Xbox Bir Devrim mi?

Bill Gates Las Vegas’taki Consumer Electronics Show açılışında yeni oyun konsolu Xbox’ın nihai sürümünü tanıttı. Yeni Konsol oyunlarda bir çığır açacak gibi gözüküyor. Yazıda Xbox hakkında merak ettiğiniz herşeyi bulabilirsiniz.<br>

Xbox Bir Devrim mi?

Oyun satışı ile sağlanacak büyük gelir
Xbox için oyunlarla kar: Ne de olsa sözkonusu olan bir iş makinesi değil, bilakis bir eğlence konsolu. Malice: Xbox’un örnek kadın kahramanı mı?
Başarı şimdiden ufukta beliriyor, çünkü aralarında Activision, Bandai, Eidos, Infogrames, Konami ve Sierra gibi firmaların bulunduğu 150’den fazla firma Xbox için yazılım programlama telaşında.
Microsoft başkan yardımcısı ve oyunlar departmanı yöneticisi Robbie Bach, oyuncuların nefesini kesecek bazı gelişmelerin henüz hazırlık aşamasında bulunduğunu ima etmiş bulunuyor. Ama bunların neler olacağı konusunda bilgi vermiş değil.
Bu arada Electronic Arts çok satan oyunlarını Microsoft’un oyun konsolu Xbox üzerine taşımayı hedefliyor. Bunlar arasında “Madden NFL Football”, “NASCAR 2000”, “FIFA” ve “F1 2000” gibi oyunlar bulunuyor. Xbox’un içinde bulunduğumuz yılın sonbaharında planlanan piyasaya sürülüşüne kadar Electronic Arts on adet oyun sunmak istiyor.
Microsoft ise, aynı şekilde Xbox için oyun üreteceklerini açıklayan Digital Anvil, Bungie, FASA Interactive ve Access Software gibi oyun üreticilerini yakın geçmişte bünyesine katmış bulunuyor.

Abe: Eski tanıdık şimdi yeni bir giysi içinde
Yazılım devi, Xbox için yeni yazılım sözkonusu olduğunda, açıkca gözlendiği gibi, başkalarına bağımlı olmak istemiyor.

Bungie ürünü Halo heyecan yaratmış bulunuyor. Halo’nun Xbox için de geliştirileceği nihayet açıklandığında, dedikoduların ardı arkası kesilmedi. En inatçı söylenti oyunun PC için güvensiz geleceğinden bahsediyordu. Bu söylenti oyunun PC varyantının geliştirilmesinin durdurulmasına karşı bir imza kampanyasının başlatılmasına yolaçtı. Aradan geçen süre zarfında Bungie oyun hayranlarını sakinleştirmeyi başardı ve oyunun her halükarda PC için de piyasaya çıkacağını duyurdu. En yeni söylenti ise, Halo’nun PC varyantının Xbox varyantı lehine bekletildiği yönünde.

Halo: Özlemle bekleniyor
İlk Xbox ile birlikte Microsoft iki oyun tanıttı. Oyunların ikisi de Jump’n’Run türünde ve böylelikle bir konsol için biçilmiş kaftanlar. Oyunun kahramanı Abe başka sistemlerden de tanınıyor ve kadın kahraman Malice Xbox için bir tür “Mario” olacağa benziyor.
Bu oyunlar çok şık, ancak oyundan zevk almak için en erken yıl sonuna kadar beklemek gerekiyor.

Xbox: Eğlenceye odaklanmış bir tüksek teknoloji ürünü
Microsoft iyi yanını gösteriyor: Xbox gücü sorunsuzca rakiplerini geride bırakıyor.
Uzun süren dalgalanmalardan sonra donanım spesifikasyonları nihayet saptanmış bulunuyor. Gerçi daha önce planlanan 300 MHz’lik nVidia grafik işlemcisinin yerini 250 MHz’lik işlemci çevrimine sahip bir GPU almışken, ancak 733 Mhz’lik anaişlemci yerini korumuş.
Microsoft’un açıklamalarına göre, Xbox konfigürasyonundaki tüm öteki değişiklikler yalnızca tüm bileşenlerin birarada uyumlu bir biçimde çalışabilmesini sağlamak için.
Microsoft, Xbox’un hediye edilmiş bir DVD-Player olmasını istemiyor. Bu yüzden tam işlevsellikten yararlanmak ancak 20 ila 30 dolar tutarındaki ayrı uzaktan kumanda ile olanaklı oluyor.
Etraflıca tanıtıma rağmen Almanya ve Avrupa pazarı için bir fiyat henüz saptanmış değil. Bu durum Playstation 2’de de olduğu gibi oyun zevkinin pahalıya patlayacağının bir göstergesi olsa gerek.

Donanım: Konsoldan ziyade PC gibi çalışan konsol
Uzun süren dalgalanmalardan sonra Xbox’un nihai konfigürasyonu saptanmış bulunuyor: Konsolun gücü tüm öteki konsolları geride bırakacak.
Bugüne kadar fuarlarda tanıtılan dikey gümüşi haç biçimindeki Xbox modellerinden farklı olarak şimdi konsolun bizzat kendisi tanıtıldı: Siyah renkte olan konsolun ortasındaki yeşil ışıklı nokta yeni konsolun iç gücünün bir göstergesi olsa gerek. Xbox’taki Gamepad, rakip Playstation 2 konsolundakini andırıyor.

İşlemci:Microsoft’un oyun konsolu Xbox’da başlangıçtaki planlamanın tersine bir 733 MHz’lik Intel Pentium III kullanılacak. Şimdiye kadarki açıklamalara göre işlemcinin bir 600 MHz’lik Pentium III olması gerekiyordu.
Ancak nVidia ürünü grafik chip’i NV20A ile yapılan ilk testlerden sonra geliştiricilerin karşısına bir sorun çıktı: Grafik performansına işlemci performansı ayak uyduramıyordu. Bu yüzden daha hızlı olan 733 MHz’lik işlemcide karar kılındı.

Anabellek: Intel CPU, 200 MHz’lik bir bellek çevrimi ile işletilen 64 MByte’lık bir DDR-SDRAM anabellek kullanabilecek. RAM yapıtaşlarını bellek uzmanı Micron sağlayacak.

Anakart: Donanım ağırlıklı olarak nVidia kökenli olacak. Böylelikle bu işletme ilk kez grafiğin yanı sıra arayüz ve ağ işlevleri de sunan entegre chipsetler sağlayacak. MCP-1 chipsetinin veri transfer oranı 800 MByte/saniye’ye kadar uzanacak.
Chipset ayrıca Ultra DMA 100 sabitdiskleri, 5 adede kadar PCI slot’ları ve iki USB port’ları destekliyor. İçine dahil edilmiş bir ethernet-controller, Xbox’ın bir ağa sorunsuzca bağlanmasına izin veriyor. nVidia’nın planlarına göre, chipsetin daha sonraki bir sürümü için USB 2.0 desteği de öngörülüyor.

Grafik: Grafik chip’i olarak Xbox’ta, güncel GeForce 2 GTS ve GeForce 2 Ultra’nın NV20A nitelemesi altında geliştirilen takipçisi kullanılacak. NV20A’nın özel modeli 250 MHz Core frekansına sahip.
NV20A’nın içerdiği 33 milyon transistör hem bir kerede 4 kaplamanın işlenmesini hem de Full-Scene-Anti-Aliasing özelliğini destekleyecek. Azami 6:1 oranında sıkıştırılmış kaplamalar da aynı şekilde işlenebilecek. Devamla NV20A hem saniyede azami 150 milyon poligon hem de kaplamalar ve efektler ile birlikte saniyede azami 100 milyon poligon sağlayacak.
1.920 x 1.080 resim noktasına kadar varan çözünürlüklerin yanı sıra, bir MPEG2 desteği DVD filmlerinin kusursuz oynatılmasını sağlayacak.

Ses: Media Communications Processor (MCPX, burada “X” Xbox anlamına geliyor) oyun atmosferini oluşturmaktan sorumlu. Bu da bir nVidia ürünü ve iki dijital sinyal işlemcisine (DSP) sahip olarak sinemadakine benzer 3D ses efektleri üretebiliyor. nVidia’nın açıklamalarına göre, bu chip multimedya konusunda Pentium III’e karşılık geliyor.

Sabitdisk: Sabitdisk Seagate ürünü ve 8 GByte’lık veri için yer sunuyor.

Microsoft Xbox ile bu yıl içinde zorlu rekabetlere sahne olan oyun konsolları pazarına katılmak ve Nintendo, Sega ve Sony ile kıyasıya rekabete girişmek istiyor.
Bu yazıda Redmond kökenli yeni konsolun tüm önemli ayrıntılarını bulacaksınız. İleriki sayfalarda Microsoft Xbox’un Bill Gates tarafından ileri sürüldüğü gibi, konsol oyuncuları için gerçekten bir aşama oluşturup oluşturmayacağıyla ilgili bilgileri okuyacaksınız.

Microsoft’tan yeni bir konsol, Yada yeni bir PC: Xbox
Xbox’a karşı başlangıçta duyulan tüm kuşkulara rağmen Bill Gates yeni konsolu coşkuyla tanıttı. Microsoft’un Xbox için harcadığı geliştirme çabaları izlemeye değer.
Microsoft Xbox ile yeni ürünlerle oturma odasını da fethetme stratejisini sürdürüyor. Microsoft ev kullanıcısına şahane yazılım sunma konusunda kendini sorumlu hissediyor. Bill Gates’in açıklamalarına göre “Xbox en iyi teknolojilerimizi birbirleriyle bağlantılandıran yeni tür bir cihaz.”
Yine onun açıklamalarına göre PC oyunları Xbox konsolunda ve Xbox oyunları PC’de çalışmayacak. Ama Microsoft Personal Computer için oyunlar geliştirme ve satmayı sürdürecek. PC için öncelikle strateji oyunları söz konusuyken, konsol için düşünülen oyunlar daha ziyade Action oyunları.
Microsoft Xbox’un geliştirilmesi için yapılan mali harcamaları açıklamak istemedi. Microsoft Almanya’nın Home and Retail departmanı müdürü Hans Stettmeier’e göre “bu konu satış sonuçları için de tabii ki çok büyük bir öneme sahip.” Microsoft Xbox ile para kazanıncaya dek birkaç yıl geçmiş olabilir. İşletme çevrelerinden edinilen bilgiler, konsolun geliştirilmesi için harcanan çabaların Windows 95 için olanlardan daha büyük olduğu yönünde.
Microsoft verilerine göre, konsol pazarı dünya çapında 20 milyar dolarlık bir hacme sahip. Bu çerçevede bugüne kadar dünya çapında 100 milyon oyun konsolu, Avrupa’da hemen hemen 10 milyon oyun konsolu satılmış bulunuyor.

Okuyucu Yorumları