Windows'un geleceği bu mesajda gizli

Microsoft başkan yardımcısı Bill Veghte Windows'un geleceğini anlatan detaylı bir mesaj yayımladı.

Microsoft'tan mesaj var!

Microsoft'un Windows tanıtım – pazarlama stratejisinin agresifleşeceğini bu haberimizde duyurmuştuk. Ayak seslerini de şimdi duymaya başlıyoruz. Microsoft Kıdemli Başkan Yardımcısı Bill Veghte'nin "tüm Windows kullanıcıları" adresli gönderdiği mesaj Windows'un yol haritası üzerine bazı ipuçları veriyor. Mesajı aynen aktarıyoruz:


Windows Yol Haritası Üzerinde Bir Güncelleme


Günümüzde, dünya üzerinde Windows işletim sistemi ile çalışan 1 milyardan fazla kişisel bilgisayar bulunmaktadır. Kişiler arası iletişim, bilgiye erişim, içerik oluşturma ve paylaşma ve buna benzer birçok özelliğin yanı sıra; hem ev, hem de iş ortamındaki bilgisayar kullanımına, çok önemli ve vazgeçilmez yenilikler katan Windows, seneler boyu bir katalizör görevi görmüştür.

Windows, çoğu insanın kişisel bilgisayarlarından mümkün olan en iyi değeri ve faydayı elde edebilmek için kullandığı, çok yönlü bir platformdur. Windows aynı zamanda, pazardaki en geniş kapsamlı bilgisayar, aygıt ve uygulama seçeneğini bir araya getirmesi bakımından da çok önemli bir yere sahiptir.

Bize bu değeri kattıkları için bütün Windows kullanıcılarına ve Windows için milyonlarca çözüm geliştiren yüz binlerce iş ortağımıza teşekkür ediyoruz.

Windows hakkındaki bazı düşüncelerimi siz değerli basın mensuplarıyla paylaşmak, Windows XP ile Windows Vista'ya ilişkin olarak yöneltilen bazı genel soruları yanıtlamak istiyorum.

Aşağıda üç konuya ilişkin en son gelişmeleri sizinle paylaşacağım:

1. Windows XP hakkında planlarımız
2. Windows Vista üzerinde kaydettiğimiz ilerlemeler
3. Windows 7 hakkındaki düşüncelerimiz

Windows XP'nin Geleceği

Bildiğiniz gibi, Windows XP için 30 Haziran 2008 "satış sonu" tarihiydi. Bu tarihten sonra, Windows XP desteği almanın mümkün olup olmayacağına ilişkin oldukça fazla soru almaktayım. Bu sorunun kesin yanıtını hemen vereyim: "evet, söz konusu tarihten sonra da destek almaya devam edeceksiniz."

Yakın zamanda Windows XP için çıkarmış olduğumuz Service Pack 3 sürümü, bu desteğin süreceğinin göstergesidir. Buna ek olarak, Windows XP için Nisan 2014 tarihine kadar güvenlik ve diğer önemli güncellemeleri sunmaya devam edeceğiz.

Windows XP için kesintisiz destek sağlamamızın en büyük nedeni, kullanıcıların Windows tabanlı bilgisayarlarını uzun seneler boyunca kullandıklarını biliyor olmamızdır. Bu hareketimiz, , bütün kullanıcılarımıza mümkün olan en üst seviyede destek vereceğimizin taahhüdüdür.

Kullanıcıların 30 Haziran tarihinden sonra da Windows XP çalıştıran bilgisayarlar satın almaya devam edip edemeyecekleri, sık karşılaştığımız sorulardan bir diğeri.

Bu sorunun yanıtı da, aynı şekilde, "evet".

Windows XP' nin, bir perakende paket ürünü olarak satışını ve büyük bilgisayar üreticileri için lisanslamasını durduracağımız bilgisi doğrudur. Ancak, Windows XP' ye ihtiyacı duyan kullanıcılar bu ürünümüzü satın alabileceklerdir. Örneğin:

1. Windows Vista Business ya da Windows Vista Ultimate satın alan büyük ve küçük ölçekli her işletmeye, "sürüm düşürme hakları" olarak bilinen Windows XP Professional kullanma seçeneği de tanınacaktır. Sürüm düşürme hakları aynı zamanda, Microsoft Kurumsal Lisanslama programlarımız yoluyla, Windows Vista Enterprise sürümü ile lisans alan bütün işletme kullanıcıları için de uygundur. Buna ek olarak OEM iş ortaklarımızdan bazıları, yeni bilgisayarlarında, Windows Vista'ya ait bu sürümleri satın alan kurumsal müşterilerine, model düşürme haklarını uygulamaları konusunda yardımcı olacak bazı hizmetler sunmayı planlamaktadırlar.

Böylelikle, kurumsal kullanıcılara, ihtiyaç halinde yeni bilgisayarlarda Windows XP kullanma, ardından hazır olduklarında da Windows Vista'nın ilave özelliklerinden, sürüm yükseltme ücreti ödemeden faydalanma gibi önemli bir olanak sunuyoruz.

Windows XP Professional'ı 'sürüm düşürme' yoluyla nasıl elde edebileceğiniz konusunda daha fazla bilgi edinmek için bilgisayar üreticiniz ile irtibata geçebilirsiniz.

2. Yeni nesil bir bilgisayar ortamı olan Vista, Windows tabanlı bir bilgisayar alıp, evinde veya küçük ölçekli işletmesinde kullanmak isteyen kullanıcılara, birçok avantaj sunmaktadır.

Bazı küçük işletmeler, Windows Vista ile uyumlu çalışmayan uygulamalara da sahip olabilirler. Bu gibi durumlarda yazılım sağlayıcınız ile temasa geçerek, söz konusu uygulamalara ait güncel sürümleri isteyebilirsiniz.

Ancak, kesinlikle hala Windows XP Professional'a ihtiyaç duyuluyorsa, satın almış olduğunuz Windows Vista Business ya da Windows Vista Ultimate ürünlerine yükseltme yapmaya hazır oluncaya kadar "sürüm düşürme haklarından" yararlanabilirsiniz.

Hazır olduğunuzda, zaten Windows Vista için bir lisansa sahip olacağınızdan, bu konuda endişe etmenize gerek olmayacak, "gelecek güvenceniz" sağlanmış olacaktır.

3. Uygun satış fiyatına sahip kişisel bilgisayar (genellikle "NetBook" ya da "NetTop" olarak ifade edilir) almayı düşünen kullanıcılar, bunun için ayırdıkları bütçeler çerçevesinde, Windows XP Home ve Windows XP Starter kullanabilecekler; ayrıca yerel sistem üreticileri, 31 Haziran 2009 tarihine kadar Yetkili Dağıtıcılarımızdan Windows XP satın almaya devam edebileceklerdir. Büyük OEM'ler de dâhil olmak üzere bütün OEM'lerin bu hakkı bulunmaktadır.

Windows Vista'nın avantajları

Windows Vista İşletim Sistemi oldukça iddialı bir sürümdür. Windows Vista, gelişmiş güvenlik özelliklerinin yanı sıra; daha düşük toplam sahip olma maliyetinden, yeni nesil donanımlar için sağlanan desteğe; daha iyi ses ve görüntü özelliklerine, bilgisayarınızda ve Web üzerinde her türlü bilgi, içerik ve veriye daha çabuk ve kolay ulaşmanızı sağlamaya kadar birçok geliştirme ve önemli yenilik içermektedir.

Windows Vista'yı tasarlamaya başlarken elimizde bulunan en önemli veri; kullanıcılarımızın, Windows'un güvenlik seviyesinin geliştirilmesini ifade ettikleri düşünce ve yorumlarıydı.

Bu görüşlere en uygun şekilde yanıt verebilmek, sistem güvenlik ve esnekliğini yükseltebilmek için Windows Vista'da önemli birçok değişiklik ve güvenlik konusunda önemli geliştirmeler gerçekleştirdik.

Windows Vista'da, 2007 senesi boyunca Windows XP Service Pack 2'ye oranla yarı yarıya daha az kritik güvenlik açığı ile karşılaşılmıştır.

Windows Vista çalıştıran bilgisayarlarda kötü niyetli yazılımlara maruz kalma olasılığı ise, Windows XP Service Pack 2 işleten bilgisayarlarla karşılaştırıldığında, yüzde 60 daha düşüktür.

Windows Vista ile gelen Internet Explorer 7'de bulunan "Kimlik Avı Filtresi", haftada 1 milyon kimlik avı dolandırıcılığı teşebbüsünü durdurabilme yetkinliğine sahiptir.

Uyumluluk konusunda çalışmalarımız
Daha önceki Windows sürümlerine uyumlu bazı donanım ve uygulamalar, Windows Vista'nın mimarisinde yer alan güvenlik ve esneklik ile ilgili bazı gelişmelere uyum göstermeyebiliyor ve bunların güncellenmesi ihtiyacı gündeme gelebiliyordu.

Windows Vista'yı kullanıma sunduğumuzda, pek çok uygulama ve donanım sürücüsü sorunsuz çalışıyor olsa da, bazı kilit uygulama ve sürücüler kullanılabilir durumda değildi.

O günden bu yana geçen zaman içerisinde, Microsoft olarak, iş ortaklarımızla birlikte, uyum konusunda büyük ilerlemeler kaydettik.

Windows Vista bugün 77,000 farklı donanım, uygulama ve aygıtı desteklemektedir. Bu sayı, ürünün piyasaya sunulduğu dönemdekinin iki katından fazladır.

Bugün birçok uygulama ve donanım, rahatlıkla ve sorunsuz çalışmaktadır. Kullanıcıların ihtiyaçları olan en yeni sürücüleri Windows Update üzerinden edinmeleri mümkündür.

Amerika Birleşik Devletleri'nde geçen yıl Finans, İşletme, Sistem Yardımcı Programları, Fotoğraf düzenleme/Grafik, Kişisel Verimlilik ve Eğitim kategorilerinde satılan en iyi 100 uygulamanın 98'i Windows Vista ile uyumludur.
Bunun yanı sıra, oyun sever kullanıcılar, 125'ten fazla popüler bilgisayar oyununun Windows Vista üzerinde çalışmasını sağlayacak Uygulama Uyumluluk Güncellemelerinden (Application Compatibility Updates) faydalanabilmektedir. Kullanıcılar, bu güncellemeleri Windows Update yoluyla bilgisayarlarına otomatik olarak yükleyebilmektedir.
Bunlara ek olarak, Adobe Reader ve iTunes gibi ücretsiz üçüncü parti ürünlerin Windows Vista için iyileştirilmiş sürümleri bulunmaktadır. Kullanıcılarımıza çok daha ileri seviyede bir deneyim sunmak için uyumluluk ve güncel sürücü konularına büyük önem vermekteyiz.

Windows Vista Servis Paketi 1 ile gelen geliştirmeler
Windows Vista kapsamında yaptığımız önemli yatırımlardan bir tanesi; gerçek kullanıcıların Windows Vista'yı nasıl kullandıkları, gerçek sistemler üzerinde işletilen gerçek uygulamaların, aygıtlar üzerinde ne tür deneyimlere kapı araladığı hakkında bilgiler toplayabildiğimiz geniş kapsamlı bir "telemetri sistemi" oluşturmak oldu. Bu sistem kullanıcılarımızın güvenlik ve özel bilgileri ile ilgili bir kaygı duymalarına gerek kalmaksızın değerli verileri toplamayı mümkün kıldı.

Bu sistem sayesinde, hem yazılım geliştirme ekiplerimizin, hem de donanım ve yazılım iş ortaklarımızın çalışmalarını, aygıtlara ve uygulamalara destek verecek şekilde öncelik sırasına koymayı başardık. Bu sistem aynı zamanda, Windows Vista Service Pack 1 (SP1) kapsamındaki çalışmamıza da rehberlik etti.

Windows Vista SP1 telemetri verilerini, Windows Vista'nın performansını, uyumluluk ve güvenliğini geliştirmekte kullanmamıza olanak tanıdığı için çok önemlidir.

Bunun yanı sıra, Windows Vista SP1, daha iyi bir genel deneyim sunmak amacıyla hazırlanmış pek çok küçük gelişme içermektedir. Örneğin, Windows Vista SP1, dosyaları yüzde 50 oranına kadar daha hızlı kopyalamakta, geniş bir klasörün içeriğinin sıkıştırılması için gereken süreyi yüzde 71 oranında düşürmektedir.

Windows Vista tabanlı üstün özellikli bilgisayarlar için iş ortaklarımızla işbirliği
Topladığımız telemetri verileri, aynı zamanda kullanıcı deneyimini etkileyen önemli seviyedeki sorunları tanımlamak, teşhis etmek ve düzeltmek için Windows tabanlı bilgisayarlar üreten iş ortaklarımıza da yardımcı olmaktadır.

Örneğin, performans sorunlarına yol açan "üçüncü parti" yazılımları tanılayarak, iş ortaklarımızın Windows Vista sistem başlatma ve kapatma işlemleri için gereken süreyi kısaltmalarına yardımcı oldu. Çalıştığımız büyük ölçekli bir sistem üreticisi, önyükleme sürelerini hemen hemen yarı yarıya indirmeyi, sistemin "uyku modundan" devam etme sürelerini de 15 saniyeden 2 saniyeye çekmeyi başardı.

Bunlara ek olarak, sürücü niteliğini geliştirerek, sistem üreticisi iş ortaklarımızın pil ömrü sürelerinde ortalama yüzde 10 iyileştirme sağlamalarına yardımcı olduk. Hatta bir durumda, tek bir sürücü değişikliği ile ilave 30 dakikalık pil ömrü elde edebildik.

Bu geliştirmelerin birçoğu, sisteminizde en yeni sürücüleri kullanmak ve doğru yazılımların yüklü olmasını sağlamak gibi temel adımların doğal bir sonucu olarak ortaya çıkmakta ve yaşayacağınız kullanıcı deneyimini zenginleştirmektedir.

Sonuç ve Vista sonrası...

Windows Vista, ileriye ve geleceğe dönük oldukça önemli bir adımdır; ancak kullanıcılarımız, bu yenilikçi üründen ve sunduğu deneyimden en iyi şekilde yararlanabilmek için sahip oldukları uygulama ve aygıtların uyumu konusunda geniş bir destek istediklerini açıkça belirtmişlerdir.

Geride bıraktığımız yıl boyunca, gerek uyumluluğu en iyi seviyeye yükseltmek, gerekse kullanıcıların, Windows Vista'nın sunduğu önemli ayrıcalıklardan en iyi şekilde yararlanabilmelerini sağlamak için, yazılım ve donanım iş ortaklarımızla birlikte yoğun çalışmalar gerçekleştirdik.

2007'nin heyecan verici ve önemli ilerlemeler kaydettiğimiz bir yıl olduğunu gönül rahatlığıyla belirtebilirim.

Windows Vista'nın Ötesi
Pek çok kişinin Microsoft Windows'un bir sonraki sürümünün, "Windows 7"nin, en azından ismini duymuş olduğunu düşünüyorum.
Değerli kullanıcılarımızın Windows Vista ve diğer konularla ilgili bizlere aktardığı düşünce ve yorumlardan çok şey öğrendik. Bu öğrendiklerimiz arasında, kullanıcılarımızın yeni Windows sürümleri ile ilgili düzenli bilgi akışı ve öngörülebilir bir takvim beklentisi içerisinde olduğu da yer alıyor. Bize ulaşan düşünce ve yorumlar, Windows 7 üzerinde çalışmalarımız için önemli bir rehber oldu.
Bu noktada, Windows 7'yi sunma planımızın, Windows Vista'nın Ocak 2007 olarak gerçekleşen genel lansman tarihinden itibaren yaklaşık üç senelik bir dönemin ardından gerçekleşeceğini söyleyebilirim.
Bunun yanı sıra, Windows'un sonraki sürümlerinde, Windows Vista'da karşılaşmış olabileceğiniz uyumsuzluk sorunlarıyla karşı karşıya kalmak istemediğinizi de açıkça belirttiniz.
Sonuç olarak, Windows 7'nin geliştirilmesindeki temel yaklaşımımız, Windows Vista'nın kullanıcılarımıza ve iş ortaklarımıza sunduğu avantajların, gelişerek devam etmesini sağlamak için, Windows Vista ile aynı temel altyapının üzerine yeni şeyler katmak olacaktır.
Hedefimiz, Windows Vista'dan Windows 7'ye geçiş sürecinin sorunsuz olmasını garanti altına almaktır.

Tavsiyeler

Bir araya geldiğim müşterilerimiz, bana "peki şimdi ne yapmalıyım ?" sorusunu sık sık yöneltiyorlar. Bu aslında biraz da kurumunuzun yada sizin durumunuz ve öncelikleriniz ile ilgilidir.

Şöyle açıklamak isterim:

1. Kurumsal yapılarında Windows kullanan müşteriler:

Hala bu konuyu değerlendirmemiş kurumlara, Windows Vista'nın güvenlik ve verimlilik konularında sunduğu önemli geliştirmeleri ve avantajları kesinlikle gözden geçirmelerini tavsiye ediyorum.

Eğer daha önce Windows Vista'yı incelemiş ve uyum konusunda bazı endişeler olmuşsa, iş ortaklarımız tarafından geliştirilen ve Service Pack 1 ile sunulan geliştirmeler büyük olasılıkla bu endişelerin nedenlerini ortadan kaldırmış olabileceğinden, ikinci bir değerlendirme yapılmasını öneriyoruz.

Yönetim araçlarımızı, Windows XP ve Windows Vista'nın birlikte kullanıldığı, karışık ortamlara destek verecek şekilde tasarladık. Bu kusursuz tasarım özelliği, bir yandan eski sistemlerde Windows XP' kullanmaya devam ederken; daha iyi donanım kapasitesine sahip daha yeni bilgisayarlarda Windows Vista kullanmak mümkün.

Pek çok kişinin hala Windows XP kullanmaya devam ettiğinizi biliyoruz ve Windows XP için destek vermeye devam edeceğiz. Aynı şekilde, tercih edildiği takdirde Windows XP kullanan yeni bilgisayarların dağıtımını yapmaya da devam edeceğiz. Windows XP Service Pack 3 ve İnternet Explorer 7 edinip, Windows XP ile birlikte kullanmak, gelişmiş ve daha güvenli bir deneyim sağlayabilecektir.

2. Evlerinde ya da küçük ölçekli bir işletmede Windows kullanan müşteriler için:

Windows Vista ile çalışan yeni bir bilgisayar; en iyi deneyimi sağlayacak, modern donanımlardan en iyi sonuçları alacak ve günümüzde kullanılabilen donanım ve yazılım çözümlerinin birçoğuyla sorunsuz şekilde çalışacaktır. Bu yüzden, en iyi Windows sürümü olan Windows Vista'yı öneriyoruz.

Eğer Windows Vista ile uyumlu olmayan bir uygulama kullanılıyorsa, ya da henüz sürüm yükseltmek istenmiyorsa, Windows Vista Business ya da Windows Vista Ultimate kullanan yeni bir bilgisayar edinip; bu bilgisayarda Windows XP Professional kullanabilmek için sürüm düşürme haklarının sağladığı avantajlardan yararlanmak mümkündür.

Windows Vista'nın avantajlarına rağmen, kullanılmakta olan bilgisayarların teknik özellikleri ya da başka bir nedenden ötürü Windows XP kullanmaya devam etmek isteniyorsa, kullanıcı dilediği kadar Windows XP kullanmaya devam edebilir. Bu durumda, daha fazla güvenlik ve daha gelişmiş bir deneyim için Service Pack 3 ve Internet Explorer 7 kurulumu yapılmasını öneriyoruz.

Okuyucu Yorumları