Windows'ta gizli Yönetici hesabını açma

Windows'un gizli Yönetici hesabını görünür hale getirmek, işte bu kadar kolay!

Gizli Yönetici hesabı nerede?

Microsoft'un Windows Vista'dan itibaren kapattığı "Yönetici Hesabı" sorunları bulma ve gidermede faydalı bir araçtı. Ancak bu hesap, Kullanıcı Hesabı Denetimi (UAC) işlevinin ortaya çıkmasıyla birlikte Microsoft tarafından devre dışı bırakıldı. UAC sayesinde programlara geçici olarak yönetici izni verebiliyorduk, bu yüzden Yönetici hesabına gerek kalmıyordu.

Peki, durum gerçekten böyle mi? Tam Yönetici yetkilerine sahip olmak istiyorsanız ve UAC'yi kapatmak sizi tatmin etmiyorsa, o halde gizli Yönetici hesabını etkinleştirmek için yeterli nedene sahipsiniz.

Bunun için yönetici izinlerine sahip bir komut satırı açın (Başlat menüsüne sol tıklayın ve "Komut İstemi (Yönetici)" üzerine tıklayın). Şimdi aşağıdaki komutu girin:

net user administrator /active:yes

Kullanıcı oturumunuzu kapattığınızda veya bilgisayarınızı yeniden başlattığınızda, yeni yönetici hesabını (Administrator) göreceksiniz. Varsayılan olarak bu hesabın bir parolası yoktur, bu yüzden bir parola ayarlayın. Ancak güvenlik açıkları nedeniyle bu hesabı birincil hesabınız olarak kullanmamanızı tavsiye ediyoruz. Microsoft'un Yönetici hesabına erişmemizi istememesinin bir nedeni var - Windows XP, bu hesapla ilgili birçok sorun yaşamıştı. UAC can sıkıcı olsa da genel anlamda daha bir çözüm.

İşinizi bitirdiğinizde yönetici hesabını kapatmak isterseniz, yönetici haklarına sahip bir komut satırına şunları girin:

net user administrator /active:no

Her ne kadar faydalı olsa da bu hesaba ihtiyaç duymanızı gerektirecek sorunlar yaşamamanızı diliyoruz. Bu arada birçok Windows sorununun yeni bir kullanıcı hesabı açarak ortadan kaldırılabildiğini de unutmayın.

Okuyucu Yorumları