Windows XP: Yıkılmadı, halen ayakta...

Windows XP'nin dağıtımına son verildi ama bu emektar işletim sisteminin öldüğü anlamına gelmiyor...

Windows XP karmaşasına son

Dokuz farklı sürüm, üç Servis Paketi ve dünya çapında milyonlarca PC'de yüklü. Windows XP yedi sene boyunca birçok şey yaşadı. Ama son çizgi çekildi: Microsoft Vista selefinin dağıtımını 30 Haziran 2008'de sonlandırdı. Yine de XP uzun süre ekranlarımızdan kaybolmayacak. İhtiyar işletim sisteminin bir geleceği var ve CHIP Online bunu size gösterecek.

Windows XP 31 Aralık 2001'den beri piyasada varlığını sürdürüyor. Yaşlılığına rağmen halen çok sevilmekte ve kullanılmakta; tabi bunun bir sebebi de kullanıcıların halef Vista'ya halen şüpheyle bakmaları. Ama elbette Microsoft eski Windows'la vedalaşmak istiyor ve 1 Temmuz 2008'den itibaren Windows XP kopyaları satmayacak. Birçok kullanıcı için bunun anlamı şu: Windows önyüklü bilgisayar alanlar bundan sonra Vista'yı kullanmak zorundalar. Fakat Microsoft bazı istisnalara izin veriyor ve en azından 2014'e kadar Windows XP yaşamaya devam edebilecek.

2014'e kadar yamalara devam

2014'e kadar yamalara devam
Yıllanmış işletim sistemi Windows XP...

Microsoft'un Windows XP'nin dağıtımı sona erdirmesi, desteğin de sonlandırılacağı anlamına gelmiyor. Üretici yaklaşık altı sene daha XP kullanıcılarını destekleyecek. Microsoft bu zaman aralığını iki bölüme ayırıyor: İlk bölüm 14 Nisan 2009'a kadar devam edecek. Bu aralık güvenlik güncelleştirmeleri, yamalar ve desteği (lisansa göre, ücretli veya ücretsiz) kapsıyor; yani şimdiye kadar olduğu gibi. Microsoft bu zaman aralığında yine yeni özellikler ekleyebilir ve güvenlik açısından kritik olmayan hataları da ortadan kaldırabilir. 15 Nisandan sonra ise 8 Nisan 2014'de bitecek olan "Extended Support" (uzatılmış destek) başlıyor. Kullanıcılar bu süre zarfında sadece güvenlik güncelleştirmeleri alacak. Diğer yamalar ve ücretsiz destek bu süre içinde verilmeyecek. İstisna: Ücrete tâbi destek anlaşması yapmış olan müşteriler istek üzerine güvenlik-ile-ilgisi-olmayan yamaları da alabilecekler. Böylece XP kullanıcılar 2014'e kadar en azından güvenilir bir şekilde ilerleyebilecekler. Fakat tüm kullanıcıların en geç 13 Temmuz 2010'a kadar Service Pack 3'e yükseltme yapmaları çok önemli, zira ikinci servis paketinin destek süresi o gün bitiyor.

WINDOWS XP'NİN YAŞAM DÖNGÜSÜ
Sürüm Dağıtım kanalı Satış sonu Ana desteğin bitimi Uzatılmış desteğin bitimi
Windows XP Home Edition, Professional, x64, Media Center, Tablet PC Edition OEM 30.06.2008 14.04.2009 08.04.2014
Tekil satıcılar 30.06.2008 14.04.2009 08.04.2014
System Builder 31.01.2009 14.04.2009 08.04.2014
Windows XP Home Edition NetBook üreticileri 30 Haziran 2010 veya bir sonraki işletim sistemi sürümünün çıkmasından bir sene sonraya kadar 14.04.2009 08.04.2014
Windows XP Starter Edition NetBook üreticileri 30.06.2010 14.04.2009 08.04.2014

XP kurtarıcısı Eee PC

XP kurtarıcısı Eee PC
Eee PC: XP'nin hayat süresini uzatıyor.

Dağıtım sonlandırılması NetBook'lar veya Ultra-Low-Cost-PC'ler (ULCPC) için geçerli değil. Bunların arasında Asus Eee PC veya Acer Aspire One var. Bu mini laptop'lar Windows Vista için yeterli performansa sahip değil. Eğer bu cihazlar için istisna olmasaydı üreticiler Windows XP yerine Linux kullanacaklardı. Microsoft da ucuz laptop pazarını tamamen rakibine bırakmış olacaktı. Bu yüzden Asus, Acer ve diğer ULCPC üreticileri 30 Haziran 2010'a kadar Windows XP Home lisansı elde edebilecekler. Eğer Windows 7 gecikirse Windows XP Home, Vista halefinin pazar başlangıcından itibaren 1 sene daha hazırda bekleyecek.

Vista müşterileri için XP-Downgrade

Vista müşterileri için XP-Downgrade
Vista PC: İstek üzerine XP Pro da veriliyor.

Microsoft'un kararı öncelikli olarak Dell, HP veya Lenovo gibi büyük bilgisayar satıcılarını (OEM üreticiler) etkiliyor. Bunlar Windows XP'li PC'ler satamayacak; en azından doğrudan XP önyüklü olarak satamayacak. Zira XP fanları için dolambaçlı bir yol daha var: Downgrade seçeneği. OEM üreticilerden Vista Ultimate veya Business yüklü bir PC satın alan, istek üzerine Windows XP Professional da elde edebiliyor. Son derece ustaca: Üreticilerin bazıları XP'yi sisteme hemen kurma imkânı da sunuyor. Aslında kullanıcı bir Vista-PC satın alıyor ama yine Windows XP kullanmaya devam edebiliyor. Bu düzenleme "Enterprise Agreement" (şirket anlaşması) dâhil toplu lisans anahtarına sahip kurumsal müşteriler için de geçerli.

Dün yayınladığımız haberimiz de bu durumu doğrular nitelikte. Dell, lisans anlaşmasındaki açık noktaya dayanarak XP yüklü sistemler satacağını çoktan duyurdu bile...

Daha ufak olan yerel PC satıcıları ise (Microsoft tarafından System Builder olarak adlandırılıyorlar) 31 Ocak 2009'a kadar Windows XP önyüklü PC'ler satabilecekler.

Sonuç

Sonuç
Kıdemli işletim sistemi için mutlak son henüz gelmedi.

Microsoft Windows XP çağını baştan savma bir şekilde sonlandırıyor. Birçok istisna bu yıllanmış işletim sisteminin 30 Haziran 2008'den sonra da satılmasını sağlıyor. Sadece komple sistem veya standart notebook alan son kullanıcılar bundan sonra Vista kullanmak zorunda kalıyor. Ancak 2014'de XP'nin ışığı tamamen söndürülecek. O zaman işletim sistemi tam olarak 12 yaşında olacak. Ama belki Microsoft başarılı OS-kıdemlisine yine bir son mühlet daha verir.

Okuyucu Yorumları