Windows Vista ile eğlence

Windows Vista'nın Multimedia özelliklerinden tam anlamı ile faydalanmak için Media Center kullanımı.

Vista ile eğlence

Yeni işletim sistemi Windows Vista, resim, film ve müzik oynatabilmek için çok sayıda özellik sunuyor. Windows Vista Home Premium ve Vista Ultimate en iyi eğlenceyi sunabilmek için beraberinde Media Center ile geliyor.

CHIP Online, yeni Media Center'ı tanıtarak resimlerinizi Windows Vista ile görüntüleyip nasıl diske yazabileceğinizi gösteriyor. Windows Media Center'ın daha önceki sürümlerini kullandıysanız ilk olarak başlangıçtaki yeni arabirim dikkatinizi çekecektir. Media Center'ın arka planı artık gittikçe koyulaşan bir mavi tonda görünüyor ve ışığın yetersiz olduğu durumlarda nesneleri görebilmenize yardımcı oluyor.

Ayrıca Vista Media Center'daki kolaylaştırılmış yönetimle, zor noktalardaki basitleştirilmiş kullanım da açıkçası oldukça hissediliyor. Örneğin yeni yatay gezinme sayesinde doğrudan başlangıç penceresinden film, resim ya da şarkılara erişebiliyorsunuz.

Resim ve videolara Media Center ile bakın

Resim ve videolara Media Center ile bakın

Bilgisayarınızdaki resimler ve videolardan da sorumlu: "Resimler + Videolar" kategorisinde Vista, gerekli bütün özellikleri içinde hazır bulunduruyor. Sistem, sadece resimlerinizi kolay bir şekilde gösterilmesini sağlamakla kalmıyor, kullanımınıza bir de yönetim özelliği sunuyor. Ayrıca Vista fotoğraflarınızı kolay ve hızlı bir şekilde bulabilmeniz için kaydedilme tarihine göre sıralıyor. Ayrıca resimlerinizin hepsini aynı listeye kaydetmek zorunda da değilsiniz.

Resimlerinizin bulunduğu dizini Media Center'a gösterin, Vista da size yeni bir arşiv yapsın. Bunu yaparken kullanılacak olan tarihlerin sabit diskinizde, harici sürücünüzde ya da ağınızda olması hiç fark etmiyor. Eğer uygun bir resim seçimine karar verdiyseniz Media Center fotoğraflarınızı yatay olarak ya da kareler halinde sıralayacaktır. Siz de resimleri elle tıklayarak ya da slâyt olarak izleyebilirsiniz. Aynı şekilde özel videolarınızın geçişini de film kütüphanesi yoluyla yapmak oldukça kolay. Videolarınızı farklı kriterlere göre sıralayabilirsiniz ve bununla birlikte tatilden kalma en güzel kayıtlarınızı ya da aile kutlamalarınızı kolayca tekrar bulabilirsiniz.

Ayrıca ana menüye entegre edilmiş yakma programının da oldukça pratik olduğunu belirtelim. Bu modül sayesinde uzaktan kumandayla DVD'nizde olmasını istediğiniz resim ve videoları kişisel tercihinize göre sıralayıp yine uzaktan kumandayla diske yazabilirsiniz.

Media Center'ın genel ayarları

Media Center'ın genel ayarları

Media Center'ın bütün yöntemini "Görevler" kategorisinde bulabilirsiniz. Bu alanda genel ayarların yanı sıra TV, resim, müzik, kütüphane verilerine ve Xbox 360 gibi diğer ortamlara içerik aktarılmasına olanak tanıyan "Media Center Extender" uyarlamalarına ait detaylı düzenlemelere ulaşabilirsiniz. Bu özelliklerin çoğu için Görevler bölümüne gitmenize bile gerek yok. Her menünün kendi Ayarlar bölümünden de istediğiniz etkinliği gerçekleştirebilirsiniz.

Ayrıca kendi arşivinizi yapmakta kullanacağınız kütüphanenin ayarları da önemli zira bu nokta üzerinden rahatça disk sürücü bağlantısı ekleyebilir ve kaldırabiliriniz.

Dijital resimlerinizi Explorer ile yönetin

Vista'da, Windows Media Center'ın yanı sıra resimlerle ve videolarla uğraşan birkaç program daha bulunuyor. Günümüzde her evde dijital fotoğraf makinesi olduğunu düşünürsek, Vista'nın kendi resim yönetimine ve dijital resimleri çalıştırabilen bir araca sahip olması şaşılacak bir şey olmasa gerek. Internet Explorer dahi resimleri gösterme bakımından yeniden gözden geçirildi.

Eğer bilgisayarınıza çok sayıda resim yüklediyseniz ve Vista'nın arama özelliğini kullanmak istiyorsanız, bakmanız gereken yer anahtar kelimeler. Arama sonucunda karşınıza gelen herhangi bir resim veya bir grup resim üzerine tıklayıp »Özellikler« menüsünden başlık, tema ya da tarih gibi genel çağrışım yapan isimlerle resimlerinize daha kolay ulaşabilirsiniz.. Örneğin bu sayede; Rio de Janeiro'da çektiğiniz tatil resimlerini "tatil", "rio", "karnaval" veya "Brezilya" gibi başlıklarla hemen bulabilirsiniz.

Arama kutucuğunun filtreleme özelliğini devreye sokun ve sadece resimlerinizin bulunduğu klasörde arama yapın. "Brezilya" kavramını girin, daha sonra önünüze gelen resimlere göz atabilirsiniz.

Window-Explorer ile resim kalitesini yükseltmek

Window-Explorer ile resim kalitesini yükseltmek

Internet Explorer, resimlerin boyutlarını değiştirmenin yanı sıra resimlerde değişiklik yapmak için de bir uygulama barındırıyor. Öncelikle üzerinde değişiklik yapmak istediğiniz resmi açın ve »Onar« seçeneğine tıklayın. Böylelikle fotoğraf galerisinin düzenleme özellikleri karşınıza gelecek.

Pencerenin ortasında resmi, kenarında ise kullanım özelliklerini görebilirsiniz. Eğer fotoğraflarınızın kalitesinden yeteri kadar memnun değilseniz, öncelikle otomatik uygulamayı seçin. Program, parlaklığı ve renk tonlarını düzeltmeye çalışacaktır ama unutmayın ki bu her zaman daha iyi bir kalite sağlamayabilir. Bu yüzden bazen "Rengi Ayarla" ve "Işığı Ayarla" seçeneklerini seçip, uygun düzenlemeleri kendiniz yapabilirsiniz.

Resimlerde gözlerin kırmızı çıkması, çoğunlukla flaşın yanlış ayarlanmasından kaynaklıdır. Bu hatadan kaçınmak için fotoğraf makinenizdeki ön flaş özelliğini kullanabilirsiniz. Tabii bir başka alternatifiniz daha var: Explorer'ın resim düzenleme özelliği, ihtiyacınız olan yardımı sağlıyor. Resimdeki kırmızı gözü işaretledikten sonra, uygun renk tonunu ayarlayabilirsiniz. Ayrıca odaklandığınız kişiyi doğru şekilde çekmenize karşın arka plan uygun görünmüyorsa, Explorer size nesnenizi kurtarmak için kesme imkânı da sağlıyor. Bunu yaparken önce elinize Windows'un sanal makasını alın ve kesmeye başlayın.

Yakından bakınca bir ya da daha fazla düzenleme hoşunuza gitmediyse yanındaki, »İptal« seçeneğini bulup bir fare tıklamasıyla resmi tekrar eski haline getirebilirsiniz.

Genellikle resimlerinizi e-posta ile göndermek istediğinizde, fazla piksel sayısı ya da resmin çok büyük olması sorunuyla karşılaşabilirsiniz. »E-Mail« seçeneği de basit bir çözüm sunuyor: İstediğiniz bir resim boyutunu seçin, buna göre diğerlerini de program kendisi halletsin.

Sonuç olarak...

Yeni Media Center, eski sürüm Media Center 2005 ile kıyaslandığında daha fazla ek özellik sunuyor. Microsoft, daha güçlü işletim sistemi entegrasyonuyla içindeki özellikleri daha rahat bir gezinme arabiminde barındıran Media Center'a konsantre olmuş durumda. Ayrıca yeni Media Center'ın sürücü desteğinin eskiye nazaran daha iyi olduğunu umuyoruz. Bu durumda sürücü sayısında olumlu şekilde bir azalma görülecektir.

Tüm bunlara karşın Vista'daki Movie Maker da aynı şekilde tekrar gözden geçirilmiş ve iyi bir eğlence sunmuş.

Okuyucu Yorumları