Windows 8 Yayın Önizleme hız testinde!

TEST: Windows 8 Yayın Önizleme Sürümü'nü test ettik, ne kadar hızlı olduğunu belirledik!

Windows 8 ne kadar hızlı?

Windows 8'in daha önceki önizleme sürümlerinde sergilediği hız Windows 7'ye nal toplatmıştı. Yayın önizleme ortaya çıkınca Windows 8'i tekrar hız testine almamız şart oldu. Bu incelemede Windows 8 Yayın Önizleme sürümünü bir önceki Windows 8 sürümü Kullanıcı Önizleme (ya da Beta) ve Windows 7 ile karşılaştıracağız. Bakalım Microsoft açılış, kapanış, internette gezinme ve dosya işlemlerinde performansı artırmayı başarmış mı?

21 saniyede açılış
Beta'daki açılış ile yeni sürümün hızı arasında çok büyük fark yok. Windows 7'ye oranla ise açılış hızı çok daha yüksek. Giriş ekranı 21,5 saniyede karşınıza çıkıyor (Windows 7'de bu süre 35,2 saniyeydi). Giriş işlemi de 2 saniyede tamamlanıyor (Windows 7: 10 saniye). BIOS yerine UEFI kullanılan bir konfigürasyonda bu sürelerin daha da kısalması mümkün.

Kapanış hızında fark daha da fazla. Hem beta, hem Yayın Önizleme sürümünde notebook'un tamamen kapanması toplam 11,9 saniye sürüyor (Çıkış: 3,2 sn., kapanma 8,7 sn.). Windows 7'de bu süre 20,3 saniyeydi!

Internet Explorer 10 Yükselişte
Windows 8 Yayın Önizleme Sürümü ile birlikte Internet Explorer 10'un da sürümü Platform Önizleme 6'ya yükseltildi. Bu yükseltme özellikle JavaScript Benchmark testlerinde etkisini hissettiriyor. Masaüstü IE ile gezinirken bir fark göremedik, ancak SunSpider Benchmark test sonuçları hiç de fena değil: Yayın Önizleme Sürümünde süre 128,6 milisaniye (Windows 8 Beta'da sonuç 145,7 milisaniye, Windows 7'de ise IE 9.0.6 için161,7 milisaniye idi). Bu sonuçlara göre Windows 8 sadece bir önceki Internet Explorer'ı değil, şimdiye dek ölçtüğümüz bütün tarayıcıları geçiyor.

Dosya İşlemleri ve Grafik

Dosya İşlemleri ve Grafik

Hızlı kopyalama, yavaş açma
Çeşitli dosya işlemlerinde büyük farklar gördük, ancak bu sefer sonuçlar Windows 8'in aleyhineydi. Yayın Önizleme Sürümü 3,30 GB'lik bir dosyayı sabit diskten USB 2.0 belleğe 6:23 dakikada kopyaladı. Windows 7 ise aynı işlemi 5:49 dakika içinde tamamladı. Karşı yönde kopyalamada da açık bir fark vardı. Windows 8'de işlem süresi 2:50 iken Windows 7'de 2:37 idi.

Dosya sıkıştırma ve sıkıştırılmış dosyayı açmada da Yayın Önizleme Sürümü biraz yavaş kaldı: Dosyanın sıkıştırılması 3:50 dakika, sıkıştırılan dosyanın açılması 2:43 dakika sürdü. Bu süreler Windows 7'den iyi, ancak Window 8 Beta'nın gerisinde.

Grafik
Futuremark SystemInfo 4.9 ile Windows 8'de çeşitli benchmark testleri yapmak mümkün. Biz de 3DMark Vantage testini kullandık ve önceden belirlenmiş ayarlar içinde "performans"ı seçerek testi notebook'umuzda çalıştırdık. Yayın Önizleme sürümü 2.419 puanla çok iyi bir sonuç elde etti. Notebook'un grafik gücü zayıf olduğu için bu sonuç çok yüksek olmayabilir, ancak Windows 7 (2.191 puan) ve Windows Beta (2.167 puan) ile karşılaştırıldığında fark ortada.

Bellek ve Sonuç

Bellek ve Sonuç

Bellek
Windows 8 Yayın Önizleme Sürümü, betada olduğu gibi 8 GB'lık belleğimizin yüzde14'ünü kullanıyor. Windows 7'nin kullanımı ise biraz daha düşük. Eski sistemden elde ettiğimiz test sonucu yüzde 12.

Sonuç
Windows 8 Yayın Önizleme Sürümü, Beta'da gördüğümüz açılış ve kapanış sürelerini korumayı başarmış gibi görünüyor. Windows 7 bu alanda oldukça geride kalıyor. İnternette gezinme ve grafik performansı açısından da Windows 8, selefinin önüne geçiyor. Ancak dosya işlemleri sözkonusu olduğunda sürüm, betadan daha iyi sonuçlar yakalasa da Windows 7'nin hızına erişemiyor.

Okuyucu Yorumları