Windows Store'da ne var, ne yok?

Win 8'in uygulama mağazası Tüketici Önizleme sürümüyle hizmete açıldı! Peki ne sunuyor, ne kadar iyi

İşte Windows 8'in "dükkanı!"

Windows 8 Tüketici Önizleme sürümünün yayınlanmasıyla beraber uygulama mağazası Windows Store da hizmete açıldı. App Store ve Android Market gibi çalışan Windows Store, uygulamaları indirmek, satın almak için merkezi bir konum. Ancak rakip mağazalardan bazı farkları da var.

Uygulamalar arasında gezinme: Windows Store, Windows 8 başlangıç ekranında olduğu gibi Metro arayüzünü kullanıyor. Uygulamalar dikdörtgen bloklar içinde gösteriliyor ve sayfa yatay olarak kaydırılıyor. Her kategoride seçilen uygulamalar, en çok ödenen ve en iyi uygulamalar gibi bölümler bulunuyor.

Bir uygulamaya tıkladığınızda açıklama sayfası açılıyor. Burada ekran görüntüleri, kullanıcı yorumları ve uygulamanın hangi tür verilere ulaşmaya ihtiyaç duyduğu gibi bilgiler yer alıyor. Sayfa oldukça detaylı olsa da, "benzer uygulamalar" gibi bir bölüm şimdilik bulunmuyor.

Çalıştırma ve kurma

Çalıştırma ve kurma

Çalıştırma ve kurma

Tüketici Önizleme sürümünde tüm uygulamalar ücretsiz sunuluyor. Yüklemek için ise tüm yapmanız gereken, uygulama açıklaması sayfasında "Install" düğmesine tıklamak. Geliştiriciler, ücretli uygulamalarda kullanıcıya kısa bir süreliğine deneme şansı sunmak için bir "Try" ("Dene") düğmesi sunabilecekler. Windows 8 uygulamalarının fiyatı minumum 1.49 dolardan maksimum 999 dolara kadar değişecek.

Yüklü uygulamalar Windows 8 başlangıç ekranında beliriyor. Ancak isterseniz burada görünmemesini de sağlayabiliyorsunuz. Bu durumda sadece başlangıç ekranına tıkladıktan sonra "All Apps"a tıklayarak açacağınız listede bu uygulamayı görebiliyorsunuz.

Bir uygulamayı sistemden kaldırmak ise çok kolay. Uygulamaya sağ tıklayın (veya dokunmatik ekranda dokunun ve tutun), ardından ekranın alt tarafında açılan menüden "Uninstall"u seçin. Windows 8 ile gelen Mail, SkyDrive ve Xbox LIVE gibi uygulamalar da kaldırılabiliyor.

Diğer özellikler

Diğer özellikler

Diğer özellikler

Windows 8'in final sürümünde, Tüketici Önizleme sürümünde bulunmayan bazı özellikler bulunacak. Örneğin Windows Store'da bir uygulaması bulunan bir web sitesini ziyaret ettiğinizde Internet Explorer 10'da sizi uygulama sayfasına (veya yüklü ise uygulamaya) bağlayan bir simge görünecek.

Microsoft, Windows Store uygulamalarının Bing ile bulunabilmesini de sağlamak planında. Ancak Bing'de şu an böyle bir özellik bulunmuyor

Okuyucu Yorumları