WLAN IEEE 802.11n: Yeni standart ne sunuyor?

Yeni kablosuz ağ standardı ile birlikte neler değişiyor? CHIP Online yeni standardı inceledi...

WLAN-n hakkında her şey

Geçici n-Draft çözümüne son: Altı senelik geliştirme sürecinden sonra nihayet 802.11n WLAN standardı nihai formuna ulaştı. Peki, neler değişiyor? Yenilikler neler? Şu an yeni bir WLAN donanımı satın almaya ihtiyacınız var mı? Yoksa sadece bir yazılım güncellemesi yeterli mi? Makalemizde bu soruların cevabını vereceğiz ve modem tavsiyelerinde bulunacağız.

Daha yüksek veri aktarım oranları ve daha geniş kapsama alanı yeni WLAN standardı 802.11n'nin sunduğu avantajlardan sadece ikisi. Yılların süren satranç oyunundan sonra standardizasyon topluluğu Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) nihayet WLAN spesifikasyonlarını yeniden tanımladı. Sonuç: Geçici çözüm olarak kullanılan n-Draft, n-standardına dönüşüyor. Hemen yeni bir modeme ihtiyacınız olup olmadığını sorarsanız cevabımız şu: n-Draft modeminizi rahatlıkla kullanmaya devam edebilirsiniz.
Peki, her şey eskisi gibi mi kalacak? Tam olarak değil. Sizlere WLAN-n hakkında her şeyi anlatıyoruz: Yeni standardın neler sunduğunu, şimdiye kadarki cihazlarla geri uyumlu olup olmayacağını ve şu an hangi modemlerin tavsiyeye değer olduğunu öğreneceksiniz.

WLAN 802.11n standardı nedir?

WLAN 802.11n standardı nedir?

Daha yüksek veri aktarım oranları, daha geniş kapsama alanı ve birden çok anten desteği. Sizlere yeni standardın bunların dışında neler sunduğunu anlatıyoruz.

WLAN 802.11n standardı nedir?IEEE standardizasyonuna göre 802.11n, veri aktarımı için çoklu-girdi-çoklu-çıktı (MIMO: Multiple-Input-Multiple-Output) tekniğini kullanıyor. Bu sayede daha büyük alanlarda dosya transferi yapmak mümkün olacak. Ya da diğer anlamı: Aynı mesafede çok daha yüksek veri aktarım oranlarına ulaşılabilecek.

İletişim kanallarının 20 MHz ve 40 MHz'e genişletilmesi ve anten sayısının dörde kadar çıkarılmasıyla birlikte saniyede 600 Mbit brüt dosya aktarım hızına ulaşılabilecek. 802.11n standardını destekleyen cihazlar hem 2,4 GHz hem de 5 GHz bandını aynı anda kullanabilecek. Fakat 802.11n kanal başına maksimum 150 Mbit/s (brüt) aktarım hızına ulaşabiliyor. Vaat edilen aktarım hızına ulaşmak için birden çok akımın (4'e kadar) birleştirilmesi gerekiyor ki, bu da ancak yeterli sayıda alıcı ve gönderici antenin bulunması şartıyla sağlanabiliyor.

Buna ek olarak üreticiler farklı marka cihazların birbirleriyle uyumlu olduğunu ve böylece yüksek bir veri aktarım hızıyla birbirleriyle iletişim kurduklarını daha şimdiden garanti ediyorlar.

WLAN 802.11n standardı nedir?Uyumluluk
802.11n WLAN ağları 802.11b ve 802.11g ağları ile tamamen uyumlu. Fakat ağa bağlı tüm cihazlar için "en zayıf" standardın veri aktarım hızı geçerli oluyor.

Ayrıca özel bir uyumluluk modu 802.11n ve 802.11a ağlarının birlikte çalışmasını sağlayacak. Ortak kullanılan 5 GHz frekansında 11n ağlarının performansını arttırmak için bazı modemlerde bu uyumluluk modu devre dışı bırakılabiliyor. Ama bunun sonucunda aynı yerdeki aktif 802.11a ağlarının performansı düşüyor.

802.11n neler getiriyor?

802.11n neler getiriyor?

Peki yeni standart, Draft ürünleri ve 802.11g ürünleriyle karşılaştırıldığında ne gibi avantajlar sunuyor? Draft cihazlarda sorunun cevabı çok basit: Performans açısından neredeyse hiçbir fark yok. Farklı üreticiler arasındaki iyileştirilmiş uyumluluk sayesinde gelecekte ille de tek bir üreticinin tüm gönderici ve alıcı birimlerini satın almak zorunda kalmayacaksınız.

802.11g WLAN standardıyla karşılaştırıldığında n-standardı, daha önce n-Draft'ın (2.0) sunduğu tüm avantajları sunuyor: Bir saniyede aktarılabilecek veri miktarının sayısı (aktarım hızı) çok daha yüksek. Yaptığımız testlerde altı kata kadar daha fazla veri aktarım oranına ulaştık. Alıcı ve gönderici birimler arasındaki mesafede öncekine göre çok daha uzak olabiliyor. Bu sayede daha duvar ve tavan gibi daha fazla engel aşılabiliyor veya cihazlar birbirlerinden daha fazla uzağa yerleştirilebiliyor. Ayrıca kapsama alanının uç noktalarından yapılan WLAN bağlantıları artık çok daha stabil; bağlantı kopmalarıyla çok ender karşılaşacaksınız.

Ağda WLAN üzerinden büyük veri yığınları aktarmak isteyenler mutlaka IEEE 802.11n'ye geçmeli. Keza internette gezip bir yandan yine internet üzerinden telefon görüşmesi yapan ve TV seyreden kişiler için de WLAN-n'yi şiddetle tavsiye edilir.

Tam uyumlu: n-Draft ile hiçbir sorunu yok

Tam uyumlu: n-Draft ile hiçbir sorunu yok

Halihazırda bir modeminiz veya uygun WLAN yonga setine sahip bir n-Draft donanımınız var mı? Endişelenmenize gerek yok; her halükarda n-standardının avantajlarından yararlanabileceksiniz. Hatta bir firmware güncellemesi yapmanıza bile gerek yok.

Tam uyumlu: n-Draft ile hiçbir sorunu yokn-Draft 2.0'ın spesifikasyonları ile IEEE 802.11n'ninkiler arasında ufak bir fark bile yok. Bu da n-Draft kablosuz sertifikasına sahip tüm cihazların WLAN-n'ye de uygun olduğu anlamına geliyor.

Aralarında Belkin, Buffalo, Cisco (Linksys), D-Link, Lancom, Netgear ve Zyxel'in bulunduğu birçok firmayla yaptığımız görüşmelerde hepsi Draft 2.0 ürünlerinin tümünün IEEE 802.11n standardına uygun olduğunu açıkladı. Firmware güncellemesi vb. prosedürlere de gerek olmadığını eklediler.

WLAN yongalı notebook'lar
Draft-n alıcı birimine sahip notebook kullanıcıları da içini rahat tutabilir. Intel, şimdiye kadar Wifi Alliance Draft-n sertifikası taşıyan yongalarının hepsinin hiçbir teknik değişikliğe, firmware güncellemesine ve benzeri unsurlara gerek kalmadan WLAN-n logosuna sahip olduklarını ve böylece yeni standartla uyumlu olduklarını bildiriyor.

Satın alma önerileri

Satın alma önerileri

Ağ donanımı üreticilerinin çoğu ürünlerinin 802.11n standardına uygun olduğunu doğruladı. Bu sebeple satın almak için daha fazla beklemeye gerek yok. Sizi hızlı kablosuz ağlara ulaştıracak iki cihaz öneriyoruz.

Satın alma önerileriD-Link DIR-685
D-Link DIR 685 hem yönlendirici, hem ağ sabit diski, hem yazıcı sunucusu hem de bir dijital resim çerçevesi işlevini görüyor. Bu çok fonksiyonlu cihazı 3,2 inç ekranı ve yanındaki touchpad'i ile rahatlıkla yapılandırabilirsiniz. Kullanılan pratik sihirbaz sayesinde bu süreç çok hızlı gerçekleşiyor. Ekranda gönderme ve indirme hızı gibi ağınıza ait bilgileri veya Flickr gibi web sitelerinden gelen resimleri görebilirsiniz. Ölçülen veri aktarım hızı 120,5 Mbit/s ise n-standardı için son derece iyi.

Fiyat: 240 Euro (yurtdışı)

Satın alma önerileriAlternatif: Linksys WRT610N
Kablosuz ağ yönlendiricisi WRT610N iki frekansta birden çalışıyor; 2,4 GHz ve 5 GHz bantları. 113 Mbit/s veri aktarım hızı ile özellikle hızlı internet erişimine ihtiyaç duyan ve ağ üzerinden büyük miktarda dosya aktarımı yapan kullanıcılara hitap ediyor. Yönlendirici, ağdaki belli cihazlara ve programlara veri aktarımı sırasında öncelik atama özelliğine de sahip.

Ortalama piyasa fiyatı: 259 Dolar + KDV

Okuyucu Yorumları