Windows'un sahtesine dikkat!

Windows işletim sisteminin de sahtesini yaptılar! Alırken sahte ürünlere karşı dikkatli olun...

Windows'un sahtesine dikkat!

Korsan yazılımları sahte ambalajlarla pazara sunan organize suç örgütleri nedeniyle tüketiciler mağdur oluyor.

Taklit ambalajlar içinde kurulum CD'si olmayan, el kitapçığı fotokopileri ve hatalı etiketlerle satılan sahte ve ikinci el Windows paketleri, kullanıcıları ciddi sorunlarla baş başa bırakıyor.

Sahte Windows kullanıcıları çeşitli tehditlere karşı savunmasız kalırken, yetkililere göre bu tür sahte ürünleri satanlar, dolandırıcılık ve telif haklarını ihlal suçlarını işliyor.

Son aylarda sahte veya kullanılmış 2. el Windows işletim sistemi ürünlerinin pazarda dolaştığını tespit eden yetkililer, gerekli uyarılar üzerine harekete geçerek bu ürünleri satanlar veya aracı olanlar hakkında yasal süreci başlattılar. Taklit ambalajlar içinde kurulum CD'si dahi olmayan bu yazılımların, çok düşük bir fiyatla pazarlandığı için büyük bir pazar oluşturduğuna dikkat çeken uzmanlara göre bu kara ekonomi ağırlıkla organize suç örgütlerini besliyor. Her yıl yaklaşık 9,5 milyar dolarlık Ar-Ge yatırımı ile yenilikçi yazılımlar geliştiren Microsoft, dünya çapında tüketicileri sahte yazılımların neden olduğu sorunlar konusunda bilgilendirirken, yerel kamu otoritelerini sahte yazılımın ekonomiye verdiği zararlar hakkında aydınlatıcı çalışmalar yapıyor.

Sahteleri nasıl ayırt edilir?

Sahteleri nasıl ayırt edilir?
Ambalaja dikkat!

Sahte ürün paketlerinde kılavuz olarak sadece kitapçıkların renkli fotokopileri yer alıyor. Ürün CD'lerinin üzerindeki lisans etiketlerinde yazılı olması gereken yerde ise işletim sisteminin tam adı yerinde sadece basit bir Windows ibaresi bulunuyor.

Microsoft Telif Hakları Müdür Elçim Barkay, bu tür girişimlerle kayıt dışı ekonominin desteklendiğine dikkat çekerek özellikle tüketicilerin bundan büyük zarar gördüğünü söyledi: Barkay, konu hakkında şu yorumda bulundu:

"Bugün güvenlik kuvvetlerimizin durumun bilincinde olduklarını görüyor, korsan yazılıma karşı aktif mücadelelerini saygıyla izliyoruz. Sahte yazılımları düşük bayi fiyatlarıyla kötü ambalajlarda pazarlayanlar, bir haksız rekabet unsuru olarak dürüst bilgisayar firmalarının ticaretini de olumsuz etkiliyor. Sahte lisans ile ikinci el lisans etiketlerinin (COA) son kullanıcıya satışı ve son kullanıcının bu şekilde hile ile kandırılması ve güveninin kötüye kullanılması sadece telif haklarına aykırılık suçuna yol açmakla kalmıyor, aynı zamanda Türk Ceza Kanunu'nda yer alan dolandırıcılık suçunu da oluşturuyor. Dolandırıcılık bir kamu suçu olup cezası 7 yıla kadar hapistir. Sanıklara hem dolandırıcılık, hem de telif hakları ihlali durumunda verilebilecek ceza ise 12 yıla kadar hapistir. Bilerek veya bilmeyerek sahte Windows satın alıp kullananları ise çok ciddi güvenlik riskleri bekliyor. Yapılan araştırmalara göre sahte yazılımlarla birlikte birçok casus yazılım ve virüs makinelere bulaşarak bilgisayarları kullanılmaz hale getirirken, güncellemeleri yapılamayan bilgisayarlar bir süre sonra İnternet atakları karşısında ciddi anlamda savunmasız kalıyor"

Kurumsal bilgiler tehlikeye giriyor!

Kurumsal bilgiler tehlikeye giriyor!
Ambalaja dikkat!

Korsan yazılımlar nedeniyle kurumsal bilgileriniz hasar görmesin
Dünya çapında giderek artan güvenlik risklerinin korsan yazılımla ilişkisi daha net olarak ortaya çıkıyor. Harrison Group Inc. tarafından yapılan bir araştırma, kurumların kullandığı lisanssız ve yasadışı yazılımların % 43'ü bilgisayarların 24 saat veya daha fazla devre dışı kalmasına yol açan kritik hatalara neden olduğu gibi, bu tür yazılımların % 73'ü nedeniyle kurumsal bilgilerin ya hasar gördüğü veya tamamen kaybolduğu anlaşıldı. Dahası birçok insan farkında olmadan parasını ödeyerek satın aldıkları bu tür yazılımları gerçek anlamda kullanamıyor.

Fikri mülkiyet hakları ve korsan yazılıma karşı çeşitli yollardan mücadelesini sürdüren Microsoft Türkiye, sahte yazılım kullanımı ile bireysel, kurumsal ve kamu düzeyinde ortaya çıkması olası hasarlar konusunda ilgilileri ve yetkilileri uyarıyor.

Sahte yazılım dağıtanlar ile verilen mücadelenin büyüklüğüne rağmen Türkiye'de yazılımların yasadışı kullanım oranı dünya ortalamasının iki katında gerçekleştiğini ifade eden IDC Türkiye Ülke Müdürü Nevin Çizmecioğulları konuyla ilgili olarak şu açıklamada bulundu:

"IDC'nin bu konuda hazırlamış olduğu rapora göre dünyada korsan yazılım kullanımı % 35'ler seviyesindeyken, Türkiye'de yasadışı kullanım oranı % 65'leri buluyor. 2008 yılı raporumuzda göre Türkiye'deki mevcut korsan yazılım kullanım oranını sadece % 10 düşürmekle ekonomiye önemli katma değerler sağlamak mümkün görünüyor. IDC raporuna göre korsan yazılım oranının % 10 azaltılmasıyla 36.000 kişiye istihdam yaratılabilir ve toplam vergi gelirlerinde 80 milyon ABD Doları artış elde edilebilir."

Tüketiciler için Sahte Yazılım Bildirimi İrtibat Telefonu : 444MSTR

Basın bülteninden derlenmiştir

Okuyucu Yorumları