Windows XP felaketi kapıya dayandı!

Windows 7 yine 1 numara, 8 ise emin adımlarla yükseliyor. Ama XP felaketi kaçınılmaz gibi...

Windows XP felaketi kapıda!

8 Nisan'da Microsoft'un desteğini kaybedecek olan efsanevi işletim sistemi Windows XP için final yaklaşırken, dünyadaki bilgisayarların yüzde 27.69'unda hala Windows XP yüklü olması düşündürüyor. Çünkü resmi desteği kesilmiş bir işletim sisteminin bu kadar kullanılıyor olması, pek çok uzaman göre büyük bir felakete yol açabilir.

NetApplications'ın rakamlarına göre bugün en çok kullanılan işletim sistemi, yüzde 48.77 ile Windows 7. Onu Windows XP izliyor. Windows 8 ve 8.1'in toplamı ise, yüzde 11.3 seviyesine kadar ulaşmış durumda.

Özellikle iş dünyasında, yüksek güncelleme maliyetleri nedeniyle şirketler son derece stabil bir işletim sistemi olan Windows XP'yi, eski donanımlarla birlikte kullanmaya devam ediyorlar. Bu şirketler için Windows güncellemesi yapmak demek hem daha kararsız bir işletim sistemine geçmek anlamına geliyor hem de yeni sistemleri çalıştıracak donanımlar satın alma zorunluluğu getiriyor.

Ayrıca Windows XP üzerinde çalışan iş yazılımlarını da güncellemek zorunda kalacakları için bu değişimin dünya çapında onlarca milyar dolarlık fatura çıkarması bekleniyor. Dolayısıyla, XP'den vazgeçmenin bir günde olmayacağı ve XP'nin yıllar içinde yavaş yavaş terk edileceği düşünülüyor. Bu sırada bağımsız kurumlar, Windows XP'ye dışarıdan üçüncü parti destek vermek konusunda da gönüllüler ancak Microsoft bu konuda gönülsüz zira dünya Windows XP'yi kullanmaya devam ettikçe Microsoft'un yeni işletim sistemleri beklenen satış başarısına ulaşamıyor.

Microsoft sadece, milyarlarca dolarlık ödemeler karşılığında, bankalara ve ABD hükumetine Windows XP desteği vereceğini açıkladı. Ancak bu desteğin süresi de sınırlı olacak ve bu kurumların yeni Windows'lara geçişi teşvik edilecek. Elbette Microsoft'un iki sene içinde bu kurumlardan milyarlarca dolar alacağının tekrar altını çizelim.

Okuyucu Yorumları