Windows 8 sonunda Cherokee diline çevrildi

Bazılarının 27 senedir Windows'a gelmesini bekledikleri özellik; en sonunda resmi olarak geldi!

Windows tarihinde bir ilk!

Amerikan yerlilerinin geriye kalan en büyük grubu olan Cherokee, ilk Windows'un yayınlanmasından 27 sene sonra ilk kez Windows 8 dil paketine kavuştu.

Cherokee Ulusu sözcüsü Julie Hubbard, projenin Microsoft'ta çalışan ve bu işi uzun süredir yapmak isteyen Cherokee vatandaşı Tracy Monteith tarafından başlatıldığını söylüyor. Gönüllü çevirmenlerin dil paketi için son 1.5 senedir 180.000'in üzerinde kelimeyi çevirdiği, bunun İncil'in çevirisinden bu yana en büyük Cherokee çeviri projesi olduğunu söylüyor.

Çeviri sırasında modern özelliklere uyarlanması gereken Cherokee sözcükleri için yaşlılara ve tarihi metinlere başvurulmuş. Microsoft da Windows 8 ve Office 2013 için "Gadugi" adında bir sans-serif arayüz yazı tipi meydana getirmiş. Merak edenler için "Gadugi"nin anlamının "birlikte çalışmak" olduğunu söyleyelim.

Proje, kabilenin Cherokee dilini genç jenerasyon arasında koruma çabalarının bir parçası. Bu çabalar arasında çocukların katılabileceği, sadece Cherokee dilinde verien özel dersler bulunuyor.

Windows'u yaklaşık 100 dile çeviren Microsoft, Amerikan yerlilerinin dilini desteklemekte aslında biraz geç kalmış durumda. Apple, iOS'un Cherokee sürümünü iki sene önce sunmuştu. Mac OS ise 9 senedir Cherokee dilini destekliyor.

Okuyucu Yorumları