Windows Phone 8 tanıtıldı, işte yenilikler!

Microsoft, Windows Phone 8'i ve onun tüm özelliklerini resmi olarak tanıttı! İşte yeni Windows Phone

İşte Windows Phone 8!

Bu akşamki etkinlikte Microsoft tarafından tüm detaylarıyla tanıtılan Windows Phone 8, Android ve iOS karşısına dikilmeye hazır olduğunu gösterdi. San Francisco'daki etkinlikte final sürümü tanıtılan mobil işletim sistemi, Samsung, Nokia ve HTC'nin cepleriyle gelecek ve önümüzdeki haftalarda satışa çıkacak. Peki Windows Phone 8'de neler var, Windows Phone 7'nin üzerine neler getiriyor? İşte WP8'deki sayısız yenilikten ilk göze çarpanlar:

Çoklu çekirdek desteği: WP8, çift çekirdekten 64 çekirdeğe kadar destek sunuyor. Böylece Windows Phone'un tek çekirdekli işlemci kısıtlaması ortadan kalkmış oluyor.

Ekran çözünürlüğü: WP7, sadece 800x480 çözünürlüğünü destekliyordu. Bu çözünürlükle rakiplerinin gerisinde kalan Windows Phone, artık WXGA (1280x768) ve 720p (1280x720) ve WVGA çözünürlüklerini destekleyecek.

Genişletilebilir bellek: Samsung Focus hariç WP7 cihazlarının depolama alanını genişletmek mümkün değildi. Window Phone 8 ise 64GB'a kadar harici depolamayı destekliyor.

NFC: Windows Phone 8, artık yakın alan iletişimi çipini destekliyor.

Kullanıcı arayüzü ve tasarım

Kullanıcı arayüzü ve tasarım

Kullanıcı arayüzü ve tasarım: Windows Phone 8'deki canlı döşemeler, diğer platformlardaki simgeler yerine hava durumu, spor müsabakaları sonuçları, tweet'ler gibi canlı bilgiler gösteriyor. Windows Phone 8'deki yenilik ise canlı döşemelerinizi bilgi yayınlama özelliğini kaybetmeden daha küçük hale getirmenize izin vermesi.

Windows Phone'un arayüzündeki en önemli değişiklik, küçülen döşeme boyutları. Bu sayede kişiselleştirme seçenekleriniz artıyor. Canlı döşemeler küçük olabildikleri için can sıkıcı döşemeleri küçültebiliyor, görsel olarak ilgi çeken döşemeleri büyütebiliyorsunuz.

Windows Phone 8'in performansında da hissedilir bir artış var. Uygulamalar daha hızlı açılıyor, bunun yanında üçüncü parti uygulamalar da daha iyiler.

Windows Phone 8, Internet Explorer 10 ile geliyor. IE10, daha hızlı işleme süreleri, donanım hızlandırmalı grafikler ve "IE9'a göre iki kat daha fazla HTML5 desteği" ile geliyor. IE10 yapılan ilk hız testlerinde mobil IE9'dan daha hızlı olduğunu ispatlıyor.

Eşitleme seçenekleri, Kid's Corner, Data Sense...

Eşitleme seçenekleri, Kid's Corner, Data Sense...

Eşitleme seçenekleri: Windows Phone 8, telefonunuzu PC'nizle eşitleyebilmeniz için birkaç seçenek sunuyor. Bu sayede müziklerinizi eşitlemek için Zune'u kullanmaya muhtaç kalmıyorsunuz.

Kid's Corner: Telefonun sahibi için tasarlanan bu işlev, bir "misafir kullanıcı" modu sayesinde çocuklarınızın önemli verilerinizi silmesine, ilgisiz kişileri aramasına engel oluyor.

Data Sense: Andorid'deki veri kulanım sayacına benzer bu özellik, size veri planınızı soruyor ve ay boyunca veri kullanımınızı izliyor. Kullanımınızı bir canlı döşeme yoluyla izlemeniz, kotanızın sonuna ulaştığınızda açılır bir uyarı almanız mümkün.

Maps: Nokia'nın harita teknolojisi ile güçlenen Maps, haritaları çevrimdışı kullanım için indirmek gibi güçlü özellikler sunuyor.

Diğer yenilikler ve CHIP Online yorumu

Diğer yenilikler ve CHIP Online yorumu

Diğer yenilikler: Windows Phone 8, People Hub işlevine eklediği yeni Rooms işlevi sayesinde farklı hizmetlerden listeler, takvimler ve fotoğraflar gibi içerikleri birleştirmeye izin veriyor. Bir "room" ("oda") içerisinde saklanan verilere sadece davetli kişiler göz atabiliyor. Microsoft, bu özelliğin iPhone'la da çalışacağını söylüyor. Android desteği konusunda ise herhangi bir bilgi yok.

Windows Phone 8'in kamera işlevindeki otomatik görsel yükleme özelliği, fotoğrafları otomatik olarak kullanıcının SkyDrive hesabına gönderiyor. Veri tüketimini azaltmak için fotoğrafların düşük çözünürlüklü sürümleri gönderiliyor.

Daha çok geliştiricileri ilgilendiren diğer bir yenilik ise, uygulamaların artık diğer uygulamalarla iletişim kurabiliyor olmaları.

CHIP Online yorumu

Windows Phone 8, Windows Phone'un uzun zamandır muhtaç olduğu çoklu çekirdek desteği, NFC, microSD desteği gibi yenilikleri ve fazlasını nihayet sunuyor. İşletim sistemi kusursuzluğa ulaşmamış olabilir; ancak bugünkü tanıtım gösteriyor ki artık Android ve iOS'a kafa tutacak bir seviyeye gelmiş durumda.

Okuyucu Yorumları