Xerox: “Spam maillere” geçit yok !

Xerox bilimadamları, elektronik dokümanları okuyarak tanımlayan, sınıflandıran ve yönlendiren bir yazılım geliştirdi. Yeni yazılım elektronik dokümanların içeriğini okuyarak, algılıyor ilgili kategoriler altında sınıflandırıyor, istenmeyen e-postaları engelliyor veya başka kişilere yönlendiriyor.

Xerox: “Spam maillere” geçit yok !

Yeni yazılım dağınık elektronik dosyaların tanımlanıp arşivlenmesinden, “spam maillerin” durdurulmasına kadar pek çok alanda kullanılabilecek.

Dünyanın önde gelen teknoloji şirketlerinden Xerox’un Fransa’daki Grenoble Araştırma Merkezinde çalışan bilimadamları, elektronik dosyaların içeriklerini okuyarak sınıflandıran akıllı bir yazılım geliştirdiler. Yazılım 20 farklı dilde yazılmış metni okuyabiliyor, Türkçe’de yakın bir tarihte yazılımın okuyabildiği diller arasına katılacak.

Yazılımı geliştiren bilim adamlarından Eric Gaussier, “ Kütüphanede yanlış bir rafa konulan bir kitap kaybolmuş demektir. Elektronik dokümanlarda doğru tanımlanıp, sınıflandırılamazsa hem kolay bulunamaz hem de benzeri içerikli dokümanlarla aynı yerde olmadığı için ulaşılamama, unutulma veya yeniden yaratılma durumunda kalırlar. Bu yazılım sayesinde sisteme giren her bilgi girdiği anda tanımlanıp, sınıflanacak, istenmeyen bilgiler engellenebilecek yada başka ilgili kişilere e-posta olarak yönlendirilebilecek” dedi.

Xerox’un geliştirdiği bu yazılım kendi içinde öğrenen, kendini geliştiren ve hiyeraşik bir şekilde sınıflama yapan akıllı bir yazılım olma özelliği gösteriyor. Kolayca kullanılan bu yazılım, dağınık elektronik dosyaları okuyarak düzgün bir sınıflama içinde biraraya getiriyor. Kullanım alanına göre uzmanlaşma sonucunda yeni içeriklerle karşılaştıkça, yazılım, kullanıcılara yeni kategoriler üretip öneriyor. Java dilinde geliştirilen yazılım, istendiği takdirde UNIX, Linux ve Windows işletim sistemleri üzerine de yüklenebiliyor.

İsviçre Bioenformatik Enstitüsü Araştırmacılarından Anne-Lise Veuthey, yazılımın test aşamalarına bizzat katıldı. Veuthey ve ekibi, yazılımı, insan genleri üzerindeki çalışmalarının yer aldığı dokümanlar üzerinde denedi. Veuthey, içeriklerinin son derece karmaşık olmasına rağmen dokümanların şaşırtıcı derecede doğru biçimde tanımlandığı ve sınıflandırıldığına tanık olduklarını söylüyor.

Xerox, Grenoble AR-GE merkezinde geliştirilen bu yazılımın lisans haklarının ilgili başka firmalara verilebileceğini açıkladı. Fransa’da bulunan Gronoble AR-GE merkezi, daha çok dil bilimi, okuma, fonetik gibi alanlarda teknolojik araştırmalar yapıyor. Xerox yılda yaklaşık 1 milyar dolarlık bir bütçeyi sadece AR-GE çalışmalarına ayırıyor. Xerox’un Avrupa Amerika ve Asya’da çok sayıda laboratuar ve araştırma merkezi bulunuyor.

Okuyucu Yorumları