Xbox One neden daha pahalı?

"PS4 daha ucuz, Xbox One neden daha pahalı" diyorsanız, aradığınız cevap burada...

Xbox One neden daha pahalı?

Microsoft'un konsolu olan Xbox One'ın fiyatı, bilindiği üzere Sony'nin PS4'üne kıyasla 100 dolar daha pahalı. Peki neden? Dizginleri eline alan İHS iSuppli'a göre, Xbox One'ın üretim maliyeti toplam 471 dolara tekabül ediyorken, bu rakamın 457 dolarlık kısmını cihazın parçaları, 14 dolarlık kısmıysa işçiliği kapsıyor. Bu durumda da Microsoft'un 499 dolarlık fiyat etiketi, kar için çok da büyük bir pay bırakmıyor. "PlayStation 4 örneğinde olduğu gibi, Xbox One da konsolun diğer masrafları ile birlikte başlangıçta kardan çok zarar edecek. Fakat zaman içerisinde oyunlardan elde edeceği kar, bu farkın kapanmasına yol açacak." şeklinde basın açıklaması yapan iSuppli, her şeyin zamana bağlı olduğunu dile getirdi.

PS4 ile Xbox One arasındaki fiyat farkının başlıca sebepleri arasındaysa, PS4'ün daha ucuz parçalarla sistemini toplaması yer alıyor. Toplam maliyeti 381 dolar olan cihazın, parça fiyatları 372 dolarken, işçiliği dokuz dolara tekabül ediyor. Pek tabi iki cihaz arasındaki fiyat farkını bu denli büyüten etken, Microsoft'un Kinect hareket algılayıcı kamerasını kutunun içerisine dahil etmesi ki her bir Kinect'in maliyeti 75 dolar anlamına geliyor. Sony'nin kendi kamerasını kutuya katmaması başlangıç için iyi bir hareket olabilir ama zaman içerisinde piyasaya çıkacak kamera destekli oyunların yayılmasında büyük sorun yaşamasına yol açması işten bile değil.

İki cihaz arasında fiyat farkı yaşanmasına sebep olan bir diğer belirgin etkense Sony'nin daha ucuz bir güç kaynağı kullanması. Malum Xbox'ın "tuğla adaptörü" ona 25 dolar fazladan maliyet yaratıyor. Son olarak; Xbox One'nın kullandığı CPU ve GPU kombosu PS4'e göre daha maliyetliyken, PS4'ün kullandığı DRAM'ler Xbox One'a göre daha tuzlu.

Okuyucu Yorumları