Windows 8 için 20 ipucu!

Windows 8'i tanımak için onu kurcalayacak zamanınız yok mu? O zaman bu makalemizi mutlaka okuyun!

Windows 8 için 20 ipucu!

Windows 8 gibi yeni bir işletim sistemini kurduğunuzda şöyle bir yolu izlemeniz mümkün: Kollarınızı sıvayarak işletim sisteminin her uygulamasını ve ayarını denemek, farklı ayarları seçerek nasıl çalıştığını görmek ve onu mümkün olduğunca çok kişiselleştirmek.

Windows 8'i kurcalayacak kadar zamanınız yoksa, bir yerlerden yardım almanız gerekir. İşte bu durumda makalemiz, yardımınıza yetişecek. Windows 8 Geliştirici Önizleme sürümünde bilmeniz gereken yeni ince ayarlardan 20 tanesini sizler için sıraladık.

Hazırsanız sonraki sayfamızda Metro arayüzünde arama yapma ipucuyla başlayabiliriz.

Metro'da arama yapma, ekran görüntüsü alma

Metro'da arama yapma, ekran görüntüsü alma
Bir uygulamayı bulmak için Metro'da adını yazmanız yeterli

1. Metro'da arama yapın

Windows 8'in yeni başlangıç ekrani Metro'dayken bir uygulamayı farenizi kımıldatmadan hemen bulmak istiyorsanız, sadece klavyeniz ile onu yazmaya başlayın. Yazmaya başlamadan önce herhangi bir arama düğmesine veya kutucuğa tıklamanıza gerek yok. Aramanızla ilgili sonuçlar otomatik olarak gösterilecektir.

2. Ekran görüntüsü alma

Microsoft ekran görüntüsü almayı sonunda kolay bir hale getirdi. Tüm yapmanız gereken, Windows tuşunu basılı tutarken PrintScreen tuşuna basmak. Ekranınızın bir görüntüsü, PNG biçiminde Pictures klasörüne kaydedilecektir.

3. Yükseltme yapmayın

Windows 8'i yüklerken "Upgrade" ("Yükselt") seçeneğini seçmemeye dikkat edin. Beta olarak adlandırabileceğimiz "Tüketici Önizleme" sürümünün, sorunlar ve uyumsuzluklar içerme ihtimali oldukça yüksektir. Bunun yerine Özel yükleme yaparak Windows 8'i farklı bir bölüme yükleyebilir, varolan işletim sisteminizle yan yana, dual-boot (çift-önyüklemeli) olarak kullanabilirsiniz.

Köşeler, kısayol tuşları ve PC ayarları paneli

Köşeler, kısayol tuşları ve PC ayarları paneli
Windows 8'in PC Settings ekranı

4. Köşeler

Microsoft, Windows 8'in bazı gezinti öğelerini gözlerden gizlemiş. Bunları görmek için fareyi ekranınızın dört köşesinden birine sürüklemelisiniz.

Fareyi ekranınızın sağ üst veya alt tarafına sürüklediğinizde Charms çubuğu ekrana gelir. Buradan Windows 8'in arama ve paylaşım seçeneklerine ve ayarlara ulaşabilirsiniz. Fareyi sol üst veya sağ üst köşeye götürdüğünüzde ise Windows 8'in "Geçiş listesi" ("Switch list") ekrana gelir. Bu liste ile açık uygulamalar arasında geçiş yapabilirsiniz.

5. Kısayol tuşları

Dokunmatik bir PC'niz yoksa Metro arayüzü içinde dolaşmak bazı kullanıcılara zor gelebilir. Bu durumda aşağıdaki klavye kısayollarını kullanarak hızlanabilirsiniz.

Windows tuşu + Tab – "Switch List" sol taraftaki geçiş listesini açar
Windows tuşu + C – sağ tarafta bulunan Charms çubuğunu açar
Windows tuşu + I – Ayarlar menüsünü açar
Windows tuşu + T – Sizi masaüstü moduna alır ve görev çubuğundaki pencereler arasında geçiş yapar
Windows Key + M – Masaüstüne geçer ve tüm uygulamaları küçültür
Windows Key + Q – Windows 8'in arama işevini Metro içerisinde açar

6. PC ayarları paneli

Microsoft, Windows 8'deki ayarları Denetim Masası ile Metro arasında dağıtmayı uygun görmüş. Charms çubuğunun ayarlar seçeneği ile ulaşabildiğiniz "Daha fazla ayar" ("More PC settings") yoluyla kilit ekranının arka planını, Metro renklerini, uyarıların ve aramanın nasıl çalışacağını ayarlayabiliyor, eşitleme seçeneklerini ve diğer önemli ayarları değiştirebiliyorsunuz.

Felaket anında Windows 8, güvenlik modunu açma

Felaket anında Windows 8, güvenlik modunu açma
Önceki Windows'lardan alıştığımız Güvenli modu kullanabilmek için önce onu etkinleştirmemiz gerekiyor

7. Felaket anında Windows 8

Windows 8'iniz herhangi bir nedenle çalışmaz hale geldiğinde artık onu baştan yüklemekle uğraşmanıza gerek yok. Yeniden yükleme işlemi Windows 8'de oldukça kolay "Daha fazla ayar" ("More PC settings") menüsünde bulunan "Refresh" seçeneği, sisteminizde yüklü olan üçüncü parti uygulamaları kaldırarak varsayılan ayarlarına döndürecektir. "Reset" seçeneği ise tüm verilerinizi silecek ve Windows 8'i baştan kuracaktır.

8. Güvenlik modunu etkinleştirin: Windows 8'i güvenli modda açabilmek için başlangıçta F8'e basma yöntemi işe yaramıyor. Bunun için öncelikle güvenli modu etkinleştirmeniz gerekiyor.

Bunun için Metro arayüzünde cmd yazın ve Command Prompt (Komut Satırı) uygulamasını çalıştırın. Ardından bcdedit /enum /v yazın ve Enter'a basın. Description olarak "Windows 8 Consumer Preview" dizisini içeren girdinin tüm "identifier" (tanıtıcı) dizisini kopyalayın ve Enter'a basın.

Şimdi komut satırında şunları yazın:

bcdedit /copy tanıtıcıdizisi /d "Windows Developer Preview (Safe Mode)"

Ardından msconfig yazın ve Enter'a basın. Boot sekmesine geçin ve "Windows Developer Preview (Safe Mode)" girdisini seçin. "Safe Boot" seçeneğine ve "Make All Boot Settings Permanent" seçeneğine tıklayın ve OK'e ardından Yes'e tıklayın. Sisteminizi baştan başlatın. Artık Windows 8'i güvenli kipte başlatmanıza yarayacak bir seçenekle karşılaşacaksınız.

9. Tek tıklamayla süper yönetici olun: Farenizi Metro'da veya masaüstünde sol alt köşeye götürün ve küçük resmin çıkmasını bekleyin. Şimdi sağ tıklamak yerine sol tıklayın. Birtakım güçlü seçenekler sunan bir menüyle karşılaşacaksınız.

Uygulamaları kaldırma, Metro'yu geçme, parolalar

Uygulamaları kaldırma, Metro'yu geçme, parolalar
Bilgisayarınızı açtığınızda parola girmek istemiyorsanız, netplwiz aracını kullanarak bunu devre dışı bırakın

10. Windows uygulamalarını veya üçüncü parti uygulamaları kaldırmanın hızlı bir yolunu mu arıyorsunuz: Metro arayüzünde uygulamanın simgesine sağ tıklayın ve "Uninstall"u seçin. Windows Store'dan indirdiğiniz uygulamalar, anında yok olacaktır.

11. Metro'yu sevmediniz mi: Windows Gezginini açn ve Windows dizinine gidin. "show desktop" dizisini aratın ve bulduğunuz kısayolu C:\Users\kullanıcı_adınız\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup konumuna yapıştırın. Böyleylikle Windows, Metro arayüzü yerine masaüstü ile açılacaktır.

12. Parolalarla uğraşmayın: Windows 8'de sadece sisteminizde hesabı bulunan kullanıcıların paylaşımlarınıza erişmesini istiyorsanız, bu hesaplara bir parola vermeniz gerekiyor. Ancak bilgisayarı her açtığınızda parola girmek istemiyorsanız, bu süreci kaldırmanız mümkün. Windows+R tuşlarına basın ve netplwiz yazın. Burada "Users must enter a user name and password to use this computer" seçeneğindeki işareti kaldırın ve OK'e basın.

Konsol oyuncularına özel, yeni görev yöneticisi

Konsol oyuncularına özel, yeni görev yöneticisi
Görev yöneticisi yenilendi, ihtiyacınız olan bilgiyi görmek artık daha kolay

13. Konsol oyuncularına özel: Windows 8, Xbox 360'daki bir oyununuzu PC'nizden başlatmanıza izin veriyor. Gelecekte ise Xbox 360 oyunları PC'nize akış ile gösterilebilir. Ancak tüm bunlar için Microsoft'un izninden sonra Windows 8'in başlangıç ekranındaki "Xbox Companion" uygulamasına tıklamanız gerekiyor.

14. Yeni görev yöneticisi: Metro'da "Task Manager" yazarak bulabileceğiniz yeni görev yöneticisini çalıştırın ve pencerenin alt tarafındaki "More details" düğmesine basın. Windows 8'in yeni ve geliştirilmiş görev yönetim programı ekrana gelecektir.

Özellikle "Performance" sekmesinde, sisteminizin son 60 saniye içerisindeki CPU, Bellek, Disk ve Ağ kullanımını görebilirsiniz. Yeni "App History" sekmesi ise uygulamalarınızın uzun bir süre içerisinde ne kadar kaynak tükettiğini gösteriyor.

Görsel parolalar, varsayılan uygulamalar...

Görsel parolalar, varsayılan uygulamalar...
Varsayılanları değiştirin

15. Parolalar görsel hale geldi: Windows 8 artık "resim parolalarını" da destekliyor. Resim parolası, herhangi bir resim üzerinde belirli hareketlerle bir çizim yaparak bir "parola" oluşturmanıza olanak tanıyor.

Windows 8'in Charms çubuğundaki Settings menüsüne tıklayın ve "More PC Settings" bağlantısına tıklayın. "Users"a tıklayın ve resim parolası oluşturmak için ilgili seçeneğe tıklayın. Artık resim parolanızı oluşturabilirsiniz.

16. Windows'un varsayılan uygulama tercihlerini atlayın: Windows 8'in Metro arayüzünde bulunan bazı uygulamalar yerine farklı uygulamalar kullanmak isteyebilirsiniz. Bunun için bir çözüm var: Tüm dosya açma tercihinizi bir kerede değiştirebilirsiniz.

Metro arayüzünde "default programs" yazın ve arama sonuçları arasından ilgili bağlantıya tıklayın. "Set your default programs"ı seçin. Burada hangi programın hangi uzantıları açabildiğini toplu olarak düzenleyebilirsiniz.

Döşemelerinizi düzenleyin, sürücüler, eşitleyin

Döşemelerinizi düzenleyin, sürücüler, eşitleyin
Metro'daki döşemeleri düzenlemek oldukça kolay

17. Döşemelerinizi düzenleyin: Metro arayüzünün dikdörtgen kutularını kendi ihtiyaçlarınıza göre düzenlemeniz mümkün. Döşemeleri taşımak için onları tutun ve sürükleyin. Döşemeyi kendi sütununa taşımak istiyorsanız, onu biraz dışarıya taşıyın ve çubuğu gördüğünüzde bırakın.

Birden fazla döşemeyi sağ tuşla seçebilirsiniz, ancak toplu halde taşıyamazsınız.

18. Sürücüler: Windowws 8'de hala donanımınız için gerekli sürücüleri yüklemeniz gerekiyor. En güncel sürücüler için Microsoft'un sağladığı sürücüler yerine üreticinizin sunduğu sürücüleri yüklemelisiniz.

19. Eşitleyin: Windows 8, sisteminizi çeşitli üçüncü parti hesaplarla eşitlemenizi sağlayacak yollar sunuyor. Microsoft Accounts (Charms çubuğu > Settings > More PC Settings) ile Windows 8'li herhangi bir makinede tercih ettiğiniz temalara, dillere ve uygulama ayarlarına erişebilirsiniz.

Windows 8'i kolay kapatın

Windows 8'i kolay kapatın
Bilgisayarınızı tek tıklamada kapatacak bir Metro döşemesi oluşturabilirsiniz

20. Kapatın: Windows 8'de bilgisayarınızı kapatmak için biraz uğraşmanız gerekiyor, çünkü kapatma seçeneği biraz derinlere gömülmüş. Ancak her zaman masaüstü moduna geçiş yapıp Alt+F4'e basarak kapatma seçeneklerine ulaşabilirsiniz. Aynı işlevi gören bir Metro döşemesi yoluyla da bilgisayarınızı kapatmanız mümkün.

Metro arayüzünde bilgisayarınızı kapatmaya yönelik bir kısayol oluşturmak için, masaüstüne sağ tıklayın ve yeni bir kısayol oluşturun. Kısayol konumu (location) için shutdown.exe -s -t 00 yazın. Kısayola istediğiniz ismi verin. Şimdi C:\ProgramData\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs dizinini Windows Gezgininde açın ve kısayolu bu dizine taşıyın.

Metro arayüzüne döndüğünüzde yeni döşemenizi göreceksiniz. Artık tek bir tıklamayla sisteminizi kapatabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları