Xeon™ işlemci serisi güç tüketimini azaltıyor

Kurumsal bilgi işlemde yeni platformlar ve özellikler döneminin başladığının işaretlerini veren Intel, planladığı son tek çekirdekli Intel® Xeon™ işlemcisinin hazır olduğunu duyurdu.

Xeon™ işlemci serisi güç tüketimini azaltıyor

İki veya çoklu çekirdekli işlemcilerle kurumsal platformlarda değişikliğe giden Intel, Intel® Xeon™ işlemci serisinin az enerji tüketen yeni sürümlerini sunuyor.

Intel Ortadoğu Türkiye ve Afrika (META) Bölgesi Sunuculardan Sorumlu Pazarlama Müdürü Cengiz Öztelcan konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Yeni nesil çoklu çekirdekli işlemcilere geçiş için atılımlarımıza devam ediyoruz. Endüstride en yaygın kullanılan 64-bit platformu Xeon, kurumlar için son derece güçlü sunucu ve iş istasyonları sağlıyor. Çok çekirdekli kurumsal bilgi işleme geçişi desteklememizin yanı sıra Intel, daha az enerji tüketen gelecek kuşak işlemcilerin ve platformların da örneklerini veriyor ve yönetilebilirlik, sanallaştırma ve I/O etkinliği özellikleri sağlayan yeni platform teknolojileri sunuyor.”

Gücün verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamak için oluşturulan stratejinin bir parçası olarak Intel, Xeon işlemcilerinin düşük güç tüketimi sağlayan sürümlerini tanıttı. Yeni işlemciler arasında 55 W’lık işlemci gücüne sahip 64-bit Intel Xeon işlemcisi LV 3 GHz ve 90 W’lık işlemci gücüne sahip 64-bit Intel Xeon işlemcisi MV 3.20 GHz yer alıyor. Her iki işlemci de, yerden tasarrufun önemli olduğu ve verimli güç kullanımının öncelikli olduğu sunucu rafı ve blade tasarımlarını hedefliyor.

Intel ayrıca, önceki Intel Xeon işlemci platformları ile uyumlu olan ve Demand Based Switching ile enerji tasarrufu özelliklerini sağlamaya, Hyper-Threading Teknolojisi, DDR2-400 bellek ve PCI Express’in verdiği destek ile de yüksek performans ve esneklik sunmaya devam eden, 3.80 GHz’de çalışan ve 2 MB L2 ön belleğe sahip yeni bir 64-bit Intel Xeon işlemcisini tanıttı. Bunlara ek olarak Intel, KOBİ’lerde kullanılan sunucular için 2 MB L2 ön belleğe sahip 2.80 GHz’de çalışan 64-bit Intel Xeon işlemciyi duyurdu.

Öztelcan, “Müşterilerine yüksek performanslı ve yenilikçi platformları sunan Intel, geliştirilmekte olduğu çift ve çoklu çekirdekli Intel Xeon platformlarının etkileyici bir yol haritasına sahip” diye belirtti.

Önümüzdeki haftalarda da Intel, kod adı “Paxville” olan ilk çift çekirdekli Intel Xeon işlemcisini tanıtacak. 2006’da çıkması planlanan Paxville, hem çift hem de çok işlemcili sunucuların performansını artıracak.

Intel 2006 başında da, kod adı “Dempsey” olan çift çekirdekli bir Intel Xeon işlemciyi, kod adı “Blackford” olan bir yonga setini ve performansı, yönetilebilirliği, güvenilirliği, verimliliği artıracak teknolojileri içeren ve kod adı “Bensley” olan başka bir sunucu platformunu çıkaracak. Intel’in aynı zamanda pazara sunacağı, kod adı “Glidewell” olan çift çekirdekli Intel Xeon işlemcisine dayanan iş istasyonu platformu da, Dempsey işlemcisini ve iş istasyonu için kod adı “Greencreek” olan yeni bir yonga setini içerecek.

Sunucuların harcadığı gücü azaltma çalışmaları açısından da Intel 2006’da, güç kullanımının önemli olduğu ortamları hedefleyen “Sossaman” kod adlı yeni bir çift çekirdekli işlemci çıkarmayı planlıyor.

Intel 2006 sonunda da, gelişmiş 65 nm teknoloji üretim prosesine dayanarak tasarlanmış, “Woodcrest” kod adlı, çift çekirdekli bir Intel Xeon işlemciye dayanan platformunu tanıtacak. Şirketin gelecek kuşak güç optimizasyonlu mikro mimarisine dayanan Woodcrest, performansı önemli ölçüde artırırken, harcanan gücü de azaltacak.

Okuyucu Yorumları