Windows 8'de olacak işlevler ve olasılıkları!

Windows 8'de olacağı düşünülen en önemli özellikler ve gerçekleşme olasılıkları... Araştırdık!

Cevap arayan Win 8 soruları

Windows 8'in final sürümünün yayınlanmasına bir sene veya daha fazla bir zaman var, ancak işletim sistemi sızıntı sitelerinde sıkça boy gösteriyor. Windows Next kod adına sahip işletim sistemi, görünüşte önceki Windows'lara çok benzese de çekirdekten itibaren önemli yeniliklere sahip.

Söylentiler hızla gelmeye devam ediyor, ancak tüm yayınlanmamış yazılımlarda olduğu gibi, söylenen özelliklerin hangilerinin final sürümde yer alacağını tam olarak bilmek zor. Tüm bu söylentileri, sızan ekran görüntülerini ve sahte olduğu açık olan bazı görüntüleri ele aldığımızda Windows 8'de bulunma ihtimali olan özellikleri tahmin etmek mümkün hale geliyor.

ISO bağlama, disk temizleme...

ISO bağlama, disk temizleme...
Yeni disk temizleme aracı, dosyaları türe ve boyuta göre sıralamaya izin veriyor

Depolama özellikleri

ISO bağlama: Mac OS X, Linux gibi diğer masaüstü işletim sistemleri, disk imajları ile çalışabilirken Windows, bu alanda geride kalıyordu. Windows Vista'da bir disk imajını CD'ye yazmak için üçüncü parti araçlara ihtiyaç duyuyordunuz. Windows 7 artık disk imajlarını yazabiliyor, ancak bağlayamıyor veya okuyamıyor. Çeşitli söylenti forumlarına göre ise bu özellik Windows 8'de bulunacak.

ISO bağlama özelliği, ortalama kullanıcılar için çok önemli bir şey olmayabilir, ancak gelişmiş kullanıcılar ve sistem yöneticileri bu sayede birden çok sistemdeki yüklemeleri standartlaştırabilir, sanal makineleri daha hızlı kurabilir.

Özelliğin Windows 8'de yer alma ihtimali: %70

Elden geçirilmiş disk temizleme: Kullanıcıların disk alanını yönetmesini kolaylaştırmak isteyen Microsoft, Disk Temizleme aracını gözden geçirmiş gibi görünüyor. Windows 7'de bulunan basit araç yerine Windows 8'in ön yayım sürümlerinde görünen araç, dosyaları türe ve boyuta göre sıralamaya izin veriyor.

Özelliğin Windows 8'de yer alma ihtimali: %70

Taşınabilir iş alanları, History Vault...

Taşınabilir iş alanları, History Vault...
Yeni yedekleme aracı, Windows 8'de ortaya çıkacak gibi görünüyor

Taşınabilir iş alanları: Windows 8'in Nisan yapısından sızan görüntülere ve videolara göre Portable Workspaces, kullanıcılara sistemin taşınabilir bir imajını en az 16GB'lık bir USB bellek üzerinde taşımasına izin verecek. Bu arada, 15.7GB boş alana sahip 16GB sürücülerin çalışmadığını söyleyelim.

Anladığımız kadarıyla Portable Workspaces, Windows'unuzun masaüstünüzün, ayarlarınızın, gerekli uygulamalarınızın bulunduğu bir kopyasını oluşturuyor. Bu sayede USB belleği herhangi bir PC'ye takarak tanıdık Windows ara yüzü altında işinize devam edebiliyorsunuz.

Özelliğin Windows 8'de yer alma ihtimali: %70

History Vault: Windows XP SP2, Shadow Copy adında dosyaları farklı sürümlerde kaydetmenize izin veren bir işlev sunsa da, bir çok kullanıcının bu işlevin varlığından haberi yoktu. Özellik, Windows 7'de de birçok sıradan kullanıcı için gizli duruyor. Windows 8'den sızan History Vault özelliği ise Shadow Copy'yi günışığına çıkaracak gibi görünüyor.

Özelliğin Windows 8'de yer alma ihtimali: %70

WinFS: Microsoft, 2003'den beri PC'deki çeşitli veriler arasında ilişkiler kuran yeni bir Windows dosya sistemi üzerinde çalışıyor. WinFS, SQL ilişkili veritabanı sunucularının özelliklerini kullanarak dosyalar arasındaki bağlantıları bulmayı ve bunu uygulamalara aktarmayı planlıyor. Buna örnek olarak Windows Gezgininin belirli bir kişiye ait fotoğrafı algılayıp bunları tarih sırasına göstermesini verebilirsiz.

WinFS'nin Windows Vista ile gelmesi bekleniyordu ancak teknik zorluklar nedeniyle özellik, final sürümdeki yerini alamadı. Microsoft, özelliğin Windows 8'de yer alacağına dair bir açıklama yapmasa da buna dair önemli işaretler var.

Özelliğin Windows 8'de yer alma ihtimali: %20

Internet Explorer 10, SmartScreen indirme filtresi

Internet Explorer 10, SmartScreen indirme filtresi
Tabletlere yönelik web tarayıcısı Immersive Browser böyle görünüyor

Bağlantı özellikleri

Internet Explorer 10: Sunduğu önemli yeniliklere rağmen IE9, Chrome ve Opera karşısında pazar payı kaybetmeye devam ediyor. Ancak Internet Explorer 10'un Windows 8 çıktığında hazır olma ihtimali yüksek.

Özelliğin Windows 8'de yer alma ihtimali: %90

Immersive Browser: Windows Phone 7'deki mobil tarayıcıyı baz alan Immersive Browser, büyük ihtimalle IE rendering motorunu kullanacak ve tabletlere yönelik basit bir tam ekran ara yüzüne sahip olacak.

Özelliğin Windows 8'de yer alma ihtimali: %90

SmartScreen Download Filter: IE9'da popülerliği baz alan olta saldırısı filtresi SmartScreen, erken Windows 8 yapılarında da ortaya çıkmıştı. İşletim sisteminin derinine entegre edilen özelliğin final sürümde olmama ihtimali oldukça düşük.

Özelliğin Windows 8'de yer alma ihtimali: %90

Bulut depolama: Gelişmiş kullanıcıların bir bölümü karşı çıksa da, bulut teknolojisi bilişimin vazgeçilmez bir parçası haline geliyor. Microsoft; Dropbox ve Sugarsync gibi üçüncü parti hizmetleri yakalamak için LiveMesh ile elinden geleni yapıyor.

Windows 8'in alpha yapılarından sızan ekran görüntüleri, bulut eşitlemenin işletim sistemine entegre edildiğini gösteriyor. Bu özelliklerin, sadece LiveMesh veya SkyDrive hesabını Windows 8'le bağlamaya mı izin vereceği, yoksa üçüncü parti bulut depolama hizmetlerine de uzatılıp uzatılamayacağı henüz belli değil.

Özelliğin Windows 8'de yer alma ihtimali: %80

Push bildirileri, yüz tanıma

Push bildirileri, yüz tanıma
Yüz tanımanın gelip gelmeyeceği şu an tartışmalı...

Push bildirileri: İşletim sisteminin kodlarında meraklı kullanıcılar tarafından yapılan hummalı araştırmalar, Windows 8'de Push uyarılarının olduğuna dair bir takım işaretler buldular. Bu uyarıların Windows 8'de nasıl çalışacağına dair herhangi bir kanıt bulunmasa da, bu sayede örneğin bir e-posta geldiğinde bir ses çıkarmak veya ışık yakmak gibi şeylerin bu sayede yapılabileceği düşünülüyor.

Özelliğin Windows 8'de yer alma ihtimali: %70

Yüz tanıma: Windows8Italia'nın işletim sistemnin kodlarında bulduğu 'İnsan varlığını algıla' adındaki API, muhtemelen Windows 8'e entegre edilmiş bir yüz tanıma işlevine işaret ediyor. Ancak işlevin doğruluğu yüzde 95'lerin altındaysa, bu kullanıcıların pek de hoşuna gitmeyebilir.

Olasılık: %50

Sistem sıfırlama: Çinli Windows sitesinden sızan ekran görüntüleri, PC'nizi Windows'u yeniden yüklemiş gibi ilk haline getiren özelliği ortaya çıkardı. Özellik, Windows'u sıkla baştan yükleyenler ve sistem yöneticileri için büyük kolaylık sağlayabilir.

Olasılık: %60

Windows 8'deki ara yüz ayarlamaları

Windows 8'deki ara yüz ayarlamaları
Office'deki Ribbon, Windows'a da muhtelemen geliyor

Ara yüz ayarlamaları

Windows 8'den ortaya çıkan görüntülere göre işletim sistemi şu an Windows 7'den çok da farklı görünmüyor. Bunun nedeni Microsoft'un değişiklikleri henüz uygulamamış olması olabilir, ancak şimdiye dek heyacan verici bir ara yüz yeniliği ile karşılaşmadık. İşte bahse değer iki değişiklik:

Ribbon'lar: Windows 8'in ön yayım yapılarından sızan görüntülerde Windows Gezginindeki Ribbon menüleri dikkat çekti. Yeni ara yüz, klasik menü seçeneklerini bir tıklamayla seçilebilir hale getireceğe benziyor.

Olasılık: %80

Otomatik Aero renklendirmesi: Denetim masasındaki Windows Rengi ve Görünümü seçeneği yoluyla açılabilen bu özellik, Windows'un masaüstü renk şemasını duvar kağıdınızdaki baskın renge göre değiştirmesini sağlıyor.

Olasılık: %70

İçerik entegrasyonu

Windows uygulama mağazası: Windows 8'le ilgili içerik söylentilerinin en önemlisi, Microsoft'un bir çevrim içi uygulama mağazası geliştirdiği yönünde. Bu ise hiç şaşırtıcı değil, zira hemen hemen tüm platformlar artık bir uygulama mağazasına sahipler.

Olasılık: %80

Tablet optimizasyonu, diğer ayarlamalar

Tablet optimizasyonu, diğer ayarlamalar
Parola yazmak yerine desen çizerek oturum açabileceğiz

Tablet optimizasyonu

Çip üzerinde sistem desteği: Windows 8'in tabletler için de çıkacağını şirketin patronu Steve Ballmer'ın sözlerinden biliyoruz. Ocak ayındaki CES etkinliğinde Ballmer, 'sonraki' Windows'un ARM işlemcili bir aygıt üzerinde çalışacağını söylemiş, çip üzerinde sistem (SoC) mimarisinin şirketin geleceğinde önemli rol alacağından bahsetmişti. Intel'den Renee James ise kısa bir süre önce Windows 8'in hem x86, hem de ARM için çıkacağını onayladı. Bunun anlamı ise Windows 8'in ARM, Qualcomm, Amd, Intel ve Texas Instruments tarafından sağlanan düşük güç tüketimli işlemcilerle çalışmak üzere tasarlanacağı.

Olasılık: %90

Desenle oturum açma: Windows 8'in ilk yapılarında Android'dekine benzer bir desenle oturum açma ekranı bulunuyordu. Özellikle ilgili videolar YouTube'da yayınlamış, ancak sonradan muhtemelen Microsoft'un isteği üzerine kaldırılmıştı.

Olasılık: %90

Diğer ayarlamalar

Modern Windows Görev Yöneticisi: Windows Kaynak Yöneticisi ve Görev Yöneticisi, bu araç ile bir araya gelecek. İşlev olarak büyük bir yenilik olmasada da her şeyin bir arada olması işlerimizi hızlandıracak, kaynakları tüketen uygulamaları daha kolay bulabileceğiz.

Olasılık: %90

Okuyucu Yorumları