Xiaomi: Çin'in Apple'ı ile tanışın!

Sahte ve taklit ürünlerle anılan Çin'de, Apple'la kıyaslanan bir dev olduğu aklınıza gelir miydi?

Çin'in Apple'ı ile tanışın!

Çin denildiği zaman birçok sektörde olduğu gibi, teknoloji sektöründe de akla ilk olarak fason üretim ve yan sanayi mallar gelmektedir. Fakat yıllardır akıllara yerleşmiş olan bu fikri Xiaomi isimli firma yıkmayı başarmış gibi gözüküyor...

Firmanın kurucu koltuğunda oturan Lei Jun tarafından, geçtiğimiz günlerde Sina Weibo üzerinden yayınlanan habere göre, Xiaomi yaptığı son yatırımlarla birlikte şirket değerini 10 milyar doların üzerine çıkarmayı başardı. Konu hakkındaki ilk dedikodularsa firmanın dokuz milyar dolarlık hacme ulaştığı ama geçen Haziran dört milyar dolar ile dönemi kapattığı konusundaki uyuşmazlıkla başlamıştı. Firmanın ani büyümesi ise geçen ay itibari ile yayınlanmaya başlayan raporlar aracılığı ile görücüye çıkmaya başladı... Xiaomi, yayınlanan raporlara göre 2013 yılının sadece ilk çeyreğinde yedi milyondan fazla cep telefonu satarak, değerini 2.15 milyar dolar arttırmış. Firmanın 2012 genel gelirinin toplam 2.06 milyar dolar olduğu düşünüldüğü zaman, aradaki fark çok daha net bir şekilde ortaya çıkıyor.

Xiaomi tarafından üretilen yeni elektronik cihazlarsa çokta yola çıkmış durumda ve öyle görünüyor ki firmanın büyümesi, 2013 yılının son çeyreğinde de devam edecek. Birçokları Xiaomi'yi Çin'in Apple'ı ve Lei'yi de karizmatik kişiliği ve ürün tasarımlarında kullandığı zarif çizgileri sebebiyle Steve Jobs'a benzetmekte. Nitekim Lei'nin girişimci yanı daha çok elektronik alış - veriş üzerine kurulu olduğu için, kendisi büyük ölçüde Amazon ile kıyaslanmakta. Firmanın en son olarak Temmuz ayında, "Fiyatı en uygun akıllı telefon" ödülü, geleceğini garanti altına aldığı gibi, yapılan son araştırmaya göre Çin pazarındaki en büyük altıncı satıcı firma olması da on milyar dolarlık değeri açıklamaya ziyadesiyle yetti.

Okuyucu Yorumları