XP ile daha iyi baskı

Pek çok yazıcı için Windows XP altında çıktı almak Windows’un eski sürümlerine oranla çok daha konforlu. Windows XP çoğu cihaz ile çıktı almayı sağlayacak başarılı sürücüleri deberaberinde getiriyor.

XP ile daha iyi baskı

Mürekkep tasarrufu: Mürekkep tüketimi yalnızca kâğıt kalitesine bağlı değildir. Windows yazıcı sürücüleri mürekkep kullanımını azaltmayı sağlayacak bazı özelliklere sahip. Kağıt/Kalite sekmesinden En iyi, Normal ve Taslak arasında seçim yapabilirsiniz. Taslak en fazla tasarruf sağlayan seçenek. Düşük baskı kalitesinin aslında birçok durum için yeterlidir.

Daha pratik yollarla mürekkep tasarrufu yapmak için Strydent firmasının (www.inksaver.com/inksaver-software/inksaver.html) adresinden Inksaver adlı yazılımı indirebilirsiniz.Araç, normal baskıda mürekkep kullanımını yüzde 15 azaltabiliyor. Üstelik baskı kalitesinde gözle görülür kayba yol açmaksızın. Kalite kaybını göze alırsanız mürekkep tüketimini yüzde yetmiş beşe varan oranlarda azaltabilirsiniz.

Bellek optimizasyonu: Birçok sürücü, yazıcı belleği miktarını doğru belirleyip ayarlama konusunda yetersiz. Birçok yazıcı için mevcut RAM miktarını öğrenmek elinizde. Yazıcınızı ufak bir teste tabi tutmalısınız.

Aygıt, bu test sırasında üreteceği baskının en altına sahip olduğu bellek miktarını basar. Gerekli adımları yazıcınızın kullanım kılavuzunda bulabilirsiniz. Bu bilgiye ulaştıktan sonra mevcut ayarları gözden geçirin. Başlat / Yazıcı ve Fakslar menülerinden yazıcı ayarlarına ulaşarak bellek miktarını düzeltebiliriniz.

Yazdırma kafasını temizlemek: Mürekkep püskürtmeli yazıcınızı uzun süre kullanmadıysanız yazdırma kafalarının üzerinde kuruyan mürekkep, tıkanmaya yol açarak çıktılarınızda bozulmalara neden olur. Birçok mürekkep püskürtmeli yazıcı, kafa temizleme seçeneğine sahiptir. Sorun sürüyorsa yazdırma kafasını çıkarmanız ve elle temizlemeniz gerekebilir.

Bunun için kafa başlığını nemli ve emici bir beze değdirin. Mürekkep artıkları çözüldüğünde başlıklar yeniden açılacaktır. Mürekkebin kısa sürede kurumaması için mürekkep püskürtmeli yazıcınızı ısıtıcıların yakınına yerleştirmekten kaçının.

Mürekkep püskürtmeli yazıcıyı doğru kapatmak: Mürekkep püskürtmeli yazıcınızı daima cihazın üzerindeki düğmeden kapatın ve asla prizlerin üzerindeki anahtarlarla elektriğini kesmeyin. Aksi takdirde yazdırma kafası park konumuna gelemeyecek ve mürekkep daha hızlı kuruyacaktır.

PDF belgesi hazırlamak: Bir PDF belgesi hazırlamak için belgeyi kâğıt yerine dosyaya yazdırın.

Bu işlem için Word’de yapmanız gerekenler şunlar: Dosya / Yazdır menülerinden Dosyaya yazdır’ı seçin. Yazıcı dosyasını hangi konuma kaydetmek istediğiniz sorulacaktır. Klasör seçimini yapın ve dosyaya uygun adı verin.

Tamam’a tıkladığınızda yazıcı dosyası oluşturulacak ve seçili klasöre kaydedilecektir. Bu dosya, hazırlayacağınız PDF’ nin temeli.

Benzer bir yazıcı dosyası oluşturmak için önceden postscript yazıcı kurmanız gerekir. Gerçekte bu nitelikte bir yazıcıya sahip olup olmadığınız önemli değildir. Postscript yazıcıyı diğer sanal aygıtlar gibi kurabilirsiniz:

Başlat / Yazıcı ve Fakslar’a tıklayın. Yazıcı Ekle’yi seçin ve bir sonraki pencereden İleri’ye tıklayın. Bir sonraki adımda Bu bilgisayara bağlı yerel yazıcı’yı seçmelisiniz. Yeniden İleri’ye tıklayın.

Windows’un sürücülerin hazır tuttuğu yazıcıların listesi ekrana gelir. Xerox XPrint 4915 Post Script’i seçin ve İleri’ye tıklayın. Kurulumu tamamlayın. Gelecekte bir yazıcı dosyası oluşturmak istediğinizde bu yazıcıyı seçin.

Elde ettiğiniz yazıcı dosyası ile internetten ücretsiz indirebileceğiniz Ghostscript benzeri programlarla PDF belgeleri hazırlayabilir, resim ve grafiklerinizi belgenize ekleyebilirsiniz.

Hazırladığınız yazıcı dosyasını Ghostscript’te açarak onu bir PDF dosyasına dönüştürebilirsiniz. Program, çözünürlük seçeneklerinin de içerisinde yer aldığı farklı ayarları kullanıma sunuyor.

BİLGİ

Aygıt Sürücüleri nasıl çalışır?

Sürücüler, donanım ve yazılımlar arasında arabulucu rolü üstlenir. Bir belgenin çıktısını almak istediğinizde, örneğin herhangi bir metin düzenleme programında Yazdır komutunu verdiğinizde sürücü etkin hale gelir ve programı n sağladığı bilgileri yazıcının anlayabileceği dile tercüme eder.

Tercüme, aynı zamanda ters yönlü olarak da çalışmaktadır. Örneğin yazıcı, işletim sistemini kâğıt kalmadığı konusunda uyarmak istediğinde bu bilgileri işletim sisteminin anlayabileceği dile çeviren ve bu sayede gerekli uyarının ekrana yansımasını sağlayan yine sürücüdür.

Bir başka örnek verelim: CD sürücüye yerleştirdiğiniz CD kendiliğinden başlatılacaktır. Örneğin bu bir müzik CD’si ise Windows Media Player dahi kendiliğinden devreye girebilir. Bu görevi sizin yerinize üstlenen sürücüdür. PC donanımları kendi başlarına yetersiz kalır. Sürücüleri olmaksızın ses kartından bir tek nota duymak, klavye ve fareden yararlanmak ve ekrana görüntünün gelmesini sağlamak imkânsız. Bu nedenle doğru sürücüler sisteminiz için hayati önemde.

HL / Ozan Ali Dönmez
[email protected]

Özellikle fotoğraf kâğıdına fotoğraf çıktısı alacaksanız kullandığınız kâğıdı doğru işaretlemeniz önem kazanır. Yalnızca normal ve saydam kâğıt kullanabilen çoğu lazer yazıcının aksine, mürekkep püskürtmeli yazıcılarda seçenekler daha çeşitlidir. Bu sayede tişört baskısı için dahi uygun ayarı yapabilirsiniz.

Gelişmiş yazdırma özellikleri

Gelişmiş yazdırma seçeneklerini düzenlemek için Kâğıt/Kalite sekmesinden Gelişmiş düğmesine tıklayın.

Grafik seçenekleri son derece dikkat çekici. Baskı kalitesi konusundaki en önemli tercihlerinizi bu menüden yapabilirsiniz. Renk düzeyini belirlemek için fotoğraf, normal, ekonomi benzeri seçeneklere sahipsiniz.

Görüntü Renk Denetimi’nde yapacağınız değişikliklerde biraz daha dikkatli olmanız gerekebilir. Windows’a güvenip ayarları olduğu gibi bırakmak çoğu durumda daha iyi olabilir. Uyarlama önceliği seçenekleri baskı renklerinin hangi kritere göre düzenleneceğini belirliyor. Renk düzenini, resim ya da grafiklere uygun hale getirebilirsiniz.

Windows XP altında çıktı alırken çok fazla sorunla karşılaşılmaz. Oysa tavsiyeye gereksindiğiniz ve ne yapacağınızı bilemediğiniz durumlar daha sıktır. Bu durumda aşağıdaki ipuçlarında aradığınız yardımı bulma ihtimaliniz hayli yüksek.

Yazdırma ipuçları ve hileleri

Çözünürlüğü ayarlamak: Modern yazıcılar çok yüksek çözünürlüklere ulaşabiliyorlar. Çok kaliteli baskılar üreten bu değerler çoğu durumda gereksiz. Mürekkep ya da toner tasarrufu için çözünürlüğü düşürmek elinizde. Gelişmiş Seçenekler’den doğru Baskı kalitesi’ni belirleyebilirsiniz.

Birçok yazdırma profili oluşturmak: Çıktı alırken sık sık farklı ayarlardan yararlanıyorsanız, örneğin bazı durumlarda 300 dpi, bazı durumlarda 150 dpi çözünürlük seçiyorsanız her defasında bu değerleri değiştirmeniz gerekmez. Çözüm, her çözünürlük ve yapılandırma için ayrı sürücü kurmaktan geçiyor.

Başlat menüsünden Yazıcı ve Fakslar’ı seçin. Yazıcınıza farenin sağ tuşuyla tıklayın. Açılan kısayol menüsünden Ad Değiştir’i seçtikten sonra gelecekte bu yapılandırmayı tanımanızı kolaylaştıracak bir isim girin. “150dpi baskı” gibi.Yazıcıyı yeniden kurun. Mevcut sürücüyü saklamak isteyip istemediğinizi soran soruya Varolan sürücüyü koru (Önerilen) ile yanıt verin. Aynı yazıcıyı ikinci kez kurdunuz. Yeni sürücüyle birlikte kullanacağınız çözünürlüğü ayarlayın ve bu sürücüye de onu kolaylıkla tanımanızı sağlayacak yeni bir ad verin.

Şimdi tüm uygulamalarda dilediğiniz sürücüleri seçerek önceden yaptığınız ayarlara göre daha kolay çıktı alabilirsiniz.

Yeni yazıcı tanınmıyor: Windows’un yeni yazıcınızı otomatik olarak tanımaması halinde şu adımları atın: Başlat / Yazıcı ve Fakslar / Yazıcı Ekle’ye tıklayın. Donanım sihirbazı, Windows kitaplığında mevcut farklı yazıcı sürücülerini listeleyecektir.

Sürücü disketi ya da CD’sine sahip değilseniz bu listeden doğru modeli seçin ve sihirbazın kurulumu tamamlamasını bekleyin. Listede elinizdeki model yer almıyorsa ve sürücülere ulaşamıyorsanız üreticiden uyumlu yazıcıların listesini edinebilir ve mevcut sürücüler içerisinden uygun olanı seçebilirsiniz.

Doğal olan, uyumlu yazıcı sürücülerinin üreticiler tarafından sağlamasıdır. Standart sürücüler Windows 95, 98,Me ve NT gibi işletim sistemlerini desteklerken Linux ve Windows 2000 altında durum farklılaşır. Üreticilerin savı, göreli olarak daha az kullanılan bu işletim sistemleri için sürücü programlamaya değmeyeceğidir.

Windows XP’de tablo biraz daha değişik: Bu işletim sistemi öncüllerinden daha kısa süredir piyasada ve bu nedenle tüm üreticiler sürücü güncelleme konusundaki sorumluluklarını henüz yerine getiremedi. Neyse ki Windows XP birçok yazıcının sürücülerini beraberinde getiriyor. Üstelik bu sürücüler önceki Windows sürümlerinde yer alan benzerlerinden hayli farklı.

Windows 98 ya da Me altında yazıcı sürücülerine göz attıysanız, Windows XP’ye geçtiğinizde farkı hissedeceksiniz. XP, Canon BJC-210 gibi eski yazıcılar için bile sürücülere sahip. Canon BJC-210 siyah- beyaz ve renkli kartuşlara sahip ilk mürekkep püskürtmeli yazıcılardan biri.

İlk resimdeki yazıcı özellikleri menüsü farkı belirginleştiriyor. Windows XP, kullanıcılarına daha fazla seçenek sunuyor. Bu sayede Hizmet Programları gibi sekmelerden yararlanabilirsiniz. Örneğin bu menü kafa başlığı denetimi ve kafa temizliği için kullanılabiliyor. XP yazıcı menülerinin kapsamı kullanılan yazıcıya bağlı olarak farklılaşmakta.

Yazıcı menülerine erişim

Sistemde kurulu yazıcının ayarlamalarını yapabileceğiniz menüye farklı şekillerde ulaşabilirsiniz:

Başlat menüsünden Yazıcı ve Fakslar’ı seçin. Ekrana gelen yazıcı simgesine iki kez tıklayın. Bir sonraki penceredeki Yazıcı menüsünden Özellikler’i seçtiğinizde tüm seçeneklerin yer aldığı yazıcı menüsüne ulaşacaksınız. Bu menüden aygıt ayarlarından hizmet programlarına dek tüm özelliklere erişebilirsiniz. Aynı menünün sadeleştirilmiş sürümüne Word gibi çeşitli uygulamalardan da ulaşmak mümkün. Word’de Dosya menüsünden Yazdır’ı seçin ve açılan iletişim penceresinden Özellikler’e tıklayın. Daha önceki Windows sürümleriyle aradaki farklılıklardan biri de yazdırma sırasının belirlenebilmesi. Sayfa sayısı birden fazla ise yazdırmanın ilk ya da son sayfadan başlaması arasında tercih belirtebilirsiniz.

Kağıt/Kalite sekmesindeki seçenek sayısı artırılmış. Renkli ve siyah-beyaz çıktı seçenekleri, çıktısını almak istediğiniz bol resimli bir internet sayfasında mürekkep tasarrufu sağlayabilir. Tabii eğer sadece yazılarla ilgileniyorsanız.

Okuyucu Yorumları