Windows Hesap Makinesi Açık Kaynaklı Oldu

GitHub'ı alarak açık kaynak kodlu yazılım dünyasına hızlı bir giriş yapan Microsoft, bir uygulamasını "açık kaynak kodlu" yaptı

Windows'tan açık kaynak hamlesi!

Microsoft son yıllarda açık kaynak kodlu yazılımlara yaptığı yatırımlarla gündemde. GitHub'ı satın alarak açık kaynak kodu dünyasında önemli bir konum kazanan teknoloji devi, PowerShell'i ve Windows 3.0 ile tanıştığımız Dosya Yöneticisi'ni topluluğun katkılarına açan yazılım devi, dünyanın katkısına açılacak şeylerin sayısının çok olduğunu düşünerek Windows Hesap Makinesi uygulamasını açık kaynaklı yazılımlar kategorisine soktu ve GitHub üzerinden erişime açtı.

Üstelik açık kaynak koduna alınan hesap makinesi, Win32 tabanlı eski hesap makinesi uygulaması değil. Microsoft, Windows 10 ile gelen modern hesap makinesi uygulamasını açık kaynağa sunarak genel kullanıcı deneyimini geliştirmek istiyor. Bu sayede herhangi bir geliştirici, Windows 10'a dahil olarak gelen hesap makinesi uygulamasına katkıda bulunabilecek. Elbette ki yapılan değişiklikler öncelikle Microsoft tarafından incelenecek ve Microsoft'un internet sitesi üzerinden Windows ürünlerinde sunulacak yeniliklere katkıda bulunmak için gerekli tüm nitelikleri öğrenebileceksiniz.

Diğer yandan bu süreç GitHub'daki herhangi bir projenin gelişimi ile prensipte aynı safhaları gösterecek. Geliştiriciler proje hakkında GitHub üzerinden tartışabilecek, önerilerde bulunabilecek, sorunları bildirebilecek veya tercih etmeleri durumunda ellerini taşın altına koyarak projeye katkı sağlayabilecekler.

Microsoft aynı zamanda Hesap Makinesi uygulaması üzerinde çalışmanın geliştirciler için iyi bir öğrenme fırsatı olduğunun altını çiziyor. Bu projeye katkı sağlayarak geliştiriciler UWP (Evrensel Windows Platformu), XAML, Fluent Design ve Azure Pipelines hakkında deneyim kazanma imkânı yakalayacak. Ayrıca açık kaynak koduna sahip olması sebebiyle projede yer alan kodlamaları kendi projeleriniz için kullanabileceksiniz. Microsoft, bunun için uygulamada bulunan özel kontrol ve API uzantılarını Windows Topluluk Araçları ve Windows Kullanıcı Arayüzü Kütüphanesi üzerinden sunuyor olacak. Hesap Makinesi'nin kodlarına erişmek istiyorsanız, projenin GitHub sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları