Windows 8.1'de bunlar da olmalıydı!

Windows 8.1'de pek çok yenilik var... Ama keşke olsaydı dediğimiz bu 8 şey hala yok!

8.1'de bunlar da olmalıydı!

Windows 8 için ücretsiz bir güncelleme olarak sunulan Windows 8.1, işletim sisteminin ihtiyacı olan ince ayarlamaları yapıyor ve onu küçük eklemelerle daha güçlü bir hale getiriyor. Windows 8.1'de önemli geliştirmeler var, ancak güncellemenin onu baştan yarattığını söylemek zor.

Windows 8'e şüpheyle bakan kullanıcılar arasındaysanız, Windows 8.1'deki yenilikler sizi çok fazla tatmin etmemiş olabilir. Ancak Windows 8.1'in bir "ön izleme" sürümü olduğunu ve final sürümünün birkaç ay sonra kullanıma sunulacağını düşündüğümüzde, Microsoft'un ona yeni işlevler ekleme olasılığı hiç de az değil. İşte Microsoft'tan Windows 8.1'e eklemesini beklediğimiz bazı özellikler.

1. Internet Explorer 11'i varsayılan tarayıcı yapmak zorunda kalmayalım

IE'nin "Modern" sürümünü çalıştırabilmek için Windows 8 veya Windows 8.1'de onu "varsayılan web tarayıcısı" olarak ayarlamış olmanız gerekiyor. Chrome veya Firefox'u varsayılan tarayınız yaptıysanız, Modern IE11'i unutmalısınız. Ancak bizce bu oldukça saçma bir durum ve Microsoft'un küçük bir değişiklikle Modern IE11'e erişimi kolaylaştırması gerekiyor.

Bazı seçenekler Modern arayüzde de gösterilmeli

Bazı seçenekler Modern arayüzde de gösterilmeli

2. Masaüstüyle başlatma seçeneği gibi seçenekler daha belirgin olmalı

Microsoft, Başlat düğmesini Windows 8.1'e eklemiş olsa da masaüstünden vazgeçemeyenleri sinirlendirecek değişiklikler yapmaya devam ediyor. Örneğin Modern arayüz yerine Masaüstüyle başlatma seçeneği, görev çubuğunun özellikleri penceresinde gizli bulunuyor.

Bu tür seçeneklerin giriş ekranındaki Ayarlar altında gösterilmesi daha hoş olabilir. Ancak masaüstünü ihmal etmeyi seven Microsoft'un böyle bir değişiklik yapma ihtimali düşük görünüyor.

3. Windows 8.1 DVD çalabilir mi?

Windows 8, kutudan çıktığı haliyle DVD'leri yürütmüyor; Windows 8.1 tamamlandığında DVD çalıp çalamayacağı ise henüz belli değil. 10 dolarlık Media Center Pack'i yükleyebilmeniz için 200 dolarlık Windows 8 Pro'ya sahip olmanız gerekiyor. Bu ise sadece DVD çalabilmek için oldukça yüksek bir ücret.

Windows 8.1'de DVD çalma özelliğinin bedavadan sunulma ihtimali düşük, çünkü böyle bir değişiklik Microsoft'un cebinden lisans başına para çıkması anlamına geliyor.

4. Gizli özellikler daha açık olsun

Windows 8.1, Başlat düğmesini geri getirerek Windows 8'in masaüstünün gizemlerinden bir tanesini çözüyor. Ancak Microsoft'un ortaya çıkarması gereken başka gizli menüler de var. Örneğin sol alt köşeye sağ tıkladığımızda açılan menüden herkesin haberi olmayabilir. Fareyi ekranın köşelerine götürdüğünüzde bir işlevin devreye gireceğini yeni bir kullanıcının keşfetmesi zor olabilir.

Kişiselleştirme hala yetersiz...

Kişiselleştirme hala yetersiz...

5. Kişiselleştirme hala yetersiz

Windows 8'in giriş ekranının arka plan rengini değiştirebiliyorsunuz. Ancak Modern stildeki kişiselleştirme ekranındaki seçenekler, oldukça kısıtlı. Buradan masaüstünü kişiselleştirebilmek, ekran koruyucuyu değiştirebilmek ve profil resmini değiştirebilmek çok daha hoş olabilirdi.

6. Yeni kutucuk seçenekleri iyi, ama...

Windows 8.1 ile beraber kutucukları daha büyük veya daha küçük bir kare şeklinde boyutlandırabiliyoruz. Grupları yönetmek ve isimlerini değiştirmek de artık daha kolay. Ancak kutucukların ismini, simgelerini ve renklerini de değiştirebilsek, çok daha iyi olabilirdi!

7. Windows 8 uygulamaları pencerede çalışamaz mı?

Microsoft, bazı prensiplerinden dolayı olsa gerek, Windows 8 uygulamalarını pencere içinde çalıştırmamızı istemiyor. Windows 8.1 ile birden fazla Windows 8 uygulamasını çalıştırırken ekranı tam ortadan ikiye bölebiliyor, veya çözünürlüğümüz izin veriyorsa ekranı üçe veya dörde bölebiliyoruz. Ancak üçüncü parti bir uygulama olan Stardock ModernMix'in yaptığı gibi Modern uygulamalarını pencere içinde çalıştırabilmek, bir çok işi aynı anda yapanların işini çok kolaylaştırabilirdi. İyi bir çoklu görev ortamı sunmak, Windows'un en önemli görevlerinden olsa gerek; yanılıyor muyuz?

8. Windows 8 arayüzü için Windows Gezgini

Microsoft'un dokunmatik ekran kullanıcılarından biraz daha saygı ve sevgi kazanması, modern arayüze ekleyeceği bir dosya yöneticisinden geçiyor. Windows 8 arayüzüne özel bir Dosya Gezgini'nin Windows 8.1'in final sürümüne yetişeceğinden ümitliyiz.

Okuyucu Yorumları