Windows Vista başlatma problemlerine son

Chip Online Windows'un başlatılmasında nerelerde gecikmeler ve problemler oluşabileceğini gösteriyor

Sorunsuz Vista için!

Windows Vista başlatma problemlerine sonVista'nın başlatılması 8 evreden oluşuyor. XP'de ise 11 evre gerekiyor. Yinede her ikisi de Saturn-V Raketinin başlatılmasından (3 evre) daha karmaşık. Chip Online Windows'un başlatılması esnasında nerelerde gecikmeler ve problemler oluşabileceğini gösteriyor ve bunların çözümlerini söylüyor.

PC'niz başlatılamıyor yada ancak çok yavaş başlatılabiliyor? Windows XP'nin onbir başlangıç evresinde size adım adım rehberlik edeceğiz. Bilgisayarınızın tam anlamıyla ne yaptığını size göstereceğiz ve bir sorun olur olmaz bu soruna en uygun çözümü size sunacağız.

Windows'unuz bir türlü tam bir başlangıç yapamıyorsa, bilgisayarınızı XP yada Vista-Başlangıç CD/DVD sinden başlatın. İçinde kurtarma seçeneğinin de bulunduğu bir menü ekrana gelecektir. Sonra Windows unuzu tekrar başlatabilirsiniz

Bios: Master Boot Record (MBR)

Bios: Master Boot Record (MBR)

BIOS MBR'yi denetler ve başlangıç adımlarını başlatır.

Hata iletisi:
Erişim engellendi. " Bu taşıyıcıdan okunamıyor „ iletisi ekranda görünür.

Çözüm:
MBR'i yeniden yazılması: Yükleme CD sini takın ve Sistem Kurtarma'yı seçin. Bu olmuyorsa Kurtarma konsolunu açın ve orada bootrec /fixmbr komutunu girin.

Bios: Partition Boot Record (PBR)

Bios: Partition Boot Record (PBR)

Gerekli olan tüm başlangıç dosyalarının mevcut olup olmadıklarını kotrol eder.

Hata iletisi:
Yerel disk tanınmadı: BIOS " Yerel disk bulunamadı „ iletisini yollar.

Çözüm:
Yeniden yüklemek mi yoksa yüklememek mi ? »Sistem Kurtarma« çalışmıyor, artık size yardım edebilecek tek şey Windos'u yeniden yüklemek.

Windows: Bootmgr.exe/BCD

Windows: Bootmgr.exe/BCD

Bir BIOS a sahip olan bilgisayar bootmgr.exe ile BCD(Boot Configuration Data)-Veritabanındaki verileri okur ve Başlatma menüsünü(Bootmenü) gösterir. Bildigimiz BIOS'un ötesindeki EFI (extensive firmware interface) BCD'yi doğrudan okuma özelliğine sahiptir.

Hata iletisi:
Kapkara bir ekran ve bu ekranda yanıp sönen bir imleç görürsünüz.

Çözüm:
BCD-Veritabanını yenilemek. »Sistem Kurtarma« ile yaptığımız onarma denemesi başarısız kaldığından ve Kurtarma Konsolunu açınız ve aşağıdaki komutları giriniz:

c:
cd boot
attrib bcd –s –h –r
ren c:\boot\bcd bcd.old
bootrec /rebuildbcd

Windows: Winload.exe

Windows: Winload.exe

Winload.exe Windows çekirdeğini(ntoskrnl.exe), donanım özet düzeyini(hal.dll) başlatır ve kayıt anahtarı »HKEY_LOCAL_MACHINE\System« i yükler. Vista şimdi tüm gerekli sürücüleri kayıt defterindeki bilgiler yardımı ile yükler.

Hata iletisi:
Mavi ekranlar ve kitlenmeler: Vista'nın başlatılması bir mavi ekran ile yarıda kalır, aniden ortaya çıkan kitlenmeler ve sık sık ekrana gelen »Durum:
0x00000e9«, »Bilgi: Beklenmeyen I/O Hatası«, »Dosya:
\windows\system32\winload.exe« iletileri.


Çözüm:
Onarmak yada yardım aramak: Vista-Kurtarmafonksiyonunu kullanın. En kötü ihtimalle Windows'u tekrar yüklemeniz gerekebilir. Mavi ekran ve hata iletilerini Microsoft'un http://support.microsoft.com/kb/309283/tr sayfasındaki Knowledge Base arama motoruna girin; çünkü bu sorunun genel bir çözümü yoktur.

Windows: Çekirdek kurmak

Windows: Çekirdek kurmak

Windows çekirdeği Vista'nın denetimini üstlenir.

Hata iletisi:
Mavi ekran yada kitlenme: Çogu zaman ekrana „ Bozuk dosya:ntoskrnl.exe" iletisi gelir.

Çözüm:
Bilgisayarınızı normal çalışma frekansının daha üstünde bir çalışma frekansına zorlamayınız.(overclock) Vista –Yükleme DVD sini takın ve Kurtarma fonksiyonunu kullanın. Bilgisayarın yüksek frekansta çalışmasından hemen sonra oluşan hatalarda bu yapılan ayarların tümünü geri alın.

Windows: Windows hizmetlerinin başlatılması

Windows: Windows hizmetlerinin başlatılması

Oturum yöneticisi (smss.exe) ve wininit.exe,csrss.exe ve lsm.exe hizmetleri başlatılır.

Hata iletisi:
Takılmalar ve kitlenmeler: Bilgisayar takılır, çoğu zaman mavi ekranlar ve tuhaf hata iletileri görürsünüz.

Çözüm:
Sisteme virus taraması yapın. Büyük olasılıkla bir truva atının kurbanı oldunuz. Bilgisayarınızı güvenli modda başlatın ve bu zararlıyı yok edin. Masaüstünüze kadar gelemiyorsanız Vista'yı Yükleme-DVD' sinin yardımı ile kurtarın.

Windows kullanıcı girişi: Giriş

Windows kullanıcı girişi: Giriş

Windows kullanıcı adı ve şifreyi girmenizi bekliyor.

Hata iletisi:
Giriş engellendi! Hata iletisi » Hatalı kullanıcı adı veya parola«.

Çözüm:
Parolayı kırmak. Parola-geriyükleme disketiniz varsa, bununla bilgisayarınıza giriş yapabilirsiniz. Aksi takdirde Linux-tabanlı »System Rescue CD« size yardımcı olacaktır.

Windows kullanıcı girişi: Vista başlatılıyor

Windows kullanıcı girişi: Vista başlatılıyor

Masaüstü, ikonlar ve diğer başlangıç programları yüklenir. Sonrasında ise Vista kullanıma hazırdır.

Hata iletisi:
Her çeşit eksik fonksiyonlar: Bilgisayar takılır, bazı programlar çalışmazlar, ara sıra kitlenmelerle karşı karşıya kalırsınız.

Çözüm:
Sistemi tam anlamı ile gözden geçirin. »msconfig« ile tüm otomatik olarak başlatılan programları denetleyin, virüs tarayıcı kullanın. Gerekirse problem güvenli modda ortadan kaldırılabilir.

İpek Özdemir
CHIP Online

Okuyucu Yorumları