Windows 7 yükseliyor, Vista ve XP düşüyor

Windows 7 daha satışa çıkmadı ama küçük kardeşleri Vista ve XP'yi dibe itmeye başladı bile...

Win 7, Vista ve XP'yi yiyor!

Windows Vista, bir buçuk yıla yakın bir süredir ilk kez geçtiğimiz ay pazar payı yitirdi. Kullanıcılar yeni işletim sistemi Windows 7'ye daha deneme sürümleriyle geçti ve kaldı. Elbette internette dolaşan korsan sürümleri de unutmamak gerekiyor. Yakında Hindistan ve Çin gibi ülkeler de korsan sayesinde XP'den Windows 7'ye geçmeye başlarsa istatistikler alt üst olacak.

Ölçüm şirketi Net Applications'un istatistiklerine göre Vista yüzde 0.2 düştü. Piyasa payı yüzde 18.6 olan Vista'nın bundan önceki en büyük düşüşü 2008 Şubat ayında gerçekleşmişti.

Vista düşerken Windows 7 yükseliyor. Yüzde 0.3 yükselen Windows 7 şu an yüzde 1.5'luk paya ulaştı. Bu her 67 PC'den birinde Windows 7 olduğu anlamına geliyor. Bu da bir rastlantı değil. Microsoft önce IT profesyonellerine dağıttığı işletim sistemlerini iş yerlerine satmaya başladı bile. Ağustos başı uzmanlara dağıtıldı, Ağustos sonu profesyonellere satıldı ve daha şimdiden başarılı.

Haberin devamı: Windows 7 nasıl yayıldı?

Windows 7 hızlı çıktı

Windows 7 hızlı çıktı

Ocak ayında Windows 7'nin Beta'sı milyonlarca kullanıcı tarafından indirildi. RC sürümü ise Mayıs ayında dağıtılmaya başlandı. RC'nin dağıtımı bundan 5 hafta önce durduruldu. Windows 7'nin 22 Ekim'de perakende satışının başlamasıyla, hatta bir hafta öncesinden bu işletim sisteminin kurulu olduğu bilgisayarların satışıyla pazar payı büyük miktarda artacak. Vista'dan ucuza ya da bedavaya geçiş kampanyalarının da oldukça etkili olduğu söyleniyor.2

Bu veriler Vista'nın pazar payının en yüksek yüzde 19'da kaldığını ve başarısız olduğunu gösteriyor. Windows XP 8 yaşında ve 2 yaşındaki genç rakibine büyük fark atıyor: yüzde 71.5'lik paya sahip. Bununla birlikte Windows XP de düşüşte, Vista gibi onun da payı Windows 7'nin olacak. Beklentiler Windows 7'nin, Windows XP gibi dev bir paya ulaşacağı yönünde.

Windows kullanan bilgisayarların oranı yüzde 92.8. Bu da en yakın rakibi olan Apple'ın Mac OS X'inin yüzde 5'lik payının kıyaslanmayacak derecede üzerinde.

Okuyucu Yorumları