POCO F3 & POCO X3 PRO İncelemesi

Xiaomi'nin heyecanla beklenen 2 yeni güçlü telefonu POCO F3 ve POCO X3 Pro hakkında bilmeniz gereken her şey!

CHIP Online Notu 90
  • Parlak ve duyarlı ekran
  • Sınıfında mükemmel performans
  • Sağlam, klas yapı
  • Süper oyun performansı
  • Uzun pil ömrü
  • 120Hz ekran deneyimi
  • Android 11 işletim sistemi
  • Ücretsiz ekran koruma garantisi

Evet, şu an elimizde birbirinden başarılı özellikleriyle 2 güçlü telefon var. Bunlardan biri POCO F3 modeli olurken, bir diğeri ise POCO X3 Pro. İkisi de bir hayli yeni ve taze telefonlar, piyasaya yeni çıktılar ve az sonra anlatacağımız özellikleriyle beraber satın alacaklara gerçekten de keyifli kullanım vadediyorlar. Bu bölümümüzde her 2 telefona da yakından bakacak ve çok uzatmadan can alıcı özelliklerini sizlerle paylaşacak, performans testlerini gerçekleştirecek ve elbette fotoğraf örneklerine göz atacağız.

Gerçek Canavar: POCO F3 İncelemesi

Gerçek Canavar: POCO F3 İncelemesi

2 telefondan önce POCO F3 ile başlayalım. Elinize ilk aldığınızda şık tasarımıyla dikkat çeken POCO F3, gerçekten de güzel bir görünüme sahip. Arka yüzeyi aynalı yapıda olan telefonun bu modelinin rengi Gece Siyahı olurken, ayrıca Derin Okyanus Mavisi ve Kutup Beyazı renk seçenekleri de bulunuyor.

POCO F3 Tasarımı Nasıl?

Kenarlara doğru kavisli olarak gelen ince hatlarıyla fazlasıyla zarif görünmesine karşın dayanıklı yapıda inşa edilen telefonun, hem ekranı hem arka yüzeyi Gorilla Glass 5 ile korunuyor. Ayrıca telefonda IP53 sertifikası da mevcut durumda. Bu da telefona ek koruma katarken, su sıçramalarına karşı dayanıklılık da getiriyor.

POCO F3'te hem yüz tanıma özelliği hem parmak izi tanıma teknolojisi mevcut. Parmak izi sensörü telefonun sağ kenarında, tuttuğunuzda tam başparmağın altına gelecek şekilde konumlanırken, üst ve alt kenardaki hoparlörler de dikkati çekiyor. Evet, telefonda çift hoparlör sistemi ile Dolby Atmos stereo ses desteği sağlanıyor ve telefon gerçekten de hem film izlerken hem oyun oynarken güzel ses üretiyor.

POCO F3 Ekran Özellikleri

POCO F3 Ekran Özellikleri

POCO F3'ün ekranı tam 6.67 inç boyutunda E4 AMOLED panelden oluşuyor. İnce kenar çerçeveleriyle beraber geniş bir görüş alanı sunan ekranın çözünürlük seviyesi de oldukça yüksek: 1080x2400 piksel seviyesinde. HDR10+ desteğinin bulunduğu ekranın parlaklık seviyesi ise 1300 nite kadar ulaşabiliyor ki, bu da ekranın güneş ışığı altında net görünmesini sağlıyor.

Ekranda 120Hz tazeleme hızı da destekleniyor. Bu sayede görüntülediğiniz içerik gerçekten de göze hoş geliyor, ekran geçişlerinde ve uygulama kullanımlarında pürüzsüz bir geçiş hissiyatı yakalanıyor. Ayrıca bu ekran, 360Hz dokunmatik örneklem hızında tepki veriyor. Bu da özellikle oyun oynarken yüksek performans almanızı sağlayan bir diğer etken.

Android 11 güncel işletim sisteminin kullanıldığı telefonda MIUI 12 arayüzü karşımıza çıkıyor. Fazlasıyla sade ve akıcı olan bu arayüz ile tüm istediğiniz uygulama ve kontrollere kolayca erişim sağlayabiliyorsunuz.

POCO F3 Teknik Özellikleri

Telefonun teknik kadrosu da yüksek performansın kapısını açacak ölçüde fazlasıyla güçlü. Qualcomm Snapdragon 870 işlemciden güç sağlayan telefon, 5G desteğine sahip. Böylece, ülkemizde 5G kullanıma girdiğinde bu telefonla yeni nesil mobil iletişim altyapısından faydalanabileceksiniz.

Snapdragon 870 işlemci, üst seviye performans sağlayan bir işlemci. Geçtiğimiz yılın amiral gemisi telefonlarına hayat veren Snapdragon 865'in hız aşırtmalı bir versiyonu olan Snapdragon 870, böylece en zorlu oyunları ve uygulamaları çalıştırabiliyor. İşlemcinin detaylarına baktığımızda prime çekirdeğin 3.2 GHz frekansında çalıştığını görüyoruz. Ona eşlik eden 3 adet Kryo 585 çekirdeği ise 2.42 GHz frekansında çalışırken, verimlilik odaklı diğer 4 çekirdeğin de 1.80 GHz saat hızında olması sevindirici. Bu sayede işlemcisiyle gerçekten fazlasıyla güçlü bir model olmayı başarıyor POCO F3. Bunu işlemcinin gücünü ölçümleyen GeekBench testine de yansıtan POCO F3, bu testte tek çekirdek skoruyla 994 puan toplarken, çoklu çekirdek sonucuyla ise 3287 puan almayı başarıyor.

POCO F3 Performansı Nasıl?

POCO F3'ün RAM kapasitesi 6 GB olurken, depolama alanı da 128 GB kapasitesinde yer alıyor. Bu sistem bileşenleriyle beraber AnTuTu Benchmark testine soktuğumuzda da yine en yüksek performanslı telefonlar arasına liste başından giren POCO F3, bu testte de 599 bin 756 puanı yakalıyor. Bu sonuçlar gerçekten muazzam.

Genel kullanımda bu sonuçların yansımasını görüyorsunuz. Herhangi bir takılma ile karşılaşmanız pek mümkün değil, oyunlarda da bunun karşılığını alacaksınız. PUBG ve Call of Duty Mobile gibi üst seviye grafik gücü gerektiren oyunlarda 120Hz ekranın da desteğiyle birlikte akıcı bir grafik üretebiliyor telefon. Bu arada bu modelin ayrıca 8 GB RAM ve 256 GB depolama alanına sahip bir diğer modeli de var, onu da değerlendirebilirsiniz.

POCO F3 Pil Ömrü

POCO F3 Pil Ömrü

POCO F3'ün pil performansı da üst seviyede olmuş. Oldukça yoğun kullanımda bile günü rahat çıkartabilecek yapıda tasarlanan telefonun batarya kapasitesi 4520 mAh seviyesinde. Yaptığımız pil testinde Full HD bir videoyu, pil ömründen yalnızca yüzde 7'lik bir kayıpla tamamlayabilen telefon, bu sayede 14 saat civarında video izleme deneyimi sunabiliyor. Eğer daha hafif kullanırsanız ise, 1,5 günü rahat çıkartmanız mümkün. Telefonun kutusunda da yine 33W'lık hızlı şarj destekli bir şarj adaptörü bulunuyor. Bununla da 1 saatten kısa sürede telefonu tam kapasite şarj edebiliyorsunuz.

POCO F3 Kamera Yetenekleri Neler?

Peki, şimdi gelelim kameralara. Telefonun şık görünen arka yüzeyine yakışacak ölçüde şık bir şekilde yerleştirilen kamera bloğunda 3 lens yer alıyor. Bunlardan ana kamera 48 MP ölçüsünde olurken, f/1.8 diyaframa sahip olması dikkat çekici bir detay. Ultra geniş açılı kamerası 8 MP ölçüsünde yer alırken, burada 5 MP çözünürlüğünde telemakro kameraya da yer verilmiş. Böylece ultra geniş açılı manzara çekimlerinin yanı sıra yakın plan makro çekimler de yapabiliyorsunuz.

POCO F3, fotoğraf kalitesiyle gerçekten de beklentileri aşan bir telefon oluyor. Gün ışığındaki çekimlerde renkler parlak ve iyi dengelenmiş detaylar belirirken, güçlü sahne tanıma özelliğine sahip yapay zekadan da bu çekimlerde fazlasıyla faydalanılıyor. Gece çekimlerinde de yetenekli olan telefonun ön kamerası da 20 MP şeklinde konumlandırılmış. Yine yapay zekadan ön kamerada da yararlanabilirken, hem ön hem arka kamera ile portre modunda fotoğraf çekebiliyorsunuz. Telefonun arka kamerasıyla yapacağınız video çekimleri için 4K desteğinin olduğunu da söyleyelim.

POCO F3 ile çekilen fotoğrafları hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

İhtiyacınız Olan Her Şey: POCO X3 PRO İncelemesi

İhtiyacınız Olan Her Şey: POCO X3 PRO İncelemesi

Evet, şimdi gelelim POCO X3 Pro'ya. X3 Pro da POCO F3 kadar güçlü ve geniş özelliklere sahip bir telefon, ancak elbette 2 telefon arasında belli başlı farklar bulunuyor. Böylece iki farklı fiyat ile beraber, bütçesine uygun ancak güçlü bir model arayanlara seçenek sağlanmış.

POCO X3 PRO Tasarımı Nasıl?

POCO X3 Pro'nun tasarımında en çarpıcı yönü, arkasında yer alan daire şeklinde kamera bloğu ile alt kısımda bulunan büyükçe POCO logosu oluyor. Böylece kibar bir görünüm yerine güçlü bir görünümü tercih edenlere hitap eden telefonda, yine sağ kenarda parmak izi tarayıcının bulunduğu görüyoruz. Ön kamera da yine ekranın üst kenarına ortalanmış bir şekilde karşımıza çıkarken, telefonun ekranının Gorilla Glass 6 ile korunuyor olması da şahane bir detay. Böylece bu telefonun ekranı kolay kolay çizilmeyecektir. IP53 sertifikası bu telefon için de yer alıyor.

POCO X3 PRO Ekran Özellikleri Neler?

POCO X3 Pro, POCO F3 ile büyük benzerlikler taşıyor. POCO X3 Pro'nun ekranı da yine F3 gibi 6.67 inç büyüklüğünde olurken, bu ekranda da 120 Hz tazeleme desteği mevcut. Ancak ekran paneli olarak IPS LCD olmasıyla F3 modelinden ayrılıyor. Bu telefonun ekran parlaklığı 450 nit seviyesine ulaşabiliyor. Çözünürlüğü ise yine 1080x2400 piksel seviyesinde. POCO X3 Pro'nun ekranı keskin bir görüntü sunuyor, kontrast seviyesinin iyi yakalandığı telefonda, HDR10 desteğinin bulunması önemli bir diğer artı.

POCO X3 PRO Teknik Özellikleri

POCO X3 PRO Teknik Özellikleri

POCO X3 Pro'nun teknik kadrosunda en dikkat çeken yanı Snapdragon 860 işlemcisinin kullanılmış olmasının yanı sıra güçlü bir soğutma sisteminin yer alması oluyor. Çok katmanlı grafit tabanlı özel bir soğutma sisteminin kullanıldığı telefonda, kullanılan D5 bakır ısı boruları yardımıyla 6 dereceye kadar işlemci soğutması yapılabiliyor ki bu, X3 Pro'yu özellikle mobil oyunları oynamak için iyi bir platforma dönüştürüyor. Yüksek performans gerektiren oyunlarda ve pek tabii ki uygulamalarda, bu telefonla aşırı ısınma sorunu yaşamıyorsunuz.

Telefonun işlemcisi dediğimiz gibi 7nm fabrikasyon sürecinin eseri Snapdragon 860 olurken, bu işlemci de yine güçlü Kryo 485 çekirdeklerinden oluşuyor. 2.96 GHz frekanslı ve 2.42 GHz frekanslı performans odaklı Kryo Gold çekirdeklerinin yanı sıra 1.78 GHz saat hızında çalışan Kryo 485 Silver çekirdeğine 8 GB kapasiteli RAM'in eşlik ettiği telefonda, grafik birimi de Adreno 640 GPU'ya emanet.

POCO X3 PRO Performansı Nasıl?

Bu teknik değerler ışığında X3 Pro, bu segmentin en iyi performans üreten telefonlarından biri oluyor. Eğer telefonda Fortnite türevi rekabete dayalı oyunlar oynamayı seviyorsanız, tam size uygun bir platform olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Yüksek grafik değerlerinde akıcı bir oyun deneyimi yaşatan X3 Pro; ekranının geniş olması, 120Hz desteğine sahip olması, stereo hoparlörleri bulundurması ve oyunlara özel Game Turbo özelliğini getirmesiyle bu alandaki pek çok rakibinden ayrılıyor. Oyun esnasında kenardan açabileceğiniz Game Turbo menüsü üzerinden performans modunu açabiliyor, WhatsApp ve Facebook gibi sık kullanılan sosyal medya uygulamalarını ekranın bir kenarına açabiliyor ve oyundan görüntü alabileceğiniz ekran kaydını da pratik şekilde başlatabiliyorsunuz.

Bu arada telefona uyguladığımız test sonuçlarından da bahsetmeden geçmeyelim. İşlemci özelinde değerlendirdiğimiz Geekbench testinden tek çekirdek sonucuyla 776 puan toplayan X3 Pro, çoklu çekirdek performansındaysa 2560 puan almayı başarıyor. Genel sistem performansını ölçümleyen AnTuTu Benchmark'a geldiğimizdeyse, burada da X3 Pro'nun 492 bin 472 puan aldığını görüyoruz. Bu tablo, X3 Pro'nun orta – üst segment akıllı telefonlar arasında liste başına yerleşen bir grafik sağlıyor. Ancak elbette kullanılan işlemci farklılığı nedeniyle, POCO F3'ün bir alt basamağına konumlanıyor X3 Pro. 2 telefon arasındaki küçük nüanslardan ziyade, temel fark da bu noktada karşımıza çıkıyor.

Telefonun depolama kapasitesine değinmeden geçmeyelim. Bu telefon ile istediğiniz tüm uygulamaları rahatlıkla elinizin altında bulundurabilir, fotoğraf ve videolarınızı arşivleyebilirsiniz. Zira telefonda tam 256 GB'a kadar depolama alanı bulunuyor. Bu bir telefon için fazlasıyla geniş bir alan. Ancak eğer yine de bu alan yetmez ise, microSD kart kullanarak hafızayı daha fazla genişletebilme olanağınız da var. Öte yandan telefonun depolama biriminin UFS 3.1 teknolojisine dayanması da önemli bir avantaj yaratıyor. Böylece oyun ve uygulamaları açarken yüksek okuma ve yazma hızı sayesinde yükleme ekranında çok beklemiyorsunuz, ayrıca telefonu bilgisayarınıza bağlayarak dosya kopyalayacağınızda da aktarım işlemi süratli gerçekleşiyor.

POCO X3 PRO Pil Ömrü Ne Kadar?

POCO X3 PRO Pil Ömrü Ne Kadar?

Peki, X3 Pro'nun pil ömrü ne kadar? Telefonun bataryası 5160 mAh kapasitesinde. Batarya ne kadar geniş olsa da, ekranın 120Hz tazeleme hızına sahip olduğunu düşünerek belki telefonun pilinin erken biteceğini düşünmüş olabilirsiniz, ancak X3 Pro bu düşünceyi yanıltacak cinsten performans gösteriyor. Telefonu kullandığımız süre içinde 120Hz ekran modu açıktı ve bu şekilde rutin kullanımda gün sonunda pil barının halen yüzde 48'inin olduğunu gördük. Yani tipik bir kullanımla sabah 7'den itibaren akşam saat 23:30'a kadar bir kullanım neticesinde baktığımızda, bu rakam gerçekten de takdire şayan. Gece bekleme modunda da şarjı çok yemeyen telefon, yüzde birkaç kayıpla beraber diğer günün öğleden sonrasına kadar pili rahat idare edebiliyor. Elbette çokça oyun oynuyorsanız, bu süre kısalacaktır, fakat yine de pil koruma modlarıyla beraber günü çıkartacağını söyleyebiliriz. Bu arada telefonun kutusundan çıkan 33W'lık şarj cihazını kullanarak sadece 30 dakika içinde bataryanın yüzde 59'unu şarj edebiliyorsunuz. Telefon 1 saat dolmadan da tam kapasite şarj olabiliyor.

POCO X3 PRO Kamera Özellikleri

POCO X3 Pro, 4 kameralı akıllı telefonlardan biri. Arka yüzündeki daire şeklindeki kamera bloğunda 48 MP ana kamera, 8 MP ultra geniş açılı kamera, 2 MP derinlik sensörü ve 2 MP makro kamera yer alırken, ön tarafta da 20 MP ölçüsünde bir ön kamera mevcut. Telefonun 48 MP'lik ana kamerası Sony IMX582 sensöre dayanırken, bu kamera ile güzel çekimler yapılabiliyor.

Sosyal medya paylaşımlarınız için fazlasıyla memnun olacağınız sonuçları ortaya çıkartabilen kameralarla yaptığımız çekimlere baktığımızda, gün ışığında güzel manzara fotoğrafları çekebildiğini, nispeten bulutlu ve ışık miktarının düştüğü koşullarda da detay seviyesinden feragat etmediğini görüyoruz. Bu anlamda fotoğraf konusunda sınıfı için oldukça rekabetçi konumda olan X3 Pro, gece moduyla da iyi destekte bulunuyor. Gece modunun kapalı ve açık olduğu çekimlerde, dinamik aralık ve gölge ayrıntılarının farklılığı net şekilde görülebiliyor. Bu arada son olarak X3 Pro'nun da arka kamerası ile 4K video kaydı yapılabildiğini söyleyelim.

POCO X3 PRO ile çekilen fotoğrafları hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Özetle

Evet, sonuç olarak baktığımızda, Xiaomi'nin yeni POCO telefonlarıyla ortaya güzel bir tablo çıkarttığını görüyoruz. Orta – üst segment kategorisinde, tasarımıyla olduğu gibi performans ve yetenek konusunda da önemli modeller oluyor POCO F3 ve POCO X3 Pro. İki telefon da sınıfı için üst gömlek performans üretiyor, kamera yetenekleriyle memnun edici duruyor, pil ömrüyle de gayet rekabetçi davranıyor. Peki, fiyatlar neler?

POCO F3, bir üst basamaktaki işlemcisi ve AMOLED ekran gibi bazı noktalarda X3 Pro'ya göre bir üst basamağa yerleşiyor ve böylece şu an 5300 TL fiyatla satın alınabiliyor. Buna karşılık POCO X3 Pro'nun fiyatı ise elimizdeki 8 GB RAM ve 256 GB'lık modeliyle 3899 TL. Telefonun 128 GB'lık modelini de 3700 TL civarına bulabiliyorsunuz ki, bu anlamda fiyat/performans konusunda önemli bir model olduğunun da altını çizelim.

Bu arada telefonlar için önemli bir dipnot: Her 2 telefon için de Xiaomi'nin ekran koruma garantisi var. 2022 tarihine kadar Xiaomi Türkiye garantili POCO F3 ve POCO X3 Pro satın alan kullanıcılar, fatura tarihinden itibaren ilk 6 ay içinde 1 kez ücretsiz ekran koruma garantisinden faydalanabiliyorlar.

POCO F3'ü Buradan Satın Alabilirsiniz: https://www.mi.com/tr/poco-f3/

POCO X3 PRO'yu Buradan Satın Alabilirsiniz: https://www.mi.com/tr/poco-x3-pro/

Teknik Özellikler
Ürün Modeli POCO F3 & POCO X3 PRO
Ürün Markası Xiaomi
CHIP Online Notu
90
İşletim SistemiAndroid 11
İşlemciQualcomm Snapdragon 870
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı3.2 - 1.8 GHz
Ekran TeknolojisiAMOLED
Ekran Boyutu6.67 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 2400 px
Grafik İşlemciAdreno 650
Bellek (RAM)6 GB
Dahili Depolama128 GB
Ön Kamera20 MP
Arka Kamera48 MP
Arka Kamera (2)8 MP
Arka Kamera (3)5 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Batarya Kapasitesi4520 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar76 x 163 x 7.8 mm
Ağırlık196 gr.