Windows XP’ye Vista makyajı

CHIP bu yazıda, Windows XP işletim sistemine, çeşitli yardımcı araçlarla ek işlevler kazandırıp, Vista’ya nasıl benzetebileceğinizi açıklıyor.

Windows XP’ye Vista makyajı

Dosya paylaşımının engellemesi, e-posta filtreleme ve engelleme, MSN ve ICQ gibi anında mesajlaşma yazılımlarına blok koyarak çalışmamasını sağlamak ve uzaktan kontrol gibi birçok ek özellik, CYBERsitter’in yapabilecekleri arasında.

Aklınıza hemen “Peki, çocuklarım bu programı devre dışı bırakamaz veya silemez mi?” diye bir soru gelebilir. Programda yapacağınız tüm işlemleri, yazılımı sisteme kurduktan sonra belirlediğiniz size özel kullanıcı adı ve şifre ile yapıyorsunuz. Daha sonra program arka planda çalışıyor, eğer çocuklarınız programı fark edip pasif duruma getirmeye veya silmeye kalkışırlarsa, kullanıcı adı ve şifre ekranı ile karşılaşıp bu girişimin başarısızlıkla sonuçlanması sağlanıyor.

Vista, Sanal Klasörler’de klasörlerinizi kolayca listeliyor

Windows Vista ile gelecek yeni ve çok kullanışlı özelliklerden biri de “Virtual Folders”, yani sanal klasör oluşturabilme. Bu kullanışlı özellikle, sabit diskinizde değişik klasörler altında yer alan belirli dosyaları, sanal bir klasör oluşturarak bu klasör altında toplayabilmeniz ve gerek duyulduğunda yarattığınız bu Sanal Klasöre girip içinde yer alan dosyalara kolayca erişebilmeniz sağlanıyor.

eXaiSoftware firmasının üretmiş olduğu Virtual Files & Folders Organizer adlı program, kullanıcılara Windows Vista’da yer alan Virtual Folders’a benzer özellikler sunuyor. Kısaltılmış adıyla Viffo yazılımını, http://www.download.com/ViFFO/3000-2248_4-10439110.html adresinden bilgisayarınıza kolayca yükleyebilirsiniz. Programın kullanımının oldukça basit olmasının yanında, anlattıklarımızın dışında birçok ek özellik de barındırdığını belirtmeden geçmeyelim. Sanal klasör yaratmak için New ViFolder düğmesine tıklayıp oluşturacağınız klasöre isim veriyorsunuz. Bu aşamadan sonra yarattığınız bu sanal klasöre sağ tıklayıp, içinde görünmesini istediğiniz klasör veya dosyaları belirlemeniz gerekiyor. Bütün bu işlemler sonucunda bu klasörlerde yer alan dosyalar, yaratmış olduğunuz sanal klasör içinde listeleniyor. Artık listelenmesini sağladığınız tüm bu dosyalara tek bir merkezden, yani yarattığınız bu sanal klasör altından erişebilecek ve klasörler arasında kaybolmaktan kurtulacaksınız.

Yeni medya oynatıcısı: Windows Media Player 10

Microsoft’un medya oynatıcısı Media Player’ın son sürümü, Windows Vista ile standart olarak gelecek. XP işletim sistemi üzerine bu medya oynatıcısını kurarak yeni bir Vista işlevini işletim sisteminize entegre edebilirsiniz. Media Player 10’u Microsoft resmi web sayfasından (www.microsoft.com/windows/windowsmedia/tr/mp10/default.aspx) indirip sisteminize kurabilirsiniz.

Player 10’u, Windows XP üzerine kurup kullanabilirsiniz

Windows Media Player 10, geçmiş sürümlerine göre görsel olarak birçok yeniliğe sahip ve müzikten, video, resim ve TV kayıtlarına kadar tüm dijital ortamı keşfetmenizi, karşıdan yüklemenizi, düzenlemenizi ve yürütmenizi kolaylaştırmak için tasarlandığının altı çiziliyor. Bunların dışına yeni sürümün “Geliştirilmiş Aygıt Desteği” yaklaşık 75 taşınabilir ortam aygıtını destekleyebiliyor ve bunların Media Player 10 ile kolayca iletişim kurması sağlanıyor. Akıllı Müzik Kutusu sayesinde, otomatik puanlama ve çalma listesi oluşturma gibi birçok pratik araca sahip olan Media Player 10, en sık kullandığınız dosyalara otomatik puan vererek çalma listesi oluşturmanızda sizlere yardımcı olabiliyor.

Internet Explorer: Entegre RSS Reader

Windows Vista ile bilgisayarlarımızda yerini alacak olan Internet Explorer 7, geliştirilmiş RSS desteğiyle, artık bu biçimi destekleyen sitelerden, Internet Explorer kullanarak yararlanabilmemizi sağlayacak. RSS ile örneğin bir haber sitesinden, sadece eklenen ekonomi veya spor haberlerini, siteyi tarayıcınız üzerinden ziyaret etmeye gerek duymadan takip edebiliyorsunuz. Bu tür RSS yayını yapan birçok internet sitesini, RSS Okuyucu (RSS Reader) adı verilen yazılımlara tanımlayarak, tek bir merkez altından bütün bu sitelerdeki gelişmeleri yakından izleyebiliyor olmanı z gerçekten çok pratik.

Windows XP üzerinde kullandığınız Internet Explorer 6’ya, dilerseniz böyle bir özellik kazandırabilir ve RSS yayını yapan web sitelerinden yararlanmaya başlayabilirsiniz. Pluck RSS Reader isimli yazılımın, Internet Explorer Edition yani Internet Explorer için sunulan ek yazılım paketini, www.pluck.com/products/download.html adresinden indirip bilgisayarınıza kurarak web tarayıcınızı bu işlevle donatabilirsiniz.

Eklenti Windows XP üzerine kurulabilmesi için minimum sistem gereksinimi olarak Service Pack 1 ve Internet Explorer 6 öngörüyor.

Uğur Seven - Onur Seven
[email protected]

Görsel değişiklikler, Windows XP pencerelerinin aldığı yeni renk tonları ve tasarı m değişiklikleri ile devam ediyor. Klasik pencere görüntülerini, Vista işletim sisteminde yer alacak yeni klasör tipine benzeten yazılım, işletim sisteminde yer alan programlara da etki ederek bunlar üzerinde de görsel değişikliklere yol açı- yor. İşletim sistemi görüntüsü üzerinde değişiklik yapan bu öğelerden bazılarını iptal edebilme şansına da sahipsiniz. Başlat / Programlar / BricoPacks / Vista Inspirat menüsü altında, sisteminize yüklü Vista Inspirat bileşenleri yer alıyor. Bu bileşenlerden dilediğinizi Disable seçeneği ile devre dışı bırakabilir, isterseniz de aynı kısayol altında yer alan Remove Vista Inspirat seçeneğiyle bu yazılım paketini sisteminizden tamamen kaldırabilirsiniz. Böylece Windows XP işletim sisteminiz, bu programı kurmadan önceki en son haline herhangi bir probleme yol açmadan geri dönmüş olacak.

XP’ye, İçerik denetimi ekleyerek Vista işlevi kazandırın

Windows Vista’ya entegre edilecek yeni özelliklerden biri de, çocuklarını internet üzerindeki zararlı içerikten korumak isteyen ebeveynler için, içerik filtrelemeye olanak sağlaması olacak. Yani şu an üçüncü parti yazılımları kullanarak aldığımız önlemlerin, Windows Vista’ya bütünleşik gelecek özellikler sayesinde kolayca halledilebilecek olması, Microsoft’un yeni işletim sistemine geç de olsa böyle bir özellik kazandırması bakımından önemli bir ayrıntı olarak göze çarpı- yor. Windows XP’de böyle bir özellik olmadığı için yardımcı yazılımlar kullanarak işletim sistemimize şimdiden içerik filtreleme özelliği ekleyebiliriz.

Kurulum dosyasına http://www.cybersitter.com adresinden erişebileceğiniz “CYBERsitter” programı, içerik filtreleme yazılımları arasında en başarılı olanlardan birisi. Programın özellikleri arasında; çocuklarınızın erişmesini istemediğiniz web adreslerini programa tanımlayıp, bu web sayfasına bağlantı kurulmak istendiğinde izin verilmemesini sağlayabileceğiniz URL Engelleme ve çeşitli anahtar kelimeler belirleyip, içinde bu anahtar kelimelerin geçtiği web adreslerini otomatik olarak engelleyecek yardımcı araçlar yer alıyor. Yazılımı kullanarak, çocuklarınızın internet üzerinden kiminle ve ne zaman sohbet yaptığınızı görebiliyor olmanızın yanında, kısıtlama getirebilmeniz de oldukça işinize yarayacaktır.

Microsoft uzun bir süre “Longhorn” adıyla duyurduğu yeni nesil işletim sisteminin ismini, bir süre önce Windows Vista olarak değiştirdiğini açıkladı. Yeni ismi ve Beta sürümüyle kullanıcıların beğenisine sunulan Vista, kullanıcılarına yansıtılmak istenen tüm özellikleri kapsamıyor olsa da, genel hatları ile önümüzdeki dönemde nasıl bir işletim sistemi ile karşılaşabileceğimiz hakkında büyük ipuçları veriyor. Kullanıma sunacağı yeni işletim sistemlerinin dış görünüşü üzerinde de büyük yeniliklere giden Microsoft, Windows Vista ile bu geleneği devam ettiriyor. Bu yazı konumuzun temelini, 2006 sonunda piyasaya sürüleceği belirtilen Windows Vista’nın, kullanıma sunulan Beta sürümünde göze çarpan pratik özellikleri ve görsel zenginliğini, Windows XP işletim sistemine, üçüncü parti yardımcı araçlarla nasıl kazandırabileceğimiz oluşturuyor.

Görsel değişiklikler: XP, Vista’ya dönüşüyor

Üçüncü parti bir yazılım olarak geliştirilmiş Vista Inspirat, Windows XP üzerine kurulduğunda, bu işletim sisteminin dış görüntüsünü yenileyip Vista işletim sistemi havası verebiliyor. Bunu da son derece başarılı bir şekilde gerçekleştiren program, kurulmuş olduğu sisteme fazla yük bindirmiyor olmasının yanında, Windows XP’yi artık sıradanlaşmış görsel havasından uzaklaştırıp yepyeni bir kimliğe büründürebiliyor. Yazılım paketini http://en.crystalxp.net adresinden temin edebileceğiniz Vista Inspirat, sisteme yüklenme aşamasında herhangi bir ekstra ayar yapmayı gerektirmiyor. Kurulum bölümü tamamlanınca, işletim sisteminizi yeniden başlatmanız isteniyor ve bu işlem sonucunda yepyeni bir Windows XP giriş ekranıyla karşılaşıyorsunuz. Bu aşamadan sonra masaüstüne geçtiğinizde, bilgisayarınızın yeniden başlatılmadan önceki görüntüsü ile şimdiki arasında nasıl bir fark olduğunu görüyorsunuz. Yepyeni masaüstü simgelerinin yanında, Başlat menüsünün yeni şekli ilk olarak dikkat çekenler arasında. Üst kısma eklenen Object Dock çubuğu üzerinde Media Player, Internet Explorer ve Outlook Express gibi Windows bileşenlerini çalıştırmanızı sağlayacak, son derece şık tasarlanmış hareketli simgeler yer alıyor. Dilerseniz bu bölüme sürükle bırak yöntemiyle yeni kısayollar ekleyerek sürekli elinizin altında olmasını sağlayabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları