Windows'un antivirüs savaşı!

Microsoft'un Windows'a dahil ettiği bedava antivirüsü, dev antivirüs yazılımlarını ne kadar "vurdu?"

Windows'un antivirüs savaşı!

Görünen o ki Windows Defender'ın Windows 8 için olan sürümü, kullanıcıların ayrı bir güvenlik yazılımı yükleme isteği üzerinde çok da büyük bir etkiye sahip değil. OPSWAT'ın 4.000 sistem üzerinde yaptığı araştırmaya göre, bu grubun Windows 8 kullanmakta olanlarının yüzde 65'i (tüm grubun yüzde 21'i) Defender'a ek olarak ikinci bir antivirüs yazılımı kullanıyor. Karşılaştırma yapmak gerekirse, XP kullananlar için bu oran yüzde 9, Windows 7 ve Vista için ise yüzde 20 civarlarında bulunuyor.

Ancak direkt bir karşılaştırma yapmak mümkün değil çünkü Windows 8 diğerlerinden farklı bir yapı kullanarak, kullanıcıların Defender'ı başka bir programa destek olarak kullanmalarına izin veriyor. Eski sürümlerde bunu yapmak oldukça zor idi. Ayrıca yeni Windows Defender, 2006'da yayımlanan eski Defender'ın tamamen gözden geçirilmiş bir sürümü. Gözüken o ki, yeni Defender, üçüncü parti antivirüs yazılımları marketine korkulduğu gibi bir etki yapmayı başaramamış durumda.

Firma, Windows 8 kullanıcılarının özel bir güvenlik yazılımı kullanma istekleri üzerinde tahminde bulunmuyor ancak pek çok kişinin Defender'ın bu özelliğinden haberi olmaması veya haberleri var ise de güvenmemeleri mümkün bir durum. Görünür bir güvenlik sistemi yükleme alışkanlığı, basit bir şekilde bozulamayacak kadar yerleşmiş bir alışkanlık da olabilir.

En çok tercih edilen güvenlik yazılımlarına gelirsek... Bunlar sırası ile Avast Free Antivirus (yüzde 19.6), Microsoft Security Essentials (yüzde 17.2), Windows Defender(yüzde 7.8), Avira Free Antivirus (yüzde 5.8), AVG Anti-Virus Free Edition (yüzde 4.8) şeklinde. Tabii ki OPSWAT bu durumun güncel marketi yansıtmıyor olabileceğini de not düşüyor.

Okuyucu Yorumları