XAuth: Bu ismi unutmayın!

Google, Yahoo, MySpace ve daha fazlasından dev "XAuth" işbirliği: Hedefte bilin bakalım kim var?

XAuth: Bu ismi unutmayın!

Google, Yahoo, Myspace, Meebo ve daha birçok şirketin de dahil olduğu bir ortaklık sonucu, internet sitelerinin, hangi sosyal ağları kullandığınızı öğrenmenlerini sağlayacak bir sistem doğuyor. Sistemin adı XAuth ve kendisi bunu söylemese de Facebook Connect'e rakip olarak geliyor.

Sistemin amacı, internet sitelerine girdiğiniz zaman , hangi sosyal ağı kullandığınızın ve izin verdiğiniz bilgilerinizin görülüp, o sitenin size daha iyi hizmet vermesini sağlamak. Sistem Facebook Connect'e çok benziyor ancak Xauth herhangi bir internet sitesinin kendisine kayıt yaptırmasına olanak sağlıyor.

XAuth, Facebook Connect'le yapabileceğiniz her şeyi yapabilmenizi sağlıyor. CNN gibi bir haber sitesine girip gerçek kimliğinizle yorum yapıp, diğer arkadaşlarınızın da o haberle ilgili nasıl yorumlar yaptığını görebileceksiniz.

Peki nasıl çalışıyor?

Peki nasıl çalışıyor?
Myspace, tabii ki bu fırsatı kaçırmayıp ortaklığa katılanlardan.

Sistem şu şekilde çalışıyor; Google, Yahoo ve Meebo gibi servislerin bilgilerinin toplandığı bir XAuth merkezi olacak. Xauth'a bağlı bir siteyi ziyaret ettiğinizde, sistem merkezden sizin hangi sosyal ağda olduğunuzu görecek ve tabii ki giriş yapabilmek için kullanıcı adı ve şifrenizi isteyecek. Böylece siteyle sizin izin verdiğiniz kadar bilgilileriniz payalaşılacak ve siteden daha çok verim almanız sağlanacak.

Xauth'a katılacak siteler arasında Facebook ve Twitter'ın olmayışı bizi pek şaşırtmadı. Uzmanlara göre; Facebook'un tekeline almış olduğu sosyal ağların belki de en azından Facebook Connect'in karşısında böyle bir rakip görecek olması, hem teknolojinin gelişmesinde hem de bir rekabetin doğması açısından iyi olacaktır.

Okuyucu Yorumları