Windows XP sessizce 11 yaşını kutladı

Windows 8'in tanıtıldığı sıralarda 11. yaşını kutlayan Windows XP, destan yazmaya devam ediyor...

Windows XP destanı bitmiyor!

Microsoft'un yeni işletim sistemi Windows 8'i tanıttığı sıralarda, yaşlansa da hayatını sürdüren diğer bir işletim sistemi Windows XP 11. yaşını kutluyordu.

25 Ekim 2001'de tanıtılan Windows XP, şimdiye kadarki en başarılı işletim sistemi olacaktı. Forrester'dan analist David Johnson, XP için "çok, çok iyi bir işletim sistemiydi... inanılmazdı çünkü birçok sorunu ortadan kaldırıyordu" diyor. Net Applications rakamlarına göre Windows XP, Eylül ayında tüm kişisel bilgisayarların yüzde 41'inde hala kullanılıyor olacak kadar iyiydi. Windows XP, Ağustos ayına kadar Windows 7'den daha yüksek bir kullanım oranına sahip olmayı da başardı. Forrester'a göre bugün kurumsal PC'lerin yüzde 48'i Windows 7 kullanıyor. Yüzde 38'i ise Windows XP'ye güvenmekten vazgeçmiyor. Microsoft, bu oranı uzun zamandır 0'a indirerek müşterilerinin yeni Windows'lara geçmesini istiyor.

Microsoft, Haziran 2011'de XP'yi bırakmanın zamanının geldiğini açıklamıştı. Şirketin acele etmesinin nedeni ise yaklaşık 18 ay sonra, 8 Nisan 2014'de Windows XP'nin tüm desteğinin sona erecek olması, yani güvenlik güncellemelerinin artık yayınlanmayacak olması. Ancak Gartner'dan analist Michael Silver'a göre destek sona erse bile kurumların yüzde 10-15'inin onu kullanmaya devam etme ihtimali yüksek. Silver, böyle bir durumun Windows işletim sistemi için alışıldık olmayacağını da vurguluyor.

Okuyucu Yorumları