Windows Phone ve Android yükseldi, iOS düştü!

Google'ın Android'i ve Microsoft'un Windows'u tam gaz giderken; Apple'ın iOS'u şaşırtıyor!

iOS için tehlike çanları!

Nokia ve Samsung'un çok iyi bir dördüncü çeyrek geçirmediğini duymuştuk. Apple'ın iPhone'u ise 2013'ten bu yana pazar payı kaybetmeye devam ediyor. Peki o halde akıllı cep savaşlarında hangi üretici kazanıyor? Kantar Worldpanel'in en son raporu, kimin pazar payını artırdığını daha iyi görmemizi sağlıyor.

Kantar'ın verileri Aralık 2013'te tamamlanan son 3 ayı temel alıyor. Yukarıdaki tablolara baktığımızda Android'in müthiş bir yıl geçirdiğini, pazar payını dünya çapında artırdığını gösteriyor. İşletim sistemi Çin ve Avrupa'da sırasıyla yüzde 78 ve yüzde 68'lik kullanım oranlarını yakalamış durumda. Android'in ABD'deki kullanım oranı artsa da sadece yüzde 51 seviyesinde. En önemli değişiklik ise Latin Amerika'da. Android, bölgedeki kullanımını yıldan yıla yüzde 21 artırarak yüzde 83 kullanım oranına ulaşmış bulunuyor.

Tüm bunlara rağmen Samsung, Çin'deki yerel üreticilerin ve Nokia'nın da baskısıyla son zamanlarda hayal kırıklığı uğratan sonuçlar alıyor. Windows Phone piyasasının sahibi sayabileceğimiz Nokia ise geçişler anlamında iyi bir yıl geçirdi. En büyük değişiklik, Windows Phone platformunun iki haneli yüzdelere ulaştığı Avrupa'da yaşandı. Böylece Windows Phone, önceki sene Avrupa'daki yüzde 5.6'lık pazar payını neredeyse ikiye katlamış oldu. Windows Phone diğer piyasalarda da büyüdü, ancak ABD ve Çin'de hala geride.

Yılın en çok pazar payı kaybedeni ise ölüm döşeğindeki BlackBerry ve şaşırtıcı biçimde Apple oldu. Neredeyse tüm piyasalarda pazar payı kaybı yaşayan Apple, en güçlü olduğu ABD'de bile yüzde 5.8 kayıp yaşayarak kullanıcılarının bir kısmını Android'e kaptırdı. Cupertino merkezli firma için bir başka büyük kayıp, Avrupa'da 2012'ye göre yüzde 5.2 pazar payı kaybederek yüzde 18.5'e gerilemesi oldu.

Okuyucu Yorumları