Windows Phone 8.1'de neler yeni?

Windows Phone 8.1'de, bize hangi yenilikleri sunuyor?Windows Phone 8'de olmayan neler var?

WP 8.1'de neler yeni?

Uzun süredir beklenen Windows Phone 8.1 güncellemesi, San Francisco'daki Moscone Center'da düzenlenen Build 2014 konferansında sonunda ortaya çıktı. Güncelleme birçok önemli yenilik getirdiğinden bizce ona "Windows Phone 9" bile denebilirdi.

Cortana'nın ortaya çıkışı

Windows Phone 8.1 güncellemesiyle beraber gücünü Bing'den alan mobil kişisel yardımcı Cortana da ortaya çıktı. İsmini Halo'daki yapay zeka karakterinden alan dijital yardımcı, Microsoft'un Android'deki Google Now'una ve iOS 7'deki Siri'ye cevabı.

Microsoft'tan Joe Belfiore'a göre Cortana, Windows Phone'daki en önemli değişiklik olmakla yetinmiyor. Belfiore'a göre Cortana aynı zamanda "dünyanın ilk gerçek kişisel asistanı". Hem Bing'i, hem de telefonunuzdaki dahili verileri kullanan Cortana, telefonun sahibini yakından tanıyabiliyor.

Cortana, alarmları ayarlamak, sesi metne dönüştürmek, hatırlatma yapmak gibi sesli bir yardımcıdan bekleyebileceğiniz her şeyi yapıyor. Microsoft, Facebook, Skype ve Hulu gibi üçüncü parti uygulamalar için de desteği işletim sistemine entegre etmiş. Bu sayede Facebook arkadaşlarınızı kontrol edebiliyor, sesinizle aramalar yapabiliyorsunuz.

Action Center, daha kişisel canlı kutucuklar

Action Center, daha kişisel canlı kutucuklar

Action Center

Windows Phone, nihayet kendi uyarı merkezini ortaya çıkararak rakiplerine yetişiyor. Microsoft'un "Action Center" olarak adlandırdığı hızlı ayarlar ve uyarı ekranı, Wi-Fi, uçuş modu, Bluetooth gibi ayarları hızla açıp kapamanıza izin veriyor. Action Center aynı zamanda canlı kutucuklarda kaçırdığınız tüm uyarıları da listeliyor.

Daha kişisel canlı kutucuklar

Microsoft, Windows Phone 8.1 ile birlikte aynı anda 3 sütun canlı kutucuk göstermenize izin veriyor. Daha da önemlisi, artık giriş ekranınız için bir arka plan görüntüsü seçebiliyorsunuz. Duvar kağıdınız, sadece belirli kutucukların arkasında görüntülense de çok hoş bir görüntü oluşturuyor.

Çizerek yazma

Microsoft'un yeni "Word Flow Keyboard" aracı sayesinde Windows Phone, artık parmağınızı harfler üzerinde gezdirerek yazı yazmanıza izin veriyor. Android'deki Swype klavyesiyle popüler hale gelen bu işlev, tuşlara basmak yerine tek elinizle tuşlar üzerinde parmağınızı hareket ettirerek hızla yazı yazmanıza izin veriyor.

Skype görüşmesi parmağınızın ucunda

Skype görüşmesi parmağınızın ucunda

Skype

Windows Phone 8.1'de standart bir arama sırasında sadece Skype düğmesine dokunarak videolu Skype görüşmesi başlatabiliyorsunuz. Bu işlev, Apple'ın FaceTime işlevine oldukça benziyor, ancak Cortana'dan da çalıştırılabiliyor.

Burst modu ile aksiyon fotoğrafları daha kolay

Bazı Android'li telefonlarda olduğu gibi Windows Phone'lu cihazlar da artık Burst modu ile peş peşe fotoğraf çekebiliyorlar. Bu işlev, özellikle Lumia cihazlarda önem kazanan Microsoft'un mobil kamera yazılımına yeni bir soluk kazandıracak gibi görünüyor.

Diğer geliştirmeler

Bu önemli geliştirmelerin yanında Microsoft, Data Sense, Wi-Fi Sense, Storage Sense ve Battery Saver araçlarıyla veri, depolama ve pil kullanımı konusunda telefonunuza daha hakim olmanızı sağlıyor.

Windows Phone 8.1'le artık telefonunuzun ekranını USB üzerinden bir PC, TV veya projektöre yansıtabiliyorsunuz. Yenilenen Xbox Music, müzik, video ve podcast'leri ek işlevler sunan farklı uygulamalara ayırıyor.

Windows Phone 8.1'de Internet Explorer 11'de (özel gezinti modu), takvimde yapılmış geliştirmeler de var. Windows 8 ve Windows Phone 8'li cihazlarınızı eşitlerken de artık daha çok seçeneğe sahipsiniz.

Okuyucu Yorumları