Windows 8 ve Mac OS X Lion karşı karşıya!

Henüz tamamlanmamış Win 8 Geliştirici Önizleme sürümü ile Mac OS X Lion karşı karşıya geldi ve...

Windows 8 vs Mac OS X Lion!

Windows 8'in Geliştirici Önizleme sürümü, adından da anlaşılacağı üzere tamamlanmış bir işletim sistemi olmaktan çok uzak. Ancak yine de onun ne kadar hızlı olduğunu test etmeye herhangi bir engel yok. Windows 8'in hızının merak uyandırmasının önemli bir nedeni hiç şüphesiz Microsoft'un yaptığı açıklamalar. Teknoloji sitesi PC Magazine, Windows 8'in Geliştirici Önizleme sürümünü tamamlanmış bir işletim sistemi olan Mac OS X Lion ile karşılaştırmış.

Apple'ın işletim sistemi tam anlamıyla optimize edilmiş ve tamamlanmış olsa da, testte Microsoft'un Windows 8'inin hiç de geride kalmadığı ortaya çıkıyor.

Test sonuçlarına geçmeden önce gerçekleştirildiği sistem ve kullanılan araçar hakkında bilgiler verelim. Windows 8 Geliştirici Önizleme sürümü (64-bit), bir MacBook (2.2GHz Intel Core i7, 4GB DDR3 RAM) üzerine yüklenmiş. Testte Futuremark PCMark, 3D Mark gibi araçlar kullanılmış, açılma ve kapanma süreleri, web tarayıcıları ve fazlası sınavdan geçirilmiş. Testler üç kez çalıştırılmış ve ortalaması alınmış.

Test sonuçlarını ikinci sayfamızda bulabilirsiniz.

Testin sonuçları

Testin sonuçları
Mac OS X Lion Windows 8 G.Ö.
Başlangıç (saniye) 32
26
Kapanma (saniye)
2.7
16
iTunes ile CD yazma (düşük değerler daha iyi)
3:44
3:52
Geekbench 2.2 64-bit (yüksek değerler daha iyi) 10212
11920
Firefox 10'da SunSpider (ms, düşük daha iyi)
181
195
Mozilla Kraken 1.1 (ms, düşük değerler daha iyi) 2967
2789
Psychedelic Browsing (RPM, yüksek daha iyi) 2760
7159

Testte Windows 8'in OS X'den birkaç saniye daha hızlı açıldığı (multi-boot menüsünden masaüstünün kullanılanbilir hale geldiği ana kadar olan zaman) gözlenmiş. iTunes ile CD yazmada büyük bir fark gözlenmezken teknolojik testler gerçekleştiren ve donanıma ağırlık veren Geekbench'de de galip Windows 8 olmuş.

SunSpider testleri Firefox 10'da gerçekleştirilmiş ve bu alanda OS X Lion'un önde olduğu gözleniyor. Mozilla'nın Kraken testinde ise galip Windows 8 olmuş.

Internet Explorer takımı tarafından geliştirilen bir test olan Psychedelic Browsing ise her iki işletim sisteminin kendi doğal web tarayıcısında test edilmiş. Bu test, ekranda gökkuşağı görünümünde bir çember döndürerek web tarayıcısının sistemin grafik donanımı yoluyla içeriği ne kadar hızlandırabildiğini test ediyor. Buna göre Windows 8, Psychedelic Browsing testinin galibi olmuş. Sonuç puan, çemberin saniyedeki dönüş sayısını yansıtıyor.

Okuyucu Yorumları