Windows XP Servis Paketi 3 (Beta)

Windows XP SP3, ufak bir test grubu için hazırda bekliyor. CHIP Online sizin için SP3'e göz attı.

Windows XP SP3 (Beta)

Birkaç gündür Windows XP Servis Paketi 3, seçilmiş küçük bir test grubu için hazırda beklemekte. CHIP Online'da bu devasa güncellemenin betasına göz atma fırsatı buldu ve sizin için ilginç olabilecek yönleri vurguladı.

Windows XP Servis Paketi 3'ün betası: 900 adet hata düzeltmesi ile dolu 332 MB. Servis Paketi 2 den bu yana 3 sene geçti ve Microsoft yeni bir paket ile karşımızda. SP 2, güvenlik konusunda "Güvenlik Merkezi" ve geliştirilmiş güvenlik duvarı gibi birçok değişiklik ve yeni özellikler getirmişti. Buna karşın SP3 daha çok hata düzeltmeleri üzerine yoğunlaşıyor.

Kurulum: Çabuk ve sorunsuz

Kurulum: Çabuk ve sorunsuz

Her Servis Paketinde olduğu gibi kurulum sırasında sistemde belli başlı değişiklikler oluyor. CHIP Online tam olarak neler gerçekleşti hakkında kayıt tuttu.

Servis Paketi 3'ün kurulumu birkaç dakika sürüyor. Toplamda sabit diske 1,36 GB boyutunda bir yük bindi ve 34.000'in üzerinde dosya veya kayıt defteri girişi silindi, değiştirildi veya yeniden oluşturuldu. Test sistemimiz olan Pentium D 3,2 GHz ve 2 GB RAM ile SP3'ün kurulumu toplam 9 dakika sürdü. Şuanda Türkçe işletim sistemi üzerinde kurulum çalışmıyor – süreç bir hata mesajı ile iptal oluyor.

Buna karşın İngilizce bir sistem üzerinde kurulum sorunsuzca çalışıyor. "C:\Windows\$NtServicePackUninstall$" dizininde kurulumu geri alabilmek için zorunlu olarak oluşturulan yedekleme dosyalarının sayısı 2.858 ve boyutu 458 MB.

WGA denetimi yok
Bu Servis Paketi sadece kritik güvenlik güncelleştirmeleri içerdiği için kurulum sırasında kullandığınız Windows'un orijinal olup olmadığı kontrol edilmiyor – güvenlik güncelleştirmeleri zaten WGA denetimi olmadan da veriliyordu. PC'yi yeniden başlattıktan sonra Windows sistem özellikleri kısmında güncellemenin SP3'e yükseldiği bildiriyor.

Özellikler: Yenilikler nerde?

Özellikler: Yenilikler nerde?

Servis Paketi 3 güncellemesinden sonra görülecek pek fazla bir yenilik yok. Birçok yenilik arayüz altında geliyor. Tamamen yeniden düzenlenmiş bir Windows XP bekleyenler hayal kırıklığına uğrayacak.

Öncelikle Microsoft SP3'ü kullanıcıyı SP2'den bu yana çıkmış olan güncelleştirmeleri kompakt bir paket halinde sunmak için çıkarıyor. Bu durumu testimizde onaylıyor: Kurulumdan sonra Windows Update sitesini ziyaret ettik ve indirilebilecek bir yama bulamadık. Sadece temmuz ayının "Kötü Yazılımları Temizleme Aracı" sunulmuştu. Buna binaen kurulum SP2 ve SP3 arasındaki boşluğu kapatıyor.

IE7 ve Media Player 11 nerde?
Güncellemeden sonra Internet Explorer 7'yi veya Windows Media Player 11'i arayanlar boşa arayacaklar. Bu iki bileşen önceki gibi Microsoft'un sitesinden WGA (Orijinal Ürün Kontrolü) denetimi sonrası indirilebiliyor ve Servis Paketi içinde yer almıyor.
Bazı forumlarda DirectX 9.0c'nin güncelleneceği ve buna müteakip yeni bir build numarası elde edeceği söyleniyordu. Bizim testimiz bunu doğrulayamadı.

Sonuç: Fırsat boşa mı harcandı?

Sonuç: Fırsat boşa mı harcandı?

Çok çabuk kuruldu ve stabil olarak çalışıyor – SP3'ün beta sürümü için daha fazla söylenebilecek bir şey yok. Hayal kırıklığına uğratıcı bir sonuç çünkü kullanıcı bir Servis Paketi denilince sadece yama ve güncellemelerin toplamı olmasından daha fazlasını bekliyor.

Neden Microsoft bu fırsatı değerlendirip mesela geliştirilmiş bir güvenlik duvarı sunmuyor? Geliştiricilerin kendisi bütünleşik güvenlik duvarının gerçek bir güvenlik duvarı olmadığını itiraf etti. Microsoft, Vista'nın satışlarını arttırmak için mi bilerek zayıf bir Servis Paketi sunuyor?

Nihai SP3 ne zaman geliyor?
Eğer Microsoft nihai sürüm için değişik bir şeyler düşünmezse yeni servis paketinin son hali yakın zamanda çıkar. Yerelleştirme çalışmaları kısa sürede bitirilebilir ve halka açık bir betanın yakın bir zamanda çıkması bekleniyor. Buna binaen tahminimiz: Windows XP için Servis Paketi 3 bu sene içinde çıkacak.

Okuyucu Yorumları