Windows Defender'ı kullanmak için 4 neden!

Windows 10'daki Windows Defender, varsayılan güvenlik yazılımınız olmayı hak ediyor mu?

Windows Defender için 4 neden!

Zararlılardan korunmak için Windows'u bir güvenlik yazılımıyla kullanmamız gerektiğini artık hepimiz biliyoruz. Windows Update ile sisteminizi güncel tutuyor olabilirsiniz, ancak buna rağmen bir güvenlik yazılımına ihtiyacınız var.

Windows ile birlikte gelen Windows Defender, geçmişte diğer antivirüslerin gölgesinde kalmıştı. Ancak Windows Defender geçen yıllar içinde gelişti ve Windows 10'un önceki Windows'lardan güvenli olmasını sağlayan bir araç haline geldi. Yeni yayınlanan Anniversary Update ile birlikte Windows Defender, beklediği geliştirmeleri aldı ve piyasadaki koruma yazılımlarına güçlü bir rakip haline geldi.

İşte Windows 10'da Windows Defender'ı kullanmanızı sağlayacak 4 neden.

1. İşletim sistemiyle bütünleşik

Bu size başta önemsiz, hatta aptalca bir gerekçe gibi gelebilir ancak Windows Defender'ın sisteminizle bütünleşmesinin birkaç önemli faydası var. İlk olarak bu bütünleşme sayesinde hiçbir şey indirmenize gerek yok; onu etkin hale getirmeniz yeterli.

Bir başka avantaj, Windows Defender'ın güncellemeleri Windows Update üzerinden alması. Windows Update'i muhtemelen zaten kullanıyorsunuz, bu yüzden Defender'ın güncellenip güncellenmediğini düşünmenize gerek yok.

Windows Defender, kayıt defteri üzerindeki değişikliklerini algılayabiliyor, Kullanıcı Hesabı Denetimi isteklerini sessizce yönetebiliyor ve Kurtarma Ortamı üzerinden zararlıları kaldırabiliyor.

Windows Defender sisteminize bütünleşik geldiği için hemen "kötü" damgasını vurmanız gerekmiyor. Symantec, Norton gibi büyük isimlerin de geçmişte yüz kızartan güvenlik fiyaskoları yaşadığını hatırlatalım.

2. Ücretsiz, ama başınızı ağrıtmayan ücretsiz

2. Ücretsiz, ama başınızı ağrıtmayan ücretsiz

"Ücretsiz" olan her şeyin işe yarar olduğunu söylemek imkansız; iyi bir yazılım ararken sayısız "ücretsiz" ancak faydasız yazılıma rastlamanız mümkün. Çoğu ücretsiz güvenlik yazılımının belirli özelliklerinin üretici tarafından kırpıldığını, bu özelliklerin ücretli Pro veya Premium sürümlere ayrıldığını biliyoruz. Örneğin bazı antivirüsler gerçek zamanlı algılamayı sunarken, sisteminizde buldukları zararlıları kaldırmayı reddedebiliyorlar. Bunun yanında güvenlik yazılımlarının para kazanması gerektiğinden, karşınıza çeşitli kampanya ekranları çıkararak ücretli, daha işlevsel olan sürüme yükseltmek isteyebiliyorlar.

Windows Defender ise tüm işlevleri tamamen ücretsiz olarak sunuyor ve "ücretli sürüme geçmeniz" için size ısrar etmiyor; çünkü böyle bir sürümü yok.

3. Gelişmiş işlevleriyle, bütün bir araç

3. Gelişmiş işlevleriyle, bütün bir araç

Windows Defender'ın en temel işlevleri sunan, yeterince gelişmemiş, ilkel bir araç görenlerin sayısı hiç de az değil. Windows XP ile ortaya çıktığında yazılım gerçekten de pek yeterli değildi, ancak zaman içinde çok şey değişti ve Windows Defender, tam donanımlı bir güvenlik aracı haline geldi.

Gerçek zamanlı zararı koruması: Windows Defender, arka planda sessizce çalışarak, sisteminizde çalışan ve erişilen dosyaları aktif olarak tarıyor ve herhangi bir tehdide rastladığında onu durdurup, karantinaya alıyor. Dilerseniz, belirli dosyaları ve klasörleri taramanın dışında bırakabiliyorsunuz.

Bulut tabanlı koruma: Windows Defender, etkin tutmanızı tavsiye ettiğimiz bu özelliği sayesinde zararlı imzalarını Microsoft'a gönderip, diğer tüm Windows Defender kullanıcılarının bundan yararlanmasını sağlayabiliyor. Antivirüs yazılımları her zaman virüslerin bir adım gerisinden geldiğinden, zararlıların ilk yayınlandığı sırada onlara hızla karşılık verebilmek bakımından bu işlevin kritik önemi var.

Çevrimdışı tarama: Bazı zararlıları sisteminiz açıkken temizlemeniz mümkün olmayabilir. Windows Defender bu durumda PC'nizi baştan başlatıp, temizliği Windows başlamadan önce gerçekleştirebiliyor.

Sınırlı Düzenli Aralıklarla Tarama: Başka bir güvenlik yazılımı kullanıyorsanız, Windows Defender'ı tamamen devre dışı bırakmanız şart değil. "Sınırlı Düzenli Aralıklarla Tarama" adlı yeni işlev sayesinde bilgisayarınız kullanılmadığında otomatik olarak taranmasını sağlayabilirsiniz.

4. Diğer seçeneklerle denk

Bilgisayarınızda hassas veriler saklıyorsanız, iş ortamındaysanız, Microsoft'un gizlilik sorunları sizi endişelendiriyorsa, Windows Defender'ın sizin için en iyisi olmayabileceğini kabul ediyoruz. Ancak Windows Defender, geri kalan belki yüzde 99'luk kullanıcı kitlesi için yeterli olduğunu ispat etti. Nisan 2016'da yapılan testler, Defender'ın zararlı yakalamada yüzde 99,8 algılama oranına ulaştığını gösterdi.

Windows Defender'ı özellikle ücretsiz sunulan güvenlik paketleriyle karşılaştırdığımızda, onun beklediğinizden iyi olduğunu göreceksiniz. PC güvenliğinde güvenlik yazılımınızın her şey olmadığını, sadece güvenliğin bir katmanını oluşturduğunu da unutmamanız gerekiyor.

Okuyucu Yorumları