat şimdi kesinlik kazanan bir diğer özellik de Device Stage hizmeti. Hizmet, cep telefonları ve kameralar için ortak bir arayüz olarak devreye girecek, cihazların işletim sistemiyle bütünleşmesinde ve veri alışverişinde iyileştirmeler sunacak. Yeni bir görev çubuğu hakkında yapılan dedikodular da var fakat şu an için durum kesinlik kazanmadı.

Windows Azure ve Office 14Windows Azure
Windows 7'ye dair ilk izlenimlerin yanında Microsoft'un Windows Cloud adı ile tanınan yeni işletim sistemi ile ilgili çalışmaları da bekleniyor. Son kullanıcıya yönelik işletim sistemi düzeninden bağımsız olarak geliştirilen program, web uygulamaları geliştirmeyi kolaylaştırıyor. Bu sayede firma web uygulamaları pazarının hâkimi Google ve onun GoogleDocs programı ile rekabet etmek istiyor. En önemli gelişme ise, Cloud'un resmi ismine kavuşmuş olması: Windows Azure!

Windows Azure ve Office 14Office 14
"Standard"ın çevrimiçi baskısına göre en yeni Office sürümü "Office 14" çok daha gelişmiş özellikler sunacak. Avusturya gazetesine göre Microsoft ilerleyen günlerlerde konu ile ilgili daha detaylı bir açıklama yapacak. Daha spesifik bilgiler veya çıkış tarihi henüz belli değil.

Okuyucu Yorumları