Windows 8 ve OS X Lion'un yeni yaklaşımları!

Windows 8 ve MacOS X Lion... Geleceğin iki büyük işletim sistemini karşılaştırınca ortaya ne çıkıyor

Win 8, MacOS X Lion'a karşı!

Windows 8 ile Mac OS X Lion'ı şu an karşılaştırmak oldukça zor, çünkü Lion hakkında çok şey bilsek de Windows 8'de temel olarak bildiğimiz iki şey, onun var olduğu ve ana arayüzünde tablet dostu bir katman bulunduğu. Ancak ikisinin de PC işletim sistemlerine tablet benzeri özellikler getirmede çok farklı yollar izlediğini söyleyebiliriz.

Gelişmeleri seyrettiğimizde hem Microsoft'un hem de Apple'ın PC'ler ile tabletleri yan yana getirmeye çalıştığını görüyoruz. Bir görüşe göre Windows, PC devrinin hiç bitmeyeceğine inanmadığını, yaptığı bu yeniliklerle ortaya çıkardı. Buna göre Apple, tabletleri yepyeni bir şey olarak görürken Microsoft ise tabletleri PC'nin yerine geçen bir cihaz olarak değil, onların bir devamı olarak görüyor.

Windows 8'in hedefi, her şey ile dost bir şekilde çalışan bir işletim sistemi çıkarmak gibi görünüyor. Windows 8 tabletlerde, geleneksel masaüstü PC'lerde, laptop'larda ve hepsi bir arada dokunmatik PC'lerde çalışıyor.

Windows 8 ve Apple'ın yaklaşımı

Windows 8 ve Apple'ın yaklaşımı
Dokunmatik ekranlarda iyi çalışan bir şey, PC'de aynı şekilde çalışmayabiliyor; veya tam aksine PC'de rahatlıkla yapabildiklerimiz tablette can sıkıcı bir hal alabiliyor

PC ve tabletler için sadece bir işletim sistemine sahip olmak teoride iyi bir fikir olarak görünse de Microsoft'un bunu devam ettirip ettiremeyeceğini şimdiden söylemek zor. Bir uygulamayı dokunarak kontrol etmek, fare ve klavyeyle kontrol etmekten çok daha farklı. Bazı görevleri ise PC'de daha iyi yapabilirken, bazılarını tablette yapmak daha kolay olabiliyor. Tarihe baktığımızda da klavye ve fare için yapılmış uygulamaları tablete geçirmenin başarısız olduğunu görüyoruz.

Apple ise işletim sistemlerinde tüm çözümleri bir yere toplamak yerine, tabletler ve PC'ler arasındaki ayrıma devam ediyor, ancak tablet benzeri işlevleri OS X'e getiriyor. Bu yaklaşım şu an daha uygun gibi görünüyor, zira dokunmatik ara yüz, fare tabanlı ara yüzden farklı olacaktır. Ancak bunun nasıl çalıştığını zaman gösterecek. Hangi firmanın yaklaşımının daha iyi olduğunu da yakında anlayacağız...

Okuyucu Yorumları